Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Köy Enstitüleri - Devrimci Eğitim

Tonguç Yolu

Mehmet Başaran

Tonguç Yolu Gönderileri

Tonguç Yolu kitaplarını, Tonguç Yolu sözleri ve alıntılarını, Tonguç Yolu yazarlarını, Tonguç Yolu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tonguç, geçmiş ocağının başına eğrilen yanımı­za usta bir demirci gibi indiriyordu vuruşlarını : «Köyünüzü kökeninizi unutmamalısınız. Kentle­rin parıltısı, rahatlıkları gözünüzü almamalı. Ezen­lere, sömürenlere katılmamalısınız. lhanet olur bu. Babalarınızın bacağındaki pantolonda şu kadar ya­ma var. Ömürleri boyunca iki büklüm çalışıyorlar da, karınları doymuyor; durumları düzelmiyor ... Pe­ki, kim düşünecek bunu ? lnsanca yaşamak, daha kırkına varmadan ölüp gitmemek, onların da hakkı değil mi ?"
165 syf.
10/10 puan verdi
"Devrimci eğitim imecesi"
"Bir zaman bir Tonguç yaşadı bu ülkede. Köylüsüne gönül vermişti yurdunun. Onu yoksul, çaresiz, geri kalmış yaşamından kurtarmayı ülkü edinmişti kendine. Köylünün kurtulması ilkin cahillikten kurtulmasına bağlı olduğuna inanmıştı." İsmail Hakkı Tonguç.. bundan tam bir önce Kasım ayının başında Gaziantep İl Halk Kütüphanesinin
Tonguç Yolu
Tonguç YoluMehmet Başaran · Varlık Yayınları · 19748 okunma
Reklam
Bir zaman bir Tonguç yaşadı bu ülkede. Köylüsüne gönül vermişti yurdunun. Onu yoksul, çaresiz, geri kalmış yaşamından kurtarmayı ülkü edinmişti kendine. Köylünün kurtulması ilkin cahillikten kurtulmasına bağlı olduğuna inanmıştı. Köylerimizi ve köylümüzü kalkındırmak için önce ona bilginin kapılarını açmak, onu okur yazar hale getirmek gerekiyordu. Ama ülke de fakirdi. Kısa zamanda bu eğitim sorununu başaracak olanakları yoktu. Düşündü, taşındı. Yeni bir yol buldu. Devletle köyün el ele vermesiyle oluşacaktı bu mucize. Köy Enstitüleri davasını ele aldı, Bakan Hasan-Ali Yücel'le elele bir sefere girişti. Kısa zamanda büyük sonuçlar alındı. Ne var ki köylünün uyanmasından kuşkulanan gerici zihniyet hemen bir yolunu bulup yıktı o başarılı eseri.
arka kapak yazısı
Köy çocuklarına İmam Hatip okulu, varlıklı çocuklarına kolejler.. Özel okullar tutumuna karşıyız. Halk çocuklarına en kısa zamanda eğitimde fırsat eşitliği sağlamayan tutuma karşıyız. Bir ulusun yarınını hazırlama işi olan eğitimin tüccarlar eline bırakılmasına, ticaret metaı haline getirilmesine karşıyız..
Sayfa 158
Doğruların karşısına ceza, sürgün, baskı gibi ortaçağ silâhlariyle çıkılmasını kınıyoruz.
Sayfa 158
Yusuflar, Aliler, Kutsallar, Mehmetler, Recepler «Yazgı» diyorlar durumlarına. Bir başka dünyada insanların yargılalacağına amellerine göre bir yaşayışa kavuşacaklarına inanıyorlar.. Bizler de yetiştirdiğimiz aydın din adamlarıyla onların bu inançlarını pekiştiriyoruz. Peki ama Hakikî mürşit ilim ne diyor acaba? Sahi Cumhuriyetin kaçıncı yıl dönümündeyiz ?
Sayfa 149
Reklam
"Bizim köyün devleti yok mu?"
Sayfa 141
Karabekirler, Reşat Şemsettinler, Demokratlar memlekete yapacaklarını yaptılar...
Sayfa 138
Fakir'in "Demokrasi" adlı bir şiirini anımsadım: Arpamızı buğdamızı Almayacaklar elmizinden Oylarımızı alacaklar
Sayfa 133
63 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.