Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar

Fuad Köprülü

Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar Gönderileri

Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar kitaplarını, Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar sözleri ve alıntılarını, Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar yazarlarını, Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Eski İran geleneklerini göğsünde saklayan Horasan, İslâmiyet’ten sonra tasavvuf cereyanının başlıca merkezlerinden biri ve belki birincisiyidi. Bu yüzden bu akımın, İslâmiyet’in evvelce takibettiği yollardan Türkistan’a gireceği pek tabiî bir hâdise idi. Hakîkaten öyle de oldu. IV. asırda Buhara’da, Fergâna’da da şeyhlere tesâdüf edilmeğe başlandı; hattâ Türkler, kendi şeyhlerine Bab, yâni Baba nâmını veriyorlardı."
Sayfa 17
"Bilhassa her büyük şeyhin ölümünden sonra, halkın zannıyla onu bir keramet hâlesi sarmakta idi. Tarihî kıymeti olmayan hurafelerle dolu menâkıp kitapları değil, sûfîlik tarihinin en kıymetli kaynakları bile bu gibi hayal ürünleri ile doludur."
Sayfa 17
Reklam
560 syf.
·
Puan vermedi
M. Fuad Köprülü, ilmi kalibresi oldukça yüksek bir kişilik. Araştırmalarının hemen tamamı orijinal ve literatüre büyük katkıları olan çalışmalardır. Daha önce kimsenin dikkat etmediği veya zahmet edip göz ucuyla olsun bakmadığı konularda çok önemli eserler ortaya koymuştur. Üstünde çalıştığı konularda müthiş cevherler keşfetme kabiliyeti en önemli meziyetidir. Elindeki malumatı ilmi yöntemlerle işlemeyi çok iyi becerir. İşte "Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar" eseri yukarıdaki macunlama işleminin :) çıkış noktası. Okuyun okutun:)
Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar
Türk Edebiyatında İlk MutasavvıflarFuad Köprülü · Alfa Yayıncılık · 2018222 okunma
sahife 50-51
uzun ve kuvvetli tahlillere dayanmayan kolay terkipler, zahiren ne kadar parlak bir ilim cilası altında görünürse görünsün, kuvvetli bir tenkit karşısında derhal yıkılmaya mahkûmdur.
"İlk sûfî nâmını alan ve Suriye’de ilk zâviyeyi kuran (bir Hristiyan emir, onun için kurmuştur) Küfeli Ebu Hâşim’den sonra, Süfyân-ı Sevrî, eski hıristiyan keşişlerinin yerleştiği Mısır’dan yetişen Zu’nnun Mısri, Horasanlı Bâyezîd-i Bistâmî, hakkında türlü türlü fikirler yürütülen Hallâc-ı Mansûr gibi birçok 'büyük' mutasavvıflar, mesleklerini bütün isnatlara rağmen yaymaktan geri durmuyorlardı."
Sayfa 16
Tasavvuf Loading 3
"Hicret’in V. ve VI. asırlarında, İslâm memleketlerinin her tarafında çeşitli mezhepler ve meslekler hüküm sürüyor, hükümdârların şahsî ve siyâsî ihtirasları, bunların gelişmesine büyük bir sâha bırakıyordu. İslâmiyet’in ilk asırlarında hiç mevcut değil iken sonraları İran, Hind, Yunan fikirlerinin ve kısmen de Îsevîlik’in tesiriyle -unsurlarından en fazlasını da İslâmiyet’ten almak şartiyle- teşekkül eden tasavvuf mesleki, az zamanda bütün İslâm memleketlerini kaplamıştı."
Sayfa 15
Reklam
Tasavvuf? Loading 2
"Türklerin gittikçe artan taarruzlariyle zâten yıkılmağa hazır bir hâle gelmiş olan eski Sâsânî saltanatı, Arap kılıcı karşısında önce boyun eğdikten sonra, İrânîlik; Hz. Hüseyin evlâdını Sâsânîler’in vâris ve tâkipçisi sayarak, 'Ehl-i beyt’in hukûkunu müdâfaa' perdesi altında Arap milliyetine ve İslâm dinine dehşetli darbeler vurdu ve eski bir medeniyetin kolayca yok edilemiyeceğini -Zerdüşt akidelerini İslâm kisvesi altına sokmak suretiyle- açıkça gösterdi."
Sayfa 15
Tasavvuf? Loading 1
"İran gibi çok eski ve zengin bir medeniyet, çölden gelen mukavemet edilemez kuvvete karşı, hiç olmazsa mânevi istiklâlini müdâfaa edecekti. Sonra, İslâm dini, sür'atle yayılması dolayısıyla İran’dan başka medeniyetler ve dinlerle de karşı karşıya gelmişti. Doğrudan doğruya olmasa bile Hind medeniyeti, Mûsevîlik tesirleri, Suriye’yi baştanbaşa kaplamış olan Hıristiyanlık nüfûzu, eski Yunan feylesoflarından çevrilmiş eserler ile meydana gelen fikir cereyanları, hulâsa bütün bu gibi çeşitli âmiller dinî gelişme üzerinde tesir icrâ ediyor, bu sûretle geniş İslâm memleketinin her tarafında birçok mezheb ve meslekler vücut bularak biribiriyle şiddetle çarpışıyordu."
Sayfa 15
228 öğeden 141 ile 150 arasındakiler gösteriliyor.