Türk Dikkati

Dergah Yayınları
Türler:

2018 93. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2018 17:02
Felsefe nedir? Felsefe ile uğraşmak sorular yumağı içinde kalıp, şüpheli yaşamamıza neden olan ve dini anlamda sakat görüşlere takılıp kalmamıza mı neden olur? Buna âlimler ne der? Gibi soruları düşündürüp, sizi rahatsız edebilecek bir kitap... Lord Bacon "felsefenin birazı insanları dinsiz yapar; çoğuysa onları dinlerine döndürür" der. Peki soru sormadan, koşulsuz kabul ile yaşayabilir mi insan? Bu insanın yapısı göz önüne alındığında pek mümkün değildir. Peki sorularla dolu dış dünyaya kendimizi kapatıp, çocuğumuzu, evimizi "mikroplardan" temizleyip arınmış zihinle yaşamak bizi hakikate ulaştırsa bile burada irade hakkıyla kullanılmış olur mu? Daha doğrusu bunu ne kadar başarabiliriz? Bu zor işten öncelikle karşı tezleri ciddiye alarak kurtulabiliriz zannımca ki kitapta da Gazzâli'nin özelinde bunun yapıldığından bahsediliyor. Kaçmak değil, donanımla, hakikat gözlüğünü de unutmadan, tezleri "iştirak etmediğimiz görüşlere de benimsediğimiz fikirler kadar ehemmiyet vererek" düşünüp antitezler üretebilmek. Zira "felsefeye ancak felsefeyle karşı çıkılır" diyor yazarımız. Bu anlamda bir filozof kadar felsefe bilen, onlara cevap verebilecek kadar ciddi donanıma sahip Gazzâli'nin de bir filozof olduğunu söylüyor. Aklımıza yatmayan hiçbir şeyin mümkün olmadığı, ancak aklın ulaşamayacağı şeylerin mümkün olduğunu ve bu ikisi arasındaki farkı anlamayanın akılsız olduğunu belirtirken, felsefe ve din konularının kafamızda daha iyi şekillenmesi sağlanıyor. Aklı kullanırken, felsefenin içine dalarken bir yandan da hakikati unutmamanın, felsefede durmamız gereken sınırın ne olduğu hatırlatılıyor. "Bu saâdeti felsefede aramak değil, felsefe vasıtasıyla saâdete erişmektir" diyerek mutlaklık, asıl amaç nedir, sorusuna cevap buluyorsunuz. Kitabı okuyacaklara şunu
IYI değildi!
IYI değildi! Aşırı milliyetçi bir dil kullanılmış. Yazarın zihniyetini yansıtıyor zaten. Okudum bir yere kadar ama daha fazla tahammül edemedim. Damarlarındaki kana güvenen, asil olduğuna inanan varsa zevkle okuyacaktır. Ama benim gibi "Her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına almış" Bir peygambere iman ediyorlarsa aynı reflexi gostereceklerdir
Siyaset
2018 1. kitabı
Fatih şeker hocanın muhteşem üslubu ve engin bilgi birikimi ile Türk düşünce tarihine hem felsefik hem de güncel yorumlar getirdiği kitaptır. Hoca devlet geleneğinde ki devamlılığın düşünce tarihinde de devam ettiğini misaller ile anlatıyor. Ve kitapta en sevdiğim yer olan Fatih hocamızın ölçüsü: Ölçü Türkiye olmalı, herkes Selçuklu ve Osmanlı zaviyesinden kendisinin kim olduğu sorusuna cevap vermelidir.

Fatih Mehmet ŞekerYazar · 14 kitap
Öğretim Üyesi, Felsefeci, İlahiyatçı; Siyasetçi, XXVII. Dönem İstanbul Milletvekili. 1975, Erdemli / Mersin doğumlu. Baba adı Emin, anne adı Elife. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora yaptı. 2012’de felsefe doçenti oldu. 1999-2011 yılları arasında Millî Eğitim Bakanlığında öğretmen, 2011-2018 yılları arasında da İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. Fatih Mehmet Şeker, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde İYİ Parti’den XXVII. Dönem İstanbul Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. Eylül 2018’de partisinden istifa etti. Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesidir. Türk entelektüel tarihi üzerine kaleme aldığı 15 civarında kitabı vardır. Kitapları: - Cumhuriyet İdeolojisinin Nakşibendilik Tasavvuru Şerif Mardin Örneği (2007) - İslamlaşma Sürecinde Türklerin İslam Tasavvuru (2010) - Selçuklu Türklerinin İslam Tasavvuru (2011) - Modernleşme Devrinde ilmiye - Cevdet Paşa - İbnülemin Örneği (2011) - Türk Düşünce Tarihi Açısından Kutadgu Bilig (2011) - Osmanlı İslam Tasavvuru (2013) - Osmanlı Entelektüel Geleneği (2013) - Türk Entelektüel Tarihinin Teşekkül Devri (2015) - Ötekilerin Peşinde - Ahmet Yaşar Ocak'a Armağan (İsmail Kara, Halil İnalcık, Ahmet Yaşar Ocak, Martin Van Bruinessen ile, 2015) - Türk Zihniyet Dünyası ve Hayat Felsefesi (2015) - Türk Dikkati (2016), Osmanlılar ve Vehhâbîlik (2016) - İyi Türkiye - Bir Yakın Dönem Siyasetnamesi (Meral Akşener’in Önsözü ile, 2018).