Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Modernleşme, Sekülerleşme, Finansallaşma

Toplum ve Bilim - Sayı: 149

Toplum ve Bilim Dergisi

Toplum ve Bilim - Sayı: 149 Gönderileri

Toplum ve Bilim - Sayı: 149 kitaplarını, Toplum ve Bilim - Sayı: 149 sözleri ve alıntılarını, Toplum ve Bilim - Sayı: 149 yazarlarını, Toplum ve Bilim - Sayı: 149 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ummadık taş baş yararmış...
"..., Oryantalist bakışın bir ifadesiydi; Batılı olmayan bir toplum ancak dinî, etnik ve benzeri cemaatler çerçevesinde örgütlenebilir, buna uygun olarak siyasal bir sistem benimseyebilirdi. Ittihad-ı İslâm fikri ve genel olarak Müslüman kimliğinin siyasal planda şekillenmesi açısından, sömürgeci devletlerin bu yaklaşımının önemli bir etken olduğu şimdiye kadar ihmal edilmiş ancak önemli bir konudur."
Buna ne denir?..
"Bu tartışmanın ana ekseni, başka bir ' din/medeniyet' dünyasını benimsemenin sınır ve koşullarıydı. Biz bu sürece ' modern dünyanın yükselişi ' veya daha doğru bir tabirle ' modernleşen Batı'nın güç kazanması ' diyoruz, ancak o dönemde Batı dünyası halen Hristiyan dünya (diyâr-ı küffar,yani kâfirlerin diyarı), Osmanlı imparatorluğu ise dâr-ül- İslam(İslâm'ın evi) olarak algılanıyordu. Bu koşullar altında, bir yandan önce askeri, sonra idari alanda güçlenmek için Batı'yı güçlü kılan değişimlerin benimsenmesi kabul ediliyor ve uygulanıyor, diğer taraftan bunun ' kâfirlerin dünyası ' nın topyekûn benimsenmesi anlamına gelmemesi gerekiyordu. "