Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Başlagıçtan 1993'e

Türk Eğitim Tarihi

Yahya Akyüz

Türk Eğitim Tarihi Gönderileri

Türk Eğitim Tarihi kitaplarını, Türk Eğitim Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türk Eğitim Tarihi yazarlarını, Türk Eğitim Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bu millet kitapsızlıktan değil, duygusuzluktan ölecek!"
Sayfa 315 - İsmail Hakkı Baltacıoğlu
Doğduk, "yaşamak yok size!" derlerdi, beşikten. Dünyayı mezarlık bilerek indik eşikten, Telkîn-i hayat etmedi asla bize bir ses, Yurdun ezelî yaşçısı baykuş gibi herkes, Ye'sin bulanık ruhunu zerketmeye baktı; Mel'un aşı bir nesli uyuşturdu, bıraktı. "Devlet batacak!" çığlığı beyninde öter de, Millette beka hissi ezilmez mi ki nerde! Git yokla da bak, var mı kımıldanmaya tâbi? Afâkına yüklense de binlerce mehâlik, Batmazdı bu Devlet, "batacaktır " demeyeydik. Batmazdı, hayır, batmadı, hem batmayacaktır, Tek sen uluyan ye'si gebert, azmi uyandır!
Sayfa 309 - Mehmet Akif Ersoy, Gölgeler'de (1919, Safahat: 7), karamsar yetiştirilen gençlik konusunu ele alır:
Reklam
Çanakkale'de çarpışan Mustafa Kemal Atatürk ve öteki komutanlar ve askerler bir "yenilmezlik" psikolojisi geliştirmişlerdir. Bu da 1919'da başlayan Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında etken olmuştur.
Sayfa 295
Dönemin başından Balkan Savaşlarına kadar Tanzimatın "Osmanlılık" ideali ve Osmanlı insanı tipi ülke insanlarını bir arada tutacak, siyasi birliği sürdürebilecek bir unsur olarak görülmüş, bu düşünce eğitimde de geçerliliğini korumuştur. Ancak, bu insan tipi Meşrutiyet yanlısıdır ve II. Abdülhamit'e karşıdır. Fakat Balkan Savaşları ve felaketleri ile beraber "Osmanlılık"tan vazgeçilerek "Türkçülük" idealine yönelinmiştir. Bu çerçevede "yeni bir nesil yetiştirme" düşüncesi doğmuştur. Bu, "çocuğun" artık geleneksel değerler dışında bir "birey" ve bir "vatandaş" olarak görülmeye ve algılanmaya başlaması demektir. Bu gelişme, Cumhuriyet döneminde tamamlanacaktır.
Sayfa 267
256 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.