Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türk Destanlarına Giriş

Saadettin Y. Gömeç

Türk Destanlarına Giriş Gönderileri

Türk Destanlarına Giriş kitaplarını, Türk Destanlarına Giriş sözleri ve alıntılarını, Türk Destanlarına Giriş yazarlarını, Türk Destanlarına Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
504 syf.
·
Puan vermedi
·
25 günde okudu
Harika !!! İnanılmaz anlaşılır ve akademik fazlasıyla yeterli bir eser sadece büyük devletler değil bütün Türklerin destanları hatta bu destanların farklı farklı varyantları ele alınmıştır. Sadettin Gömeç açık anlaşılır üslubu ile mest ederken kapaktaki andığı şehitlerimiz ise esere daha bir önem ve güzellik katmış.
Türk Destanlarına Giriş
Türk Destanlarına GirişSaadettin Y. Gömeç · Berikan Yayınları · 201512 okunma
...İşte diğer kardeşlerden ayrılan bu kabileye Başkurt denildi ki, "kurdun baş olup, getirdiği" kavim demektir.
Reklam
Zamanında, büyük Atatürk tarafından kurulmuş olan Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde eski Türk tarihinin kaynaklarının araştırılması ve Türklere ait yabancı belgelerin çevrilmesi için bir Sinoloji (Çin dili) Kürsüsü açılmış ise de, tıpkı diğer bölümlerde olduğu üzere, burası da esas görevini unutarak, sadece günümüzde basit tercümanlar yetiştirmeye yönelik çağdaş Çin dilini öğretmekle yetiniyor.
Bütün Hristiyan dünyasında "Tanrı'nın kırbacı" olarak tanınan Attila (Ata İllig), Avrupa milletlerine indirdiği darbelerden de kaynaklanarak çoğu zaman kötü ve olumsuz bir kimlikle tanıtılıyorsa da; bazan insanlar onun müspet yönlerini de görmezlikten kaçamıyorlar.
Mogol adı, "mong-ol" sözünden gelir. Anlamı ise, "süzülmüş, saf" demektir.
"Türk töresi cesareti bir üstünlük ve onur meselesi olarak görür. Başkalarına bağlanıp, onlara hizmet etmek bir aşağılıktır."
Reklam
Dolayısıyla eski Türk kaynaklarında "il tutulacak yer" olarak gösterilen Ötüken'in tek bir nokta olmaması lazımdır.
Maveraünnehir'de oturan Türkmenlere önceleri Tacikler, "Türk" derdi. Evvelki Türklere ise, "Türkmanend" deyip, ad koydular. Onun manası "Türk'e benzer" demektir. Halk Türkmanend diyemediğinden, "Türkmen" dediler.
Sayfa 118
Kımız tarihte olduğu üzere, günümüzde de Türk ve Moğollarca rağbet edilen, törenlerde misafirlere özenle sunulan bir içecektir.
Sayfa 88
Oguz Kagan çağından, ta Çingiz Han zamanına kadar Ten, İtil ve Yayık nehirlerinin kenarlarında Kıpçak'tan başka il yoktu. Dört bin yıl boyunca oralarda oturdular. Onun için bu yerlere Deşt-i Kıpçak (Kıpçak Bozkırı) derler.
Sayfa 75
Reklam
Kıpçak sözü Türkçede, "içi çürümüş ve oyulmuş ağaç" demektir.
Sayfa 75
"Türk dili ve edebiyatının en mühim bakiyelerinden olan destanlar Türk tarihi açısından da kaynak özelliği taşır."
Sayfa 26
"Yani vatanın her karış toprağı kutsaldır ve ne sebeple olursa olsun ondan asla vazgeçilmez."
Sayfa 16
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.