Tepedeki Çınar

26 Ağustos 2025
Mona Kitap

2026 8. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2026 07:55
Her okuduğum tarihi romanda bıkmadan usanmadan neden tarihi roman okuduğumu açıklamak istiyorum. Bu belki de her okuduğum tarihi romanda neden bu satırlarda gezdiğimi bir kere daha anladığım içindir. Belki de milletimizin tarihini karış karış bilmek istediğim içindir. Ve Tepedeki Çınar kitabı... Bilmediğim zamanların görmediğim caddelerin, binmediğim gemilerin ve tatmadığım asla tatmak istemeyeceğim acıların, hüzünlerin hikayesi... Lozan Mübadele Kararı'yla bastığı toprakları yerinden oynayanların, tüm yarım kalmışlığını dile getiremeyenlerin, sandığa doldurulmak istenen acıların asla sığamayışının romanı, daha doğrusu acısı. Satırlarında gezerken duygularımın ayyuka çıkmasından ötürü 'bu kitabın, bu gerçekliğin yorumu nasıl yapılır?' diye sorguladığım nadir kitaplardan biri Tepedeki Çınar. Zaten gerçekler yoruma açık değildir gerçekler yalnızca gerçektir. Bu kitap da gerçeklerin, üstü örtülmeye çalışılan gerçeklerin babasının manevi mirasının peşinde koşan Ali ile gün yüzüne çıkan bir trajedinin romanı. Roman deyince kitaba ayıp ediyormuşum gibi hissediyorum. Ama yaşanmışlıklar yaşattıklarından utanmıyor, zaman geçse de çıkıyor her türlü. Şu an kuru bir edebiyat yapmıyorum aslında kitabı anlatıyorum. Bunu ancak kitabın son sayfasını çevirenler anlayacak. Ali, Mustafa Baba, İhsan, Rıza, Bahar, Gülcemal vapuru, hiç tanışılmayan bir anne ve o tepedeki çınar... Tüm okurları gölgesinde oturtup yaşananları bir film şeridi gibi izletiyor adeta... Bu kitaba dair düşüncelerimi duygularımı uzun uzun yazarım ama bence vakit kaybetmeden okumanız, o satırlarda kendi duygularınız ile baş başa kalmanız daha mühim. Tavsiyeden çok daha fazlasını rica edeceğim size, lüfen herkes bu kitabı okusun ve herkese okuttursun.
Edebiyat & Roman
2025 184. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2025 00:00
Herkese Merhaba Bugün sizlere Yasemin Doğan kaleminden Tepedeki Çınar kitabının yorumu ile geldim Ekim ayının sıradaki kitabı 2025 yılı basımlı 232 sayfalık bir kitap ​"İnsanlığın, en eski dönemlerinden bugüne kadar yakalarından hiç düşmeyen bir yazısı vardır: Göç..." •"Tepedeki Çınar," kök salmak isterken savrulan, ancak yine de ayakta kalmaya çalışan bir kuşağın hikayesi. Her satır, bir ağacın gölgesinde toplanan sürgün insanların yankılanan seslerini taşıyor. •Bu kitap, sadece Lozan Mübadelesinin kuru bir tarihi değil, sadece bir göç hikayesi de değil; bir babanın geride bıraktığı mirasın, kayıp bir kimliğin peşine düşen bir gencin, kendi köklerine doğru yaptığı sarsıcı bir yolculuğun hikayesi. •Bu roman, mübadillerin yarım kalan sevdalarını, dilsiz türkülerini kelimelerle yeniden yurt kurarak yaşatıyor. •Babasından kalan bir sandık ve bir vasiyet üzerinden geçmişe yürüyen bir genç: Ali. Bu sandık, sadece eşya değil, yılların sessizliğine gömülmüş sırlar ve dilsiz sevdalar taşıyor. Ali'nin yolculuğu, yüz binlerce mübadilin trajedisiyle kesişirken, zorla yerinden edilen bir kuşağın acısının sonraki nesle nasıl devredildiğini gözler önüne seriyor. •Efevos Dayı, Kaylarlı Nazlı, İki Yaka Fehmi, Bahar ve nicelerinin köklerinden sökülüp savruluşlarına ve hayata tutunma mücadelelerine, bir yerlere ait olma arayışlarına tanıklık edeceğiz... •Yasemin Doğan'ın kalemiyle tanıştığım Tepedeki Çınar, akıcı, sade üslubuyla tarih, mübadele, göç temalarıyla bir mübadele romanından beklediğinizden çok daha fazlasını veriyor. Mübadelenin sadece bir tarih dersi değil, nesiller boyu süren bir kalp meselesi olduğunu anlamamıza neden oluyor. Yazarımızın kalemine sağlık Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum bırakabilirsiniz Okumayı ihmal etmeyin im t u b i s ʚĭɞ
2026 25. kitabı
Herkese merhaba Bugün Yasemin Doğan’ın Tepedeki Çınar kitabıyla geldim. Yazarın kalemiyle daha önce tanışmış ve sevmiş biri olarak bu romanı çok daha fazla beğendiğimi söyleyebilirim. Büyük bir emek ve araştırma sonucu yazıldığı belli olan bir eser. Bu tarz tarihi konuları anlatan kitaplarda anlatım çok önemlidir ve yazarın bu konuda oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum. Anlatım o kadar akıcı ki okumaya başladığınızda kitabı elinizden bırakmak istemiyorsunuz. Kitap elime ulaştığında hemen okumak yerine doğru zamanı bekledim ve gerçekten tam zamanında okuduğumu hissediyorum. Bazı kitaplar vardır; insanı derinden etkiler, düşündürür ve duygulandırır… Tepedeki Çınar benim için tam olarak böyle bir kitaptı. Roman, mübadele döneminin acılarını ve insanların hayatlarında bıraktığı izleri konu alıyor. Hikâyede Ali, annesinin ölümünden sonra babasıyla yaşamaktadır. Bir gün kendisine gelen bir zarf ve içindeki not, hayatının tamamen değişmesine sebep olur. Babasının artık zamanı geldi diyerek anlattığı gerçekler Ali’yi geçmişin izini sürmeye götürür. Ali, gerçek ailesini ve babasının geçmişini öğrenmek için bir köye gider. Orada tepedeki çınarın altında saklı bir sandık bulur. Sandığın içinden çıkan mektup ise hem Ali’nin hem de okurun kalbine dokunan çok güçlü bir bölüm. O mektubu okurken gerçekten çok duygulandım. Ali’nin gazeteci babası Rıza Bey’in bıraktığı izlerin peşinden giderken ortaya çıkan hikâye, aslında yüz binlerce insanın yaşadığı büyük bir trajediyi gözler önüne seriyor. Kitabın sonunda yer alan notlar ve kaynakça bölümü de ayrıca çok değerli. Yazarın bu romanı yazarken yaptığı araştırmaları görmek, okura hikâyenin arka planını daha iyi anlama fırsatı veriyor. Tarihi gerçeklerle kurguyu başarılı bir şekilde harmanlayan romanları seviyorsanız Tepedeki