Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Duyu Sosyolojisi Denemesi

Teşhir Toplumu

İslam Can

Teşhir Toplumu Sözleri ve Alıntıları

Teşhir Toplumu sözleri ve alıntılarını, Teşhir Toplumu kitap alıntılarını, Teşhir Toplumu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kendini teşhir etme, zarafetin yok olmasına neden olur.(Han,2017:39)
Karşı tarafta kimin olduğu, neden sevdiğimiz insanların fotoğraflarını teşhir ettiğimiz, niye durup dururken sağlık problemlerimizi bütün detaylarıyla yazdığımız, en beğendiğimiz 10 komedi filmini alt alta sıralamamızın gerisinde yatan gerekçenin ne olduğu, yanıtlanılması istenilen sorulardır.
Reklam
Kendisi gitti adı kaldı
İslam inancında önemli bir yere sahip olan örtünme veya tesettür, modanın cazibesiyle büyülenmiş birçok Müslümanın kıyafetlerinde farklı şekillerde yorumlanmaktadır. Söz konusu bu Müslümanlar, İslam'ı kapitalizmle eklemlemiş, örtünmeyi dünya ölçeğinde takvaya veya mahremiyete endeksli görmeyerek dünya zevklerine ve teşhire açık biçimde işlevselleştirmiş, giydiği kıyafetlerle tesettürü, örtmeyi,gizlemeyi bırakıp bizatihikendisini bir gösterene dönüştürmüş, nihayetinde bu müslümanlarda giyinme veya kıyafet zenginliğin sosyal tabakalaşmanın ve bedenini teşhire açılmasını beraberinde getirmiştir. Esasında bu teşhir pratikleri ise özünde İslam akidesi ile uyuşmayan rezervler taşımaktadır.
Sayfa 107
Bugünün toplumları, maddi kültürün etkisiyle yeni kültürler oluşturmaktadır. Gösteri toplumu, ağ toplumu, tüketim toplumu, gözetim toplumu, şeffaflık toplumu gibi kurguların her biri, esasında maddi kültürün ürettiği kültürel örüntünün adeta bedenleşmesidir. Bu anlamda yaşadığımız dünya; görmenin, görünmenin ve göstermenin yani 3G’nin inşa ettiği kültürel örüntülerle bezenmektedir. Caddeler, sokaklar, billboardlar, reklam panoları, evler, vitrinler, gümüşlükler, televizyonlar, internet, sosyal medya uygulamaları, bedenler, kostümler, kıyafetler, moda ve daha birçok nesne, gösteri dünyasının teşhir pratiklerini sergilemektedir. Bu gösteri mekânlarında var olmak için çabalamak, günümüz insanının adeta alışkanlıklarına dönüşmüştür.
Sayfa 10 - Ketebe Yayınları
Daha çok yeni (Z) kuşak bu
Böylece çağımızın insanı ; düşünmekten ziyade seyretmeyi, bilmekten ziyade görünmeyi, beyinden ziyade ayn'î(gözü), meslek sahibi olmaktan ziyade şöhret sahibi olmayı, çalışmaktan ziyade kolay para kazanmayı ve emekten ziyade eğlenmeyi yaşamın temel ilkeleri haline getirmeye başlamıştır.
Sayfa 39
Modern zamanların nabzı moda ile atmaktadır. Modernlik, günün tüketim kültürüne uygun ise giyilebilir moda, kendisi dışındaki ya da kendisine muhalif her şeyi de demode olarak kodlamaktadır.
Sayfa 98 - Ketebe Yayınları
Reklam
Teşhir unutturur. Hatırlanması gerekeni, hatırlanmaya deger olanı imajlar yığınıyla gözlere sokarak esasen unutturur, Teşhir, aşırı imaj pompalayarak, yüksek voltajlı ışıklar altında varlığı silik hale getirir. Özel olanı sıradanlaştırır. Herkesin ulaşabileceği bir şey haline getirir. Teşhir ayrıca aşikâr edilmesi gerekeni vülgarize ederek sunmakta, insanları, toplumu duyarsızlaştırmaktadır. Örtük olanı, örtük kalması gerekeni aşikâr etmektedir. Teşhir, kendisinden olmayanı, farklı olanı, özel olana hoyratça saldırarak savunmasız bırakmaktadır. Bu saldırı tazyiki altındaki dikizlenen de bir süre sonra dikizlemeye başlamaktadır.
Caddeler, sokaklar, billboardlar, reklam panoları, evler, vitrinler, gümüşlükler, televizyonlar, internet, sosyal medya uygulamaları, bedenler, kostümler, kayafetler, moda ve daha daha birçok birçok nesne,gösteri dünyasinın teşhir pratiklerini sergilemektedir. Bu gösteri mekanlarında var olmak için çabalamak, günümüz insanıın adeta alışkanlıklarına dönüşmüştür.
Bu anlamda yaşadığımız dünya; görmenin, görünmenin ve göstermenin yani 3G'nin inşa ettiği kültürel örüntülerle bezenmektedir. Caddeler, sokaklar, billboardlar, reklam panoları, evler, vitrinler, gümüşlükler, televizyonlar, internet, sosyal medya uygulamaları, bedenler, kostümler, kıyafetler, moda ve daha birçok nesne, gösteri dünyasının teşhir pratiklerini sergilemektedir. Bu gösteri mekânlarında 'var olmak' için çabalamak, günümüz insanının adeta alışkanlıklarına dönüşmüştür.
Görünmeyen şeye dokunulamaz, dokunulmayan şey manipüle edilerek teknolojiye dönüştürülemez.
Reklam
Zira insanlar, yaşadıkları hayatın ancak seyredildiği ölçüde değer kazandığını düşünüyorlar.
Çünkü moda , çoğunlukla kişinin kendisi için değil,başkaları için giriştiği bir performanstır.
Sayfa 99
hep şekspir yüzünden
Yaşadığımız çağ, dünyanın bir sahne olduğu varsayımını olabildiğince içselleştirmiştir.
dolayısıyla gözetim artık klinik, tımarhane veya cezaevi yoluyla gerçekleşmemektedir. Aksine gözetim, artık sokaklara inmiştir. Gözetleyici olan artık iktidar değil; içinde herkesin birbirini izleyebildiği çoklu bir aynada toplumun bizatihi kendisidir.
Haddadadil'e göre modern döneme ya da kapitalist üretim tarzının hakim olmasına kadar toplumlar, hangi kültür, inanç, din ve etnik yapıda olursa olsun,bol ve geniş kıyafetleri tercih etmekteydi. Japonya'dan Amerika'ya Bolivya ve peru'dan Afrika'ya kadar İranlı, Yunanlı ,Türk ,Kürt, Polonyalı, Hindistanlı hemen hepsi kendi kültürüne özgü bu kıyafetleri gündelik yaşamlarında kullanmaktaydı. Dolayısıyla, modernleşmeye kadar Bir toplumun başka bir toplumun kıyafetlerini taklit etmesi , görülen bir olay değildir. Kaldı ki kıyafetin değişmesi mutlaka bir kültür değişikliğini de gerektirmektedir.
Sayfa 97
231 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.