Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk İnkılap Tarihi

Hamza Eroğlu

Türk İnkılap Tarihi Gönderileri

Türk İnkılap Tarihi kitaplarını, Türk İnkılap Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türk İnkılap Tarihi yazarlarını, Türk İnkılap Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Düşman karşısında bulunan ordumuz başsız bırakılamazdı. Binaenaleyh, bırakmadım, bırakamam ve bırakmayacağım."
Sayfa 254 - Mustafa Kemal Atatürk, Büyük Taarruz
Fransız işgali altında Maraş'taki bir camide, imam, halka "kalelerinde hür bayrağı dalgalanmayan esir bir memlekette cuma namazı kılınmaz" diyerek halkı coşturdu ve halk da Fransız bayrağını indirerek Türk bayrağını çekti.
Sayfa 231 - Sütçü İmam Ali
Reklam
Aslında Doğu meselesi, bizim için bir Batı meselesidir, Batı'nın doğudaki meselesidir.
Sayfa 222 - Ermeni Sorunu
Sevr ve Ankara Hükümeti
Büyük Millet Meclisi 19 Ağustos 1920 tarihli toplantısında, Sevr Antlaşması'nı imzalayanların ve bunu onaylayan Şûra-yı Saltanat'ta bulunanların vatan hıyanetiyle itham olunarak vatansız sayılmaları kararını aldı.
Sayfa 211
Sevr ve Osmanlı Hükümeti
Vahdettin'in başkanlığında toplanan Şûra-yı Saltanat, 22 Temmuz 1920'de "zayıf bir mevcudiyeti, mahva tercih edilmeye değer" görerek anlaşmanın kabul ve onanmasına karar vermişti.
Sayfa 211
Osmanlı padişahı bu ayaklanmaları o derece teşvik etmişti ki, Düzce, Adapazarı, Edirne, Çorum, Bolu ve Gerede'de Kuvay-i Milliye'ye karşı halkı ayaklandırmaya yardım edenlerden 16 kişiye beşinci rütbeden Mecidî Nişanı vermiştir.
Sayfa 207 - Tevfik Bıyıklıoğlu, Atatürk Anadolu'da
Reklam
Halifenin ve Şeyhülislam Dürrizâde'nin imzalarını taşıyan, gizli ajanlar ve düşman uçaklarıyla Anadolu halkının üstüne yağdırılan fetvaların tutuşturduğu iç ayaklanmalar, 1920 yılının ilk yarısında, Yunanlılara karşı savaşan Kuvay-i Milliye Cephesi'nin gerisinde Orta Anadolu ve Batı Anadolu'nun bir kısmını, kardeşin kardeşle boğuştuğu bir savaş alanı haline sokmuştur.
Sayfa 207
Mustafa Kemal Paşa ve yakın arkadaşları, İstanbul'daki "Birinci Örfi İdare Harbi"nin verdiği 4 Mayıs 1920 tarihli bir kararla, "resmi rütbe ve nişanlarının alınmasına" ve "idam cezasına" mahkum olmuşlardır.
Sayfa 206
Ayrıca Halifenin yardımcıları rolünü oynayan Tealî-i İslâm (Müslümanlığı yükseltme) adını taşıyan hocalar teşkilatı, "Yunan Ordusunun, Hilafet Ordusu sayılması gerektiğini ilân ediyordu."
Sayfa 206 - Şevket Süreyya Aydemir, Tek Adam
Görevinden ayrılan ve askerlikten de istifa eden Mustafa Kemal Paşa'ya ilk ve en yakın Kumandan, 15 Kolordu Kumandanı Kazım Karabekir Paşa "Ben ve Kolordum, hepimiz emrindeyiz paşam" diyerek en büyük manevi destek olmuştur. Şevket Süreyya Aydemir'e göre "O an hem Mustafa Kemal'in hem de Milli Mücadele tarihinde, kader tayin edici bir andır."
Sayfa 187
71 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.