Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Anadolu Aleviliğinin Kültürel Kökeni

Türk Aleviliği

Rıza Zelyut

Türk Aleviliği Gönderileri

Türk Aleviliği kitaplarını, Türk Aleviliği sözleri ve alıntılarını, Türk Aleviliği yazarlarını, Türk Aleviliği yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ziya Gökalp, "Kürtlerle beraber yaşayan Türkmen aşiretleri tedricen Kürtleşmişlerdir. Mesela Urfa ile Siverek arasındaki Döger nahiyesi Kürtçe konuştukları gibi," dedikten sonra bölge ile ilgili olarak şu örnekleri veriyor: "Diyarbakır'daki Karakeçili aşireti Osmanlıların ecdadı olan Kayılar'dan ayrıldıklarını ve Kütahya cihetlerinde dolaşan Karakeçililerin amcazadeleri olduklarını iddia etmekle beraber Kürtçe konuşurlar." Kütahya'daki ve Orta Anadolu Bala'daki Karakeçililerin ise bir tek kelime Kürtçe bilmediği biliniyor. Bu bir Türkmen aşiretinin Kürtleşmesi değil midir?
Sayfa 396Kitabı okudu
"Gönül Çalab'ın (Tanrı'nın) tahtı Çalab gönüle baktı İki cihan bedbahtı Kim gönül yıkar ise" Yunus Emre
Reklam
Erenler: Gerçeğe ermiş. Olgun kimse. Alevi insanı. Mürşid ... Bu söz daha çok hitap olarak kullanılırdı. Sözlük anlamı ise evliya demektir
Sayfa 434 - 13. Baskı, Kripto YayınlarıKitabı okudu
Dede: Dedelik kurumunun başı olan kişi. Bugün çıkış kaynaklarına göre dedeler üç grupta toplanabilir: 1- Çelebiler: Hacı Bektaş Veli'nin soyundan gelenler (bel evlatları) 2- Soyları 12 İmam'lara çıkan ocaklardan gelen dedeler. Bunlara "Ocakzade" denilir. Sufi Sürekleri de bu gruba girer. 3- Hacı Bektaş'ın manevi evlatları olan dedebaba grubu. Bu grup, kentlerdeki Alevi Bektaşi kesiminin bir bölümünü yönlendirmiştir.
Sayfa 433 - 13. Baskı, Kripto YayınlarıKitabı okudu
Bektaşi: Hacı Bektaş Veli'yi yol büyüğü tanıyan ve dede olarak da onun soyundan gelenleri kabul eden Aleviliğin bir bölümü... Takıyye gereği Aleviler kendilerine kent merkezlerinde ve denetimin yoğun olduğu yerlerde Bektaşi demişlerdir.
Sayfa 432 - 13. Baskı, Kripto YayınlarıKitabı okudu
Aşk olsun: Selamlaşma sözüdür. Her işte aşk gerektir, diye ilk temenni olarak bu söylenir. Karşılığı: Aşkın cemal olsundur. Buna Cemalin nur olsun denince, diğeri, nur üstüne nur olsun der. Aleviler, selama karşılık Eyvallah da derler
Sayfa 432 - 13. Baskı, Kripto YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Aşık: Cem ayinlerinde nefes, düvaz gibi dinsel besteler okuyan halk ozanı (Zakir, guyende). 12 Hizmet'ten birisi de zakirliktir. İslam öncesi ozanların (oyun,bahşı vb.) devamıdırlar.
Sayfa 432 - 13. Baskı, Kripto YayınlarıKitabı okudu
Abdal: Kendini hak yoluna adamış derviş. Dünyacıl nitelikleri terk etmeyi anlatan bu terimi büyük Alevi ozanları bir övünç sıfatı olarak almışlardır. Melameti bir tavrı da dile getiren abdal, sıradan dervişten daha üst düzeydeki bir makamı anlatmak için kullanılır.
Sayfa 431 - 13. Baskı, Kripto YayınlarıKitabı okudu
"Benim meselem bir Kürtçülük icat etmek değildir. Benim ana tarafım Türk. Benim anam Türk'ten çok, Türkmene benzer. Dikkatli bir değerlendirmed bunu anlar. Ama ben şunu tesbit ettim ki; ben çocuk yaşta diyordum; "Keşke Türk filan doğsaydım. Anam-babam Kürt değil de Türk olsaydı diyordum kendi kendime. Böyle anılarımı hatırlıyorum." - Öcalan
Sayfa 408 - 13. Baskı, Kripto YayınlarıKitabı okudu
Yani Melikoff, sosyolojik olarak bir Kürt'ün de Alevi olma olasılığına karşın, Koçgiri aşiretinin Kürt olmadığını, Türk kökenli, Kürtçe'yi sonradan öğrenen bir Türkmen aşireti olduğunu söylüyor. Koçgiri konusunda araştırması olan tarihçi Baki Öz'de bu konuda Ömür Lütfi Barkan ve İrene Melikoffu doğrulamaktadır.
Sayfa 406 - 13. Baskı, Kripto YayınlarıKitabı okudu
Reklam
1. Seyyid İmadeddin Nesimi, 2. Şah Hatayi, 3. Fuzuli, 4. Yemini, 5. Virani, 6. Pir Sultan Abdal, 7. Kul Himmet, Görüldüğü üzere, Anadolu Aleviliği'nin 7 Ulular diye kabul ettiği azanların hiçbirisi Kürt değildir; bunların Kürtçe yazılmış şiirleri de yoktur.
Sayfa 392 - 13. Baskı, Kripto YayınlarıKitabı okudu
Osmanlı yönetiminin hedefi; Türk ile özdeşleşen bu Kızılbaş Türkleri yok etmekti. Bu politika gereği; Türk boylarının Kürtleştirilmesi; Osmanlı Devleti'nin bilinçli bir eritme politikası olarak yüzyıllarca sürdürülmüştür. Ancak 2. Meşrutiyet dönem ile biten bu resmi Kürtleştirme; daha sonra da kendiliğinden devam etmiştir.
Sayfa 389 - 13. Baskı, Kripto YayınlarıKitabı okudu
111 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.