Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Celâli İsyanları

Türk Halkının Dirlik ve Düzenlik Kavgası

Mustafa Akdağ

Türk Halkının Dirlik ve Düzenlik Kavgası Sözleri ve Alıntıları

Türk Halkının Dirlik ve Düzenlik Kavgası sözleri ve alıntılarını, Türk Halkının Dirlik ve Düzenlik Kavgası kitap alıntılarını, Türk Halkının Dirlik ve Düzenlik Kavgası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kızılbaşlık
Yavuz Selim'in Anadolu'da Kızılbaşlığa karşı çok sert ve zalimce işlemlere giriştiği bilinmektedir.Öyle sanıyoruz ki bu akıllı padişahın,hepsi öz be öz Türkmen olan bu insanlara karşı beslediği olumsuz duygu,Şehzadeliği zamanında Trabzon valisi iken Şah İsmail'in Anadolu hakkındaki politikasına yerli kimi alevi ileri gelenlerinin hizmet etmeye kalkmaları sonucu idi.
Sayfa 117Kitabı okudu
XVI.yüzyıl Türkiye'sinde,şehir topluluğu 《esnaf》,《mürtezika》ve hükümet memurlarından ibaret idi.Belki biraz da bağ ve bahçe yetiştirimi ile geçinenler vardı.
Reklam
Osmanlıda Alkol
Sarhoş edici şeylerin içilmesini İslam dini yasak etmiş olmasına rağmen,Türk toplumunda içkinin kullanılması hiçbir devirde önlenememiştir.Hatta,Yıldırım Bayezid'den beri,özellikle şarap içilmesinin arttığını Osmanlı vaka yazarları açıkça öne sürmektedir. (*Yıldırım Bayezid'in şarap içtiği bilinmektedir.)
Sayfa 104Kitabı okudu
Ahlaki Çöküş Fuhuş(16.yy.)
İstanbul mahallelerinde pek çok fahişe kadınların yuvalandıkları,bekar odalarında,levendlerle düşüp kalktıkları,birçok evlerin buluşma yeri olarak kullanıldığı,bazı defa,evli barklı kadınların bile bu işlere karıştıkları,devrin mahkeme ve polis kayıtlarınca öğrenilmektedir.
Sayfa 106Kitabı okudu
Reklam
Anadolu Türk halkı,Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunu başarı ile bütünlemiş olmasına rağmen,sağlam bir iktisadi düzen geliştiremedi.XVI.yüzyılın başlarında bile,halk kadar hükümette para sıkıntısı çekmekte idi.II.Bayezid'in vilayetlerde valilik eden oğullarının,almakta oldukları aylıklarının azlığı yüzünden,geçim zorluğu içinde kıvranmaları bize bu konuda kolay anlaşılır örnekler vermektedir.
İsyancılar Alevî-Kızılbaş Türkmenler olsa bile, çıkardıkları isyan bir mezhep ayrılığı iddiası değildir.
Sayfa 114Kitabı okudu
Celâlî mücadelesinde gördüğümüz Celâli bölükleri, "levend" dediğimiz "çiftbozan" unsur ile resmî hüviyet sahibi kimselerin birleşmesiyle teşekkül etmiştir..
Celâlî mücadelesinde gördüğümüz Celâli bölükleri, "levend" dediğimiz "çiftbozan" unsur ile resmî hüviyet sahibi kimselerin birleşmesiyle teşekkül etmiştir.
Reklam
Bir taraftan bekar yığınları, öte taraftan da servetli tembeller zümresi içkiye, yani (şaraba) düşerek, derneşik hayatın düzeni için şart olan ahlak ve öteki sosyal itibar gibi değerleri kemirip durmakta idiler..
celali isyanları
Bilindiği gibi, Osmanlı tarihinde (Celali İsyanları) diye ün almış büyük bir olaylar serisi vardır ki, Türk toplumunun geçmişindeki bu korkunç toplumsal karışıklık; yetersiz ve yanlış dolu bilgiler biçiminde bir öğreti niteliği sürdürülegelmekteydi.
Hüseyin Hüsameddin'e göre Osmanlı sarayına ve çevresine köle-kul olarak girip gittikçe kalabalıklaşan "dönmeler" kapıkulu kadrolarını doldurmuşlar, sancakbeyliği, beylerbeyliği, vezirlik vb görevler, yavaş yavaş Türklerden bunlara geçmiş, böylece devletin kurucusu olan bir halk kendi devletinin yönetimini bu sonradan gelenlere dönmelere- kaptırmakta onlar efendi ve asıl sahip reaya durumuna düşmüştür.
1564'te Anadolu'da büyük bir kıtlık çıktığı görülüyor. Çeşme'den yollanan bir arzda, açlığın dehşetinden bahsolunurken, halkın ekserisinin "ot otladıkları" kaydolunmuştu.
Celaliliğin başlamasındaki nedenler ve insan kaynakları
Öyle anlaşılıyor ki devlete karşı ilk toplu karşı gelmeler Türk toplumunun derneşim düzeni içinde mezhep ayrıksılığı yüzünden hep eğreti yaşayagelmiş bulunan Kızılbaş Türkmenler arasında çıkmıştır. Örneğin İran'da Şeyh Haydar'ın oğlu İsmail şahlık tahtını ele geçirmek üzere 1499 sıralarında harekete geçerek yamacındakilere karşı gerekli güçleri toplamak üzere Anadolu'daki Kızılbaş Türklere de başvurduğunda, geçim zorluğunun bunalttığı pek çok levend, görünüşte inanç gayreti gerçekte ise yeni bir ekmek kapısı açıldığı umuduyla dizi dizi bölükler kurarak doğuya akmaya başlamışlardı. Gidenler arasında Antalya (Teke) ve İsparta (Hamid) bölgelerinden olanlar önemli sayıdaydı.
Sayfa 109Kitabı okudu
59 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.