Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Edebiyatı Dergisi - Sayı: 126 (Nisan 1984)

Türk Edebiyatı Dergisi

Türk Edebiyatı Dergisi - Sayı: 126 (Nisan 1984) Gönderileri

Türk Edebiyatı Dergisi - Sayı: 126 (Nisan 1984) kitaplarını, Türk Edebiyatı Dergisi - Sayı: 126 (Nisan 1984) sözleri ve alıntılarını, Türk Edebiyatı Dergisi - Sayı: 126 (Nisan 1984) yazarlarını, Türk Edebiyatı Dergisi - Sayı: 126 (Nisan 1984) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
-Sizce Hind düşüncesi çağımız insanına ne getiriyor? -İnsanı. İnsan sevgisini. Feragati. O ülke düşünce hürriyetinin vatanıdır. Zavallı Asya, ne iftiralara uğramış! Yunanlı yobazdır, Sokrat'ı zehirler. Aristo'yu kaçmıya zorlar. Roma, düşüneni arslanlara parçalatır. Ya engizisyon? Avrupa toleransı öğreninciye kadar kimleri yakmadı. Hind, insanı tanrılaştıran ülke. İnsanı, yani insan düşüncesini. Çağımızın en büyük ızdırabı: kini. Hobbes'un sözü bizim için gerçeğin ta kendisi: insan insanın kurdudur. Dün Batı'yı mahkûm ediyorduk, bugün Doğu'yu küçümsüyoruz. Yalnız Doğu'yu mu? Hind bize, her türlü inanca söz hakkı tanımayı öğretiyor.
Sayfa 6 - Cemil MeriçKitabı okudu
Divan şiirinin en sevimsiz en soğuk yanı, Fahriye. Klâsik edebiyatta "ben"e yer yoktur. Goethe, romantizmi hasta bir cereyan olarak damgalar. Çünkü romantizm, yazarın iç dünyasına, yani "ben"e tutulan bir dev aynası. Bununla beraber, "el emrü fevkâl edeb" mazeretine sığınarak, ne yaptığımı değil, ne yapmak istediğimi anlatmaya çalışacağım.
Sayfa 6 - Cemil MeriçKitabı okudu
Reklam
İnsanı insan, milleti millet yapan: hafıza. Düşünce, bütünü kucaklamak, dünü yarına bağlamak. Olan'ı bilmeden olacağı fethedebilir miyiz? Sıhhatli toplumlar kendileri kalarak değişenlerdir. İçtimaî uzviyet iki zıt kanuna uyarak gelişir: Devam etme ve yenileşme. Bu iki temâyülün dengeye kavuşması, sağlam bir toplumun ayırıcı vasfıdır. Biz. Tanzimat'tan bu yana teceddüt illetine yakalanmışız. Her gün yeni bir oyuncak peşinde koşan çılgın ve şımarık koca bebekler. Anarşi, muvakkat ve mevzii bir hastalıktır. Heyhat.. derdimiz çok daha vahim. Dilimizde karşılığı bulunmayan bu illete, frenkler, anomi diyorlar. Anomi: her değerin, her kanunun, her kuralın yok oluşu.
Sayfa 6 - Cemil MeriçKitabı okudu
Dilimizi yaşatan, günümüzü renklendiren, bize her iklimden unsurlar getirip, kültürü, hayali ve sevki ile, onlardan eserler döşeyen şairlerle yazarlar, tanınmalı ve sevilmelidirler. Son zamanlarda biz bu kadarını bile yapmıyoruz. Ustaya, âdeta hınç beslemekteyiz. Okumamakta, tanımamakta, sevmemekteyiz. Gençlerin onları sevmesine kılavuz olacağımız yerde, gençlikle onların arasına sed çekmekteyiz.
Sayfa 4 - Ahmet KabaklıKitabı okudu
Geri15
54 öğeden 51 ile 54 arasındakiler gösteriliyor.