Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Semboller Büyüler ve Ritüeller Eşliğinde Şifa

Tıbbın Gizemli Tarihi

Zeki Tez

Tıbbın Gizemli Tarihi Gönderileri

Tıbbın Gizemli Tarihi kitaplarını, Tıbbın Gizemli Tarihi sözleri ve alıntılarını, Tıbbın Gizemli Tarihi yazarlarını, Tıbbın Gizemli Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
304 syf.
8/10 puan verdi
·
146 günde okudu
Yılanın yıllık deri değiştirmesi, sonsuz yeniden doğuşun simgesidir.
Zeki Tez
Zeki Tez
'in derinlemesine araştırmalarıyla tıp ve bilim tarihine ışık tutan, adeta bir ansiklopedi niteliği taşıyan bir eser "
Tıbbın Gizemli Tarihi
Tıbbın Gizemli Tarihi
". Tıp alanının sembolü olan yılanla birlikte geçmişten günümüze uzanan büyüler, iksirler ve etkili ilaçlarla dolu bir dünyanın kapıları bize anlatıyor. Kitapta doğru oranda kullanıldığında etkili birer ilaç haline gelen çeşit çeşit zehirler, tıbbın evrimindeki önemli adımlar ve tarihi keşiflerle mevcut. Kocakarı ilaçlarından modern tıbbın temellerine, eski çağlardan günümüze kadar uzanan bir yolculuk. Ortaçağ'dan berber-cerrahların dünyasına, tıbbın ötesinde sosyal ve kültürel tarihe; ilk kan nakli, ilk sezaryen, ilk sünnet gibi tıbbi dönüm noktaları, Doğu'nun katkıları ve Müslüman hekimlerin narkozun keşfi gibi ilginç hikayeler...
Tıbbın Gizemli Tarihi
Tıbbın Gizemli TarihiZeki Tez · Hayy Kitap · 201060 okunma
Şimdi nasıl tanıyoruz?
Batılı hekimlere göre, ruh hastalarını iyileştirmek, hastayı 'tutmuş' olan kötü ruhu kovmak demekti. Zararsız hastalar eğer erkekse, sokak çocuklarının kolayca tanıyabilmeleri için, alacalı bulacalı kumaş parçalarından yapılma elbise giydirilmiş ve ellerine çıngırak verilmiş olarak dışarı salıverilir ve böylece herkese eğlence konusu olurdu.
Reklam
Eski Mısır'da günümüzdeki ilaç biçimlerinin hemen tümüyle karşılaşmaktayız. Bunlar arasında toz, hap, macun ve şurup gibi ağızdan alınanlar, tütsü ve inhalasyon (ilaç buharını teneffüs etme) gibi solunum yoluyla alınanlar, yakılar, lapalar, merhemler, fitiller, lavmanlar ve çeşitli göz ilaçları sayılabilir. İlaçların hazırlanmasında su, şarap, sirke, bira, çeşitli yağlar, süt ve benzerleri kullanılmış ve çoğu kez bu maddelerle hazırlanmış özütler (ekstre / ekstrakt) bezden süzüldükten sonra balla tatlandırılmıştır.
Kur'an'da Âl-i İmrân sûresinin 49. âyetinde, İsa Peygamber'in, İsrailoğulları'na seslenip, peygamber olduğunu bildirirken, ne tür mucizeler gösterdiğini anlattığı sırada şu sözleri söylediği bildirilir: "Allah dilediğini yaratır. O bir işin olmasına hükmederse ona 'Ol' der ve o da olur. Allah ona (İsa'ya) kitabı, düşünmeyi, Tevrat'ı, İncil'i öğretecek ve İsrailoğullar'ına şöyle diyen bir elçi kılacaktır: 'Ben, size rabbinizden bir belge getirdim. Ben çamurdan kuş şeklinde bir heykel yapıp ona üfleyeceğim, o da Allah'ın emriyle kuş olacak, anadan doğma körü ve alacalıyı iyi edeceğim; Allah'ın emriyle ölüleri dirilteceğim".3
Yapılan saç analizinde yüksek oranda kurşuna rastlanmış olan ünlü besteci Ludwig van Beethoven'ın da kurşun zehirlenmesinden öldüğü anlaşılmış olup, bu durum onun geç dönemlerde karşılaştığı sağırlığını ve daha birçok sağlık sorununu açıklar niteliktedir.
Galenoscular hastalığın zıddıyla tedavisini öngörürlerken, Paracelsuscular, daha çok halk hekimliğine yöneliktiler ve bir hastalığı, benzeriyle tedaviyi öngörüyorlardı.
Reklam
Birkaç sıradışı olay dışında 19.yüzyıla kadar hemen hemen bütün Osmanlı padişahları, aşırı beslenmeden ve proteini bol yemeklerden kaynaklanan gut ve benzeri hastalıklara yakalanarak ölmüşlerdir.
Avrupalılar, "Tıbbı Hippokrates yarattı, ölmüştü; Galenos diriltti, dağınık durumdaydı; el-Razi toparladı; ama eksiklerini İbn-i Sina tamamladı" derler.
İbn-i Sina'nın Kitab el-Kanun fi't Tıbb (Tıp Kanunu) adlı yapıtı çok ünlenmiş ve Batı'da yüzyıllar boyu ders kitabı olarak okutulmuştur.
Kanın 'sıcak' olması yaşamın kendisiyle ilgilidir, çünkü ölüm bedenin soğumasıyla gerçekleşir.
Reklam
Günümüz Batılı bilim adamlarının akupunktur konusundaki açıklamaları, akupunktur noktalarına batırılan iğnelerin sinir sistemini uyararak morfine benzer bir maddenin salgılanmasını sağladığı, bu salgıların ağrı sinyallerinin önünü kestiği ve bağışıklık ve dolaşım sistemi gibi dinamik sistemleri etkileyen nörotransmiter ve nörohormonları tetiklediği şeklindedir.
Batı dünyasının akupunkturla tanışması 1971'de olmuştur. Bugün bütün dünyada tıp fakülteleri programına alınmaya başlanan akupunktur, Çing Hanedanı zamanında Çin'de Batı tarzı tıp eğitiminin yerleştirilmesi başlamasıyla 1822'de öğrenim programından kaldırılmış ve Çan Kay-Şek 1922'de Çin'de akupunktur uygulamasını yasaklamıştı.
Mezopotamya'da hekimlerin, aynı zamanda rahip oldukları görülmektedir. Mısır'da dinsel görevle tedavi yöntemleri arasında yakın ilişki vardı.
Hintliler'in en büyük cerrahi başarısı, plastik cerrahi alanında görülür. Eski Hint'te zina suçu nedeniyle ceza olarak burunları kesilenlere plastik burun ameliyatları (rinoplasti) yapılmaktaydı.
"Türk hekimleri içinde mumyalama işlemini kitaplarında en ayrıntılı bir şekilde ele alan hekim, asıl adı Celaleddin Hızır olan Hacı Paşa (1335-1423) olmuştur."
468 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.