Yetinen Toplumdan Tüketen Topluma

Tüketim Kültürü

Yavuz Odabaşı

Tüketim Kültürü Sözleri ve Alıntıları

Tüketim Kültürü sözleri ve alıntılarını, Tüketim Kültürü kitap alıntılarını, Tüketim Kültürü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Markaların, rozetlerin, amblemlerin, imajların gölgesine sığınan modern insanın en büyük tatminlerinden biri putlaştırmalardır. Dinsel bir anlam taşısın veya taşımasın günümüz insanı, köleliğin meşru sayıldığı her dönemde olduğu gibi yüceltmeye yatkındır. Böyle olduğu için imaj toplumunun gönüllü kulluğuna her an hazırdırlar."
Sayfa 103Kitabı okudu
Bir ürün, ana işlev ve rolünden daha fazlasına sahip olabilir. Bireyler, sadece pratik yararları ve işlevlerinden dolayı değil, aynı zamanda kim olduklarını gösterme, duygularını ortaya koyma ve çevreleriyle iletişim amaçlarından dolayı da ürün satın alıp kullanırlar.
Reklam
Kültür endüstrisi benzerlik, can sıkıntısı, yapaylık ve yüzeysellik üreten bir sistem ve kurum olarak tanımlanır. Yaratıcılığı yok eden ve bilinçli bir biçimde kendi çıkarlarını savunacak bağımsız bireylerin gelişmesine olanak sağlamayan yapısıyla kültür endüstrisi sanayi üretim mantığının uzantısıdır. Kültür endüstrisi, kitle kültürünü üretip yönlendirme görevini yerine getirir. Eğlence ve kültürün birbirine karıştığı öne sürülür. Bu varsayıma göre kültür endüstrisinin ürünlerini talep edip, kullanıp bundan zevk aldıkları sürece insanlar mutlu olduklarına inanırlar ve böylece var olan sisteme, düzene uyum gösterirler.
Önüne geçilemez alışveriş tutkusuyla tüketiciler alışveriş yaparlarken geçici olarak mutlu olabilmekte, fantezilerini gerçekleştirebilmekte, bittiğinde ise birden bire çökmekte ve mutsuz olmaktadır. Bu gibi rahatsızlıklardan biri olarak "bağımlılık" durumunda bireyin kendini gerçekleştirmek için tüketiyor olması yerine, bireyin kendisi tüketim tarafından tüketilmektedir.
Sayfa 196Kitabı okudu
Tüketiciler, ürünleri ve markaları satın alıp tüketirken bunların ekonomik, teknolojik, işlevsel yararlarından daha çok, taşıdıkları ve aktarabildikleri sembolik anlamlara yönelmektedirler. Ürünün sadece "ne yapabileceği" değerlendirmesinin yanında "ne anlama geldiği"ni de dikkate almaktadırlar. Doğrudan ürün bilgisi vermek yerine, kültürel ve duygusal ihtiyaçlara hitap edecek imajlar yapılandırmanın tüketicinin ilgisini çekmede daha etkili olduğu reklamcılar tarafından uzun zamandır bilinmektedir.
Tüketim ürünleri; sosyal görüntümüzün, yaşam biçimimizin ve sosyal gruplarımızın oluşmasında önemli bir role sahiptirler. Başkalarından geri kalmamak, onları geçmek ve aşmak tutkusu tüketimi daha yüksek düzeylere çekmektedir.
Reklam
34 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.