Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

17.-19. Yüzyıllar

Türk Ahşap Konut Mimarisi

Doğan Kuban

Türk Ahşap Konut Mimarisi Sözleri ve Alıntıları

Türk Ahşap Konut Mimarisi sözleri ve alıntılarını, Türk Ahşap Konut Mimarisi kitap alıntılarını, Türk Ahşap Konut Mimarisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Evin kadın için yapıldığı düşüncesi İslam literatüründe yazılmaz fakat toplumsal statüsü vurgulanır. Türkçede evlenmek fiili bir eve sahip olmayı anlatmaktadır.
Bir ırk ifadesi en sade şekliyle evde somutlaşır. Çünkü ev, varoluşun anlaşılması güç sürecinde şekiller.
Reklam
Minyatürlerin Önemi
“Minyatürler gibi görsel araçların da çoğunlukla en erken 15. yüzyılın sonlarından başlayarak ortaya çıktıkları göz önüne alınırsa, pek yardımcı olamayacakları anlaşılır. En önemli bir dizi minyatür, basit standart ev tipleri gösteren Matrakçı Nasuh tarafından 16. yüzyılın ilk yarısında yapılmış minyatürlerdir. Bunlarda yalnızca Marmara Bölgesi evleri kiremitlidir. Ancak evlerin biçimleri ilk yaşayan örneklerinde gördüğümüz tipolojiden oldukça farklıdır. 16. yüzyılın ikinci yarısında yazılan ‘Hünername’ de bazı hükümdar köşklerinin basit çizimleri bulunmaktadır. Yalnızca Nakşi’nin 17. yüzyılın ikinci yarısında yazılan ‘Tercüme-i Şakayık- ı Numaniye’ için yaptığı resimlerde ahşap kaplamalar, cumbalar ve baş pencereleri gibi Türk anonim mimarisinin önemli öğeleri görülmektedir.”
Sayfa 56 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
“𝑌𝑒𝑛𝑖 𝑏𝑖𝑟 𝑒𝑣𝑑𝑒 𝑏𝑢̈𝑡𝑢̈𝑛 𝑏𝑖𝑟 𝑔𝑒𝑐̧𝑚𝑖𝑠̧ 𝑦𝑎𝑠̧𝑎𝑚𝑎𝑦𝑎 𝑔𝑒𝑙𝑖𝑟.” •Gaston Bachelard, Mekânın Poetikası
Sayfa 40 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
“Evin mimari kurgusunda Yakındoğu mimari geleneklerinin etkileri olmasına karşın, işlevsel gelişiminin kadının aile ve toplumdaki yerine bağlı olduğunu görüyoruz. Bu, İslam dünyasının başka bölgelerinde de rastladığımız, yaşamsal ve yarı tarımsal bir düzenin ifadesidir. Dünya erkeğin, ev kadınındır.”
Sayfa 13 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
“Konutlar geçmiş toplumların kalplerinin attığı ortamlardır. Gerçi Avrupalılar ‘Dünyanın kalbi kapımın dışında atıyor,’ der. Fakat İslam toplumunun kalbi evlerde, yani kadının olduğu yerde atar.”
Sayfa 11 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Anıtsal Mimaride Değişim
“14. yüzyılda yerel teknikler kullanılmaya devam ediyordu ve bazı yapısal ve dekoratif ayrıntılar Bizans geleneklerinden alınmaydı. Ancak bir yüzyıl sonra Osmanlı anıtsal mimarisi geleneği oluşmuş ve tümüyle farklılaşmıştır.”
Sayfa 37 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
“Hayatlı evin gelişme dönemini daha erken yüzyıllara çıkarmaya olanak verecek örnekler yoktur.”
Sayfa 55 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Ev planlarında açık galerinin anısı sürdüğü ölçüde bir süreklilikten söz edilebilir. Ancak ev planlarının içe dönüşüyle birlikte Anadolu evi en belirgin yaratıcı öğesini, "hayat"ını yitirmiştir; tam bir kentleşme ve içe dönüklük "hayatlı ev"in sonu olmuştur.
Sayfa 10 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
“Ahşap evin eyvanlı ve hayatlı tipik plana ulaşması 15. yüzyılı bulmuş olabilir. Anadolu topraklarında birkaç yüzyıllık bir kuluçka devresinden sonra, yeni Türk toplumu kendi konut kavramı ve üslubunu yaratmıştır.”
Sayfa 56 - Türkiye İş bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
“Hayatlı evin tarihi ve coğrafi dağılımı Osmanlı İmparatorluğu’nun klasik dönemine yayılır.”
Sayfa 55 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
“Kentlerin gelişimine yönelik yorum yapılırken Türk Anadolu’nun kırsal düzeninin sürekliliği gözden ırak tutulmamalıdır. Yerleştikten sonra da Türkler doğal bir çevre yeğlemişlerdir. Yüzyıllar boyunca kentte yaşayanlar yazları yaylaya çıkma geleneğini bırakmamışlardır. Göçerlik ve mevsimsel göçler yer yer önemli bir yaşam özelliğidir.”
Sayfa 36 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Konut Biçiminin Gelişmesi
“Konya Köşkü, Edirne Cihannüma Köşkü ya da İstanbul’daki Çinili Köşk gibi sultani, anıtsal modeller Doğu topraklarından, İran ya da Orta Asya’dan ithal edilmişlerdir. Yerel yapı malzemeleri ve teknikler ustalar tarafından uygulanıyordu. Zengin insanların konutları genellikle sultan ve emirlerin evlerinden esinlenirdi.”
Sayfa 56 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
“İslam ve Bizans geleneklerini kristalize modeller olarak kabul edebiliriz. Ancak, hayatlı evi, ortaya çıkaran mekanizma göçerlerin yerleşmesi ile daha doğrudan ilişkiliydi. Eski modellerin anonimleşmesi ve dönüşümü, eski kentlerin eteklerine göçerlerin yerleşmesi, yaylaya göçün sürerek bir çeşit mevsimsel göç haline gelmesiyle başlamıştır. Bu iki süreç, Türk kentleri ve evlerinin fizyonomisini yaratmıştır.”
Sayfa 35 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
“Erken yüzyıllarda İstanbul’un konut mimarisinde Anadolu kentlerine göre farklı bir özellik sıra evlerin varlığıdır. Bu özellik olasılıkla Bizans dönemi kent dokusunun devamı olarak değerlendirilmelidir.”
Sayfa 57 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
58 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.