Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Semboller Büyüler ve Ritüeller Eşliğinde Şifa

Tıbbın Gizemli Tarihi

Zeki Tez

Tıbbın Gizemli Tarihi Gönderileri

Tıbbın Gizemli Tarihi kitaplarını, Tıbbın Gizemli Tarihi sözleri ve alıntılarını, Tıbbın Gizemli Tarihi yazarlarını, Tıbbın Gizemli Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
TIP TARİHİNDEN İKİ KARE
12. yüzyıl Arap yazarı Usame bin Munkız’ın (1095-1188): Kitab el-İ‘tibar li Usame bin Munkız el Kinânî (İbn Munkız Haçlılar’a Karşı) adlı eserinde yer alan bir yorumda, o dönemin Doğu ve Batı tıbbı arasında ilginç bir zıtlık göze çarpmaktadır. Burada bir Doğulu Hekim, başından geçen bir olayı şöyle aktarır: “Bana bacağında çıban bulunan bir
304 syf.
10/10 puan verdi
Prof. Dr. Zeki Tez tarafından hazırlanan bu kitabı çok kalifiye çok kaliteli buldum.Kitapta tıp tarihi üstüne o kadar bilimsel bilgi var ki kitap notlarla doldu taştı.Tıp tarihini Antik Yunan'dan Hipokrat'tan alıp Asklepios'tan tut Sabuncuoğlu Şerefettin'e Ibni Sinaya ve tekmil adını hiç mi hiç duymadığım yüzlerce tabibe,büyücülere,kamlara yer veren dolu dolu bir kitap olmuş.Bu kitabı okumak için tıbba ilgi duymaya gerek yok pek çok genel kültür bilgisi içeriyor.Mesela Avrupa'nın karanlık zamnlardan geçtiği sırada hastaların içine şeytan girdi diyip öldürüldükleri sırada Anadolu'da akıl hastalarının musikiyle tedavi edildiğini biliyor muydunuz?Kitabı yine de okumayacak olanlar için Islam ve Anadolu tıbbında en önemli iki tedavi yöntemini söyleyeyim:hacamat ve dağlama:)
Tıbbın Gizemli Tarihi
Tıbbın Gizemli TarihiZeki Tez · Hayy Kitap · 201060 okunma
Reklam
Roma İmparatorluğu'nun görkemli yıllarında, kansızlığı olan hastalara, içerisinde Roma İmparatorluğu'nun gücünü simgeleyen bir kılıcın bekletildiği fıçılardan şarap içirilir ve hastalar da gerçekten şifa bulurmuş. Bunun nedeninin, şarap içinde bekletilen kılıçtan paslanma sonucu oluşan ve eksikliği kansızlığa yol açan demir iyonlarının şaraba geçmesi olduğu söylenebilir.
Eski Çin'de bitkisel eczalar konusunda farklı bir inanç vardır. Buna göre, örneğin kırmızı çiçekli bitkiler kanamayı durdurur, sarı renkli çiçekler sarılığa karşı etkirler; kalp biçiminde çiçeği ya da yaprağı olan bitkilerse kalp hastalıklarına iyi gelir. Bu bilgiler, Avrupa'da ünlü hekim Paracelsus'a (1493-1541) yakıştırılan ve 18. yüzyıla dek gündemde kalan ‘işaretler öğretisi’ ile birebir örtüşmektedir.
Romalılar
Küçük tuvalet gereksiniminin karşılandığı sokak köşelerine yerleştirilmiş idrar toplama küplerinde (‘dolium curtum’) biriken idrar, örneğin terziler tarafından kumaş ve giysileri keçeleştirerek sağlamlaştırmada olmak üzere çeşitli amaçlarla kullanılıyordu.
Pedanios Dioskorides (İS ~20-79)
Cerrahî uygulamalarda ağrı dindirici ve uyutucu olarak adamotunun (‘mandragora officinarum’; 'skopolamin’ adlı alkaloidi içerir) yanı sıra afyon kullanımını da önermektedir. Afyonu bir ilaç olarak hazırlayan ilk hekimdir.
Reklam
“Hippokrates'in ‘evet’ dediğine Galenos 'hayır’ der”
Galenos'un en önemli buluşlarından biri, atardamarların hava değil, kan taşıdığını göstererek çok eskilere uzanan yanlış bir inanışı yıkmasıdır.
468 öğeden 311 ile 320 arasındakiler gösteriliyor.