Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yahya Akyüz

Yahya AkyüzTürk Eğitim Tarihi yazarı
Yazar
8.9/10
19 Kişi
136
Okunma
9
Beğeni
2.094
Görüntülenme

Hakkında

Yahya AKYÜZ, Çanakkale'nin Yenice ilçesi, Hamdibey kasabasında doğdu (1941). Biga Sakarya İlkokulunu (1953), Biga Orta Okulunu (1956) ve İstanbul Erkek Lisesini (1959) bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu (1963). Fransa'da Yüksek Lisans ve Doktora yaptı (1967). Ocak 1968'de Ankara Üniversitesi Eğitim (Bilimleri) Fakültesine Asistan olarak girdi. 1972'de Doçent oldu. Askerlik görevini 1973-1975 tarihleri arasında Balıkesir'de ve Bursa Işıklar Askeri Lisesinde yaptı. Nisan 1980'de Profesör oldu. Yahya AKYÜZ'ün Türk eğitim tarihi ile ilgili ilk kitabı 1966'da Fransa'da yayınlanmıştır. O zamandan beri esas olarak Türk eğitim tarihi ve inkılâp tarihi alanında araştırmalar yapıyor ve Ocak 1968'den beri de Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinde öğretim üyesi olarak bulunuyor. Yahya AKYÜZ, 2004-2005 öğretim yılında kendi olanakları ile ABD’de University of Central Florida Eğitim Fakültesinde “Misafir Profesör” olarak bulunmuş, araştırmalar ve yayınlar yapmıştır. 2005 Kasım ve Aralık aylarında Tokyo University of Foreign Studies’in daveti üzerine Türkçe Bölümünde Japon öğrencilere Türk eğitim ve inkılâp tarihi konularında dersler ve konferanslar vermiştir. Aralık 2008’de emekli olmuştur. Yahya AKYÜZ, Türk eğitim tarihi alanındaki araştırmalarına 1964’de başlamış ve 47 yıldır kesintisiz çalışmaktadır. Ayrıca emekli oluncaya kadar Eğitim Bilimleri Fakültesinde 41 yıla yakın bir süre lisans ve lisansüstü düzeyde Türk Eğitim Tarihi dersi ile bu alanla ilgili dersler okutmuş, binlerce eğitimcinin yetişmesinde emeği geçmiştir. Öte yandan çok önemli arşiv belgeleri ve ciddi, özgün araştırma makaleleri yayınlamış, ulusal ve uluslararası pek çok sempozyuma katılarak bilimsel bildiriler sunmuş, konferanslar vermiş, TV programlarında Türk eğitim tarihinin çeşitli konularında kamuoyunu aydınlatmaya çalışmıştır.
Unvan:
Prof. Dr.
Doğum:
Çanakkale, Türkiye, 1941

Okurlar

9 okur beğendi.
136 okur okudu.
8 okur okuyor.
51 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
kutadgu bilig
Düşman senin için ne kadar küçük olsa Sen onu büyük kabul et, ey mert ve cesur insan. Sinek fil için büyük bir düşmandır. Onu ısırdığı zaman zıp zıp zıplatır. Düşmanım küçüktür diye ihmalkâr davranma Niçin korkarım diyerek öğünme. Düşmanın varsa ihmal etme, düşmanca davran İyi huylu insana karşı da yumuşak ol.
Sayfa 33 - Pegem AkademiKitabı okudu
Reklam
Âlim olsan âlem senin olur. Altın çürümez akıl yaşlanmaz. Bilen bilgisine, bilmeyen nesine inanır? Bildiğini halktan saklama. Bileği güçlü bir kişiyi, bilimi güçlü bin kişiyi yener. Bilmeyene iş, işsize de aş yoktur. Bilmediğini sorup öğrenen âlim, utanıp sormayan kendine zalim. Canlı bilgisiz ölü, ölü âlim diridir.
Uygur atasözleri
İlim, uçsuz bucaksız bir denizdir. Böyle bir denizde âlim geçinen, cahildir. Nabi (1642-1712)
Sayfa 132 - M.Ö. 1000 - M.S. 2016, 29'uncu Baskı Ekim 2016, Pegem Akademi Yayıncılık ISBN: 978-975-8792-39-9Kitabı okudu
Katip çelebi
Bilgine düşen kendi işlerine bakmaktır, düşmanını kahretmek değil. Denmiştir ki, "düşmanının burnunu kırmak isteyen ilim öğrensin."
Bilgi bilin ey beyim, Bilgi sana eş olur. Bilgi bilen insana, Bir gün devlet yar olur. Bilgili insan beline, Taş kuşansa kaş olur. Bilgisinin yanına, Altın konsa taş olur.
Yahya Akyüz
Yahya Akyüz
Türk Eğitim Tarihi
Türk Eğitim Tarihi
1.Dünya savaşının sonuçlarından biri de kadınların Devlet memuriyetine girmeye başlamalarıdır. O zamana kadar kız mekteplerinde tabiatiyle pek çok muallimeler, müdireler bulunuyordu; fakat kadınların genel memuriyetlerde çalışması kimsenin aklından geçmiş değildi. Kızların okumasına karşı olanların ünlü bir sloganı vardı: “ Okuyup Mâliye de kâtip mi olacaklar?” Gerçekten ilk kadın memurlar Mâliye Nezaretinde çalıştılar… Bunlar cepheye gitmiş memurların yerine sınavla alınmışlardı.
Türk Eğitim Tarihi
Türk Eğitim Tarihi
Türk Eğitim Tarihi
Türk Eğitim Tarihi
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
572 syf.
·
Puan vermedi
Üniversitede Türk Eğitim Tarihi dersi için kullanmış olduğumuz geniş kapsamlı bir kitap, Biz eğitimciler, öğretmen ve öğretmen adayları eğitim tarihimizi göz ardı edersek eğer eğitimle ilgili bir çok sorunu da bilmemiz pek mümkün olmaz. Eğer araştırır ve öğrenirsek ve de öğretirsek eğitim ve öğretmenlik ile ilgili pek çok sorunu görür ve düzeltme yolunda adımlar atılabilir. Türk Eğitim Tarihimizi bilmek günümüzde eğitim sorunları üzerine çok önemlidir çünkü eğitimle ilgili sorunların anlaşılması ve çözümü konusunda çok yardımcı olur kısaca. Eğitim tarihimizi bilmek açısından okunması gereken bir kitap. Kolay anlaşılır bir kitap sıkmaz. Şimdiden okuyacak herkese iyi okumalar. :)
Türk Eğitim Tarihi
Türk Eğitim TarihiYahya Akyüz · Pegem Akademi Yayıncılık · 2021134 okunma
·
Puan vermedi
Türk Eğitim Tarihi`nden dersler çıkarılması gerekirken onun Eğitim Fakülteleri programlarından çıkarılması çok yanlıştır, ama asıl sorun bu değildir. Asıl önemli olan şudur: Biz eğitimciler ve öğretmenler, öğretmen adayı öğrenciler, aydınlar, yöneticiler... eğitim tarihimizi inceleme, araştırma, ondan yararlanmayı ilgi alanımız dışına mı çıkaracağız? Onu biz de mi yok sayacağız? Eğer böyle yapıyorsak asıl sorun budur!
Türk Eğitim Tarihi
Türk Eğitim TarihiYahya Akyüz · Kültür Koleji Yayınları 2 · 1993134 okunma
568 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Türk eğitim tarihini mö 1000 yıldan önce ele alıp 2018 tarihine kadar oluşan değişimleri kaleme almıştır. Ayrıca kitapın arka kısmında Yahya Akyüz’ün suluboya ile yapmış olduğu resim çalışmaları bulunmaktadır
Türk Eğitim Tarihi
Türk Eğitim TarihiYahya Akyüz · Pegem Akademi Yayıncılık · 2021134 okunma