Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Delilik Siyaset ve Toplum

Toptaşı Bimarhanesi

Fatih Artvinli

Toptaşı Bimarhanesi Gönderileri

Toptaşı Bimarhanesi kitaplarını, Toptaşı Bimarhanesi sözleri ve alıntılarını, Toptaşı Bimarhanesi yazarlarını, Toptaşı Bimarhanesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bunlardan başka kadın hastaları hafif el işleriyle uğraştırmak, meşgul etmek, mecaninden zararsızlarını özellikle yazın arasıra hademelerin gözetiminde gezmeye çıkarmak, yemek vakitlerinde trampet çaldırmak, bir şikâyetname sandığı [şikayet kutusu] yaptırılarak kapıya asmak, bimarhanede bir uzman masör yetiştirmek, ayda bir iki defa emraz-ı akliyeye dair arzu edenlere konferanslar vermek için bimarhanede bir konferans salonu yapmak hususları da bimarhane tıp ve idari heyeti tarafından arzu edilmekte, bir kısmı mecaninin sıhhatlerine kavuşması diğer bir kısmı ise “tekamül ve teceddüd” [gelişme ve yenilenme] ile ilgili olan işbu düşüncelerin bir an evvel fikirden eyleme geçmesi için uğraşılacaktır.
Sayfa 142Kitabı okudu
Mecanine dağıtılmak üzere Reji İdaresi’nce her ay meccanen gönderilmekte olan 440 paket tütünden günde ancak 14 paket dağıtılabildiği ve hâlbuki mevcudun dörtte üçü tütün içmekte olduğundan hasta başına bir sigara bile isabet etmediği ve bundan dolayı her gün tabiplerin vizitelerini işgal edecek derecede müracaat ve şikâyetler olduğu Bimarhane Sertababeti’nin bildirmesi üzerine, Reji İdaresiyle görüşülerek meccanen verilmekte olan tütün paketleri 600’e çıkartıldı ve bundan başka gereken diğer 600 paketin de asakir-i Osmaniye’ye [Osmanlı askerlerine] verilen fiyat üzerinden yani bir paketi 10 para üzerinden alınması sağlandı.
Sayfa 140Kitabı okudu
Reklam
İstanbul’da koleranın hüküm sürdüğü sırada mecanine kaynatılmış iyi su içirilmiş, kızarmış ekmek verilmiş, yiyecek ve giyeceklerine her zamankinden daha fazla itina edilip temizliğe azami dikkat gösterilmiş ve bu tedbirler sayesinde bimarhanede kolera vakası görülmemiştir.
Sayfa 139Kitabı okudu
İkinci Abdülhamid dönemi “istibdad” tartışmalarında sıklıkla dile getirilen Sultanın kuşkucu, baskıcı ve yasakçı yönetim anlayışının, psikiyatrinin gelişimine ket vurduğu, bimarhanenin ıslahının bu yüzden gerçekleştirilemediği iddia edilebilir; fakat unutulmaması gereken nokta, bu düşüncelerin tamamının İkinci Meşrutiyet sonrası ortamında yazıldığı bir kısmının da Cumhuriyet sonrasında kaleme alındığı; yani önemli ölçüde siyasi konjonktürün ürünü olarak hâlihazırdaki siyasal düşünceyi bu anlamda “ilerici” ve meşru kılan özellikleri barındırdığı göz ardı edilmemelidir.
Sayfa 137Kitabı okudu
"Şunu da ilaveten arz etmek isterim ki devr-i istibdad garabetinden olmak üzere mecanine ve mecanin ile münasebetde bulunanlara bir nazar-ı nefretle bakılır ve onlardan mümkün mertebe kaçınmak istenilirdi.”
Sayfa 135Kitabı okudu
“Malûm ya, Sultan Hamit zamanında deli, mecnun, darüşşifa, cinnet, ihtilâli şuur gibi kelimeler yasaktı”
Sayfa 134Kitabı okudu
Reklam
Yine Mazhar Osman’a göre, II. Abdülhamid “mecnunlardan son derece ürkerdi”
Sayfa 133Kitabı okudu
Sultan Murad meselesinin İkinci Abdülhamid’i ve onun delilere, deliliğe ve tımarhaneye bakışını etkilediği öne sürülebilir. II. Abdülhamid, V. Murad’ın müptela olduğu cinnetten iyileşebileceğine dair bir korku ve endişeye sahipti.
Sayfa 133Kitabı okudu
Reklam
“Zahmet edip benimle Toptaşı tımarhanesine kadar gelirseniz bize benzeyen ne kadar çok deli var görürsünüz”
Sayfa 131Kitabı okudu
Bir daha istibdat dönmez diyoruz, olgun milletiz içimizde kara kuvvet yaşamaz sanıyoruz, öyle değil mi? İşte bu da inkılâbın psikolojisi..
Sayfa 131Kitabı okudu
Bizim neremiz tabiî…lâkin kimin haddine bize deli desin. Biz dünyanın en akıllısıyız, en kahramanıyız…Biz istibdadı devirdik, hürriyeti zorla aldık…[…]
Sayfa 131Kitabı okudu
Bir iki aydır biz değiştik, büsbütün başka bir âlem olduk. Eskiden ağırbaşlı, utangaç, mütevazı, mergümgirizdik, kendimizi herkesten âciz ve beceriksiz görürdük. Şimdi hepimiz aslan kesildik.
Sayfa 131Kitabı okudu
34 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.