Tunceli Kanunu (1935) ve Dersim Jenosidi

İsmail Beşikçi

Tunceli Kanunu (1935) ve Dersim Jenosidi Sözleri ve Alıntıları

Tunceli Kanunu (1935) ve Dersim Jenosidi sözleri ve alıntılarını, Tunceli Kanunu (1935) ve Dersim Jenosidi kitap alıntılarını, Tunceli Kanunu (1935) ve Dersim Jenosidi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Amaç Kürt ulus özelliklerinin, "Kürtlük eğilimlerinin" yok edilmesidir. Buna rağmen ulusal bir hareket olan Şeyh Sait direnmesi için "irtica" denmektedir. Ağalardan, şeyhlerden, seyitlerden söz edilerek ırkçı ve sömürgeci esas amaç gizlenmeye çalışılmaktadır.
Sayfa 26 - esas amacı her zaman sezen üst akıllar, harikalar :d şeyh sait savunan aydın mı olur, yazık
Diyarakır adı üzerinde toponomik bir tetkik, ırkan Türk oldukları gibi ismen de Türk olan Diyarbakır.
Sayfa 158 - Hasan Reşit Tankut, Diyarbakır Adı Üzerinde Toponomik Bir Tet­kik, Ulus, 25 Sonteşrin 1937; Ayın Tarihi, Sayı 48, ilkkanun 1937, s. 404-41 1 .Kitabı okudu
Reklam
"Nasıl oldu da Alman halkı gibi, bilimde, felsefede, edebiyatta, teknikte, sanatta en yüksek derecelere varmış bir ulus, Nazilerin sımsıkı dar ceketini giydi ve akın akın Gamalı Haç bayrakların altına koştu"
Dersim muhteva nitelik olarak Nazi katliamları da dahil olmak üzere dünyada eşine az rastlanan jenosit (soy kırımı) olaylardan biridir. Ana karnındaki çocukların, emzikteki çocukların katledilmesi, katliamların özellikle çocukları hedef alması, çocukların kafalarını kesilmesi ve kılıçlara takılması bu jenositin en önemli özelliğidir. Genç kızların, kadınların mağaralara doldurulup zehirli gazlarla boğulmaları mağaralarda yakılmaları ikinci derecedeki olaylardır. Ne var ki uluslararası denge Nazi rejimini deşifre edilen mahkum edilmesini gerektirdiği halde Kemalizmin Kürdistan'daki eylemlerini gizli kalmasını gerektirmiştir.
30 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.