Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Toplumsal Sınıflar Birbirine Ne Borçludur?

William Graham Sumner

Toplumsal Sınıflar Birbirine Ne Borçludur? Sözleri ve Alıntıları

Toplumsal Sınıflar Birbirine Ne Borçludur? sözleri ve alıntılarını, Toplumsal Sınıflar Birbirine Ne Borçludur? kitap alıntılarını, Toplumsal Sınıflar Birbirine Ne Borçludur? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“… Servet iktidarı gelişmiş fakat bu iktidarı kontrol edecek ahlaki ve toplumsal yaptırımlar henüz geliştirilmemiştir. Plütokrasi, iktidarın servete bağlı olduğu, insanın satın alabildiği her şeye sahil olabildiği, bedelini ödeyemeyenlerin haklarının, çıkarlarının ve duygularının yok sayıldığı sivil bir örgütlenme olur.”
“Halkın hükümeti hiçbir durumda paternal bir hükümet olamaz çünkü yasa koyucuları onun iradesini yerine getiren vekilleri ve memurlarıdır; babaları veya efendileri değil.”
Reklam
Sözleşmeye dayalı bir devlette, herhangi bir kamusal ya da ortak meselede duygunun yeri yoktur. Duygu, sınıf tiplerine değil, kişisel tanışıklıklara ve kişisel görüşlere bağlı olan özel ve kişisel ilişkiler anlamına gelir.
Sayfa 22
Sonuç olarak, servet iktidarı gelişmiş, fakat bu iktidarı kontrol edecek ahlaki ve toplumsal yaptırımlar henüz geliştirilmemiştir. Plütokrasi, iktidarın servete bağlı olduğu, insanın satın alabildiği her şeye sahip olabildiği, bedelini ödemeyenlerin haklarının, çıkarlarının ve duygularının yok savıldığı bir sivil örgütlenme olur.
Eşitliği üretmeye ve toplumun örgütlenmesini ortadan kaldırmaya yönelik yapılan tüm planların, mümkün olan en kötü ayrımlara dayanan yeni farklılaşmaları ürettiğini göreceğiz. Bu ayrım şudur: Bir insanın emeğinin başka bir kimsenin memnuniyeti lehine kullanılmasını talep etme hakkı ve o insanın emeğini bu doğrultuda harcama vazifesi, Eşitliği gerçekleştirmeye yönelik her çabanın, özgürlüğün feda edilmesini gerektirdiğini göreceğiz.
Sayfa 17 - Fol KitapKitabı okudu
Yoksul ve zayıf adı altında, ihmalkâr, miskin, verimsiz, ahmak ve düşüncesiz olanlar, çalışkan ve ihtiyatlı olanlara bir sorumluluk ve vazifeymişçesine yüklenirler.
Reklam
Amatörler yapıcı ve makul olan bazı toplumsal amaçlar için bireyi kullanmayı ya da yapıcı ve makul olan bazı bireysel amaçlar için toplumu kullanmayı her zaman planlarlar. A'nın oturup ne yapmalıyım diye düşünmesi sıradandır; ama B'nin ne yapması gerektiğini düşünmek aynı anda hem ilginç, hem romantik, hem ahlaki, hem gurur verici hem de yurtsevercedir. Aynı anda çok sayıda insani zayıflığı tatmin eder. Devam etmek ve bütün bir insanlar sınıfının yapması gerekeni planlamak, kişinin kendini dünyada bir güç olarak hissetmesini, kamusal bir konum kazanmasını, kendine değer atfetmesini sağlar. Bu nedenle aramızda sonsuz sayıda reformcu, hayırsever, insansever ve müstakbel toplum genel müdürü bulunur.
Sayfa 75 - Fol KitapKitabı okudu
“Sermaye güçtür, depolamış veya biriktirilmiş insan enerjisidir ve çok az insan onun uygar yaşam için önemini takdir etmiştir. Sermayeye o kadar alıştık ki artık faydasını anlayamıyoruz.”
Sayfa 45
Tarih tek bir hikâyenin bıktırıcı bir tekrarından ibarettir. Kişiler ve sınıflar, başkalarının kazançlarından beslenerek, bolluk içinde yaşamak amacıyla Devletin iktidarını ele geçirmeye çalışmışlardır. Otokrasiler, aristokrasiler, teokrasiler ve siyasi iktidarı elinde tutan diğer tüm örgütler, hep aynı eylem hattını izlemişlerdir. Siyasi iktidar generallerden, soylulardan, rahiplerden, milyonerlerden ve bilginlerden alınıp zanaatkarlara ve köylülere verildiğinde, bu sonuncuların yalnızca doğruyu yapacağına ve adaletli davranacağına ve asla iktidarı kötüye kullanmayacağına, başkalarındaki tüm aşırılıkları bastıracağına ve onların da böyle yapmayacağına güvenmek büyük bir siyasi hata olur. İmkân ve cesaret bulurlarsa, tıpkı diğerleri gibi onlarda güçlerini kötüye kullanacaklardır.
Sayfa 26 - Fol KitapKitabı okudu
111 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.