Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk İnkılap Tarihi ve Atatürk İlkeleri

Mevlüt Çelebi

Türk İnkılap Tarihi ve Atatürk İlkeleri Gönderileri

Türk İnkılap Tarihi ve Atatürk İlkeleri kitaplarını, Türk İnkılap Tarihi ve Atatürk İlkeleri sözleri ve alıntılarını, Türk İnkılap Tarihi ve Atatürk İlkeleri yazarlarını, Türk İnkılap Tarihi ve Atatürk İlkeleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kuvâ-yı Milliye’den düzenli orduya geçişte bir takım zorluklarla karşılaşılmıştır. Devrin şartlarından doğan ve Millî Mücadele tarihimizde çok saygın bir yeri olan millî kuvvetlerin bazı liderlerinin, işi Milli Mücadele’nin lideri olmaya, hükümetin emirlerini dinlememeye ve kendi şöhretlerini artırmaya kadar götürmeleri ve bir takım yanlışları, halk nezdinde Ankara Hükümeti’nin prestij kaybetmesine yol açmıştır. Düzenli orduya geçişte en büyük engeli Çerkez Ethem göstermiştir.
Sayfa 114Kitabı okudu
II. Abdülhamit’e Suikast
II. Abdülhamid’e düzenlenen suikasttan bahsedeceğiz. Daşnak teröristleri 21 Temmuz 1905 Cuma günü sultanın hayatına son vermeye dönük bir girişimde bulunmuşlardır. Yıldız Cami’ne cuma namazı kılmaya giden sultanın arabasına yerleştirilen bombalar namazın bitişinde patlatıldı. Fakat camiden çıkan II. Abdülhamit, birkaç dakika Şeyhülislâm Cemalletin Efendi ile sohbet etmesi sebebiyle patlayan bombalardan kurtulmuştur. Çok sayıda insanın öldüğü suikasta karışan teröristler sultan tarafından affedildi.
Reklam
Osmanlı padişahı Mehmet Reşat’ın büyük ümitlerle ilan ettiği Cihat Fetvası, bazı Müslüman toplulukları arasında olumlu etkiler yaratmışsa da, Arap topluluklarının büyük kısmı İngilizlerle birlikte hareket etmişlerdir.
Anafartalar (7-8 Ağustos 1915) Kocaçimen ve Conkbayırı’nda, Arıburnu’nda (19-20 Aralık 1915) Albay Mustafa Kemal Bey komutasındaki Türk askeri, ölüme meydan okuyarak olağanüstü başarılar kazandı.
Enver Paşa, 2 Ağustos 1914 günü Almanya ile gizli bir anlaşma imzalamıştır. Bu ittifakın özüne göre, “Rusya ile Avusturya arasındaki bir savaşta Almanya Avusturya’ya yardım için savaşa girerse, Osmanlı Devleti’de savaşa girecek ve Almanya, Osmanlı Devleti’ni Rusya’ya karşı silahla koruyacaktır.”
Alman İmparatoru II. Wilhelm, Almanya’nın birliğini sağlamasında büyük rolü olan Başbakan Bismarck’ın barışçı siyasetini terk ederek Almanya için “Hayat Alanı” politikasını izlemeye başladı.
Reklam
İtalya, coğrafi bakımdan kendisine yakın olan Trablusgarp’a yerleşmek için Osmanlı Devleti’ne 28 Eylül 1911’de 24 saatlik bir ültimatom vermiştir. Trablusgarp ve Bingazi’nin teslim edilmesini isteyen İtalya, gerekçe olarak, bu bölgenin Osmanlı Devleti tarafından her bakımdan geri bırakıldığını, oradaki İtalyan ve diğer yabancılara kötü davranıldığını ileri sürmüş ve ekonomik imtiyaz istemiştir. Osmanlı Hükümeti’nin işbirliğine hazır olmasını bildirmesine rağmen İtalya, ertesi gün savaş ilan ederek Trablusgarp’ı işgal etmeye başladı.
Enver Bey ve Resneli Niyazi Bey birlikleriyle Manastır’da dağa çıktılar ve meşrutiyet ilan ediline kadar inmeyecekleri tehdidinde bulundular. Bu isyana halkın da katılmasıyla 23 Temmuz 1908’de Manastır’da meşrutiyet ilan edildi. Baskılara daha fazla dayanamayan padişah da, ertesi gün İstanbul’da meşrutiyeti ilan etmek zorunda kaldı. Tarihimize “Hürriyetin İlanı” ve “1908 İnkılâbı” olarak da bilinen meşrutiyetin ikinci kez ilanı bütün yurtta sevinç gösterileriyle karşılandı. Günlerce süren kutlamalarda imamlarla papazlar kol kola girerek Osmanlı birliğini temsil ettiler.
1881’de alacaklılarla masaya oturan Osmanlı Devleti damga, alkollü içki, balık avı, tuz, tütün ve ipekten alınan vergilerin tüm geliri iç ve dış borçlara ayrılmasını kabul etti. Bu vergileri toplama ve alacaklılara ödeme görevi de Muharrem Kararnamesi ile kurulan Düyun-û Umumiye İdaresi’ne verildi.
Tarihimize “93 Harbi” (1877-1878) olarak geçen bu savaşta Ruslar, Balkanlarda Tuna’yı geçmişler, Sofya ve Edirne’yi alarak İstanbul önlerine gelmişler, Doğu’da da Kars’ı alarak Erzurum’u kuşatmışlardır. Özellikle İstanbul’un tehdit altında olması nedeniyle, Osmanlı Devleti ile Rusya arasında Ayastefanos (Yeşilköy) Antlaşması imzalanmıştır. (1878) Bu anlaşmayla Balkanlarda büyük bir Bulgaristan devleti kurulurken, Ruslar, Doğu’da Kars ve çevresinde yeni topraklar kazanmışlardır.
Reklam
Halk 14 Temmuz 1789 günü, Fransız ihtilali ile özdeşleşen Bastille hapishanesine saldırdı. Hapishane ele geçirilip mahkûmlar salındı. Bu genel ayaklanmanın ardından bir kurucu meclis toplandı ve İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi yayınlandı. (26 Ağustos 1789)
Kristof Kolomb (1451-1506), 1492’ de Amerika kıtasına ulaştığında gerçekte hem daha ucuz hem daha kısa yoldan Asya’ya ulaşma arayışı içindeydi. Çünkü buradan baharat ve benzeri maddeleri ucuz ve hızlı taşımak gibi bir sorun söz konusuydu. Portekizli gemici Bartolomeu Dias’ın (1450-1500) Ümit Burnu’nu bulmasından (1488) sonra Vasko dö Gama (1469-1524), buradan dolaşarak Hint Okyanusu ve Hindistan’a ulaştı. Portekizli Ferdinand Macellan (1480-1521), dünyayı dolaştı
31 Ekim 1517’de Martin Luther, Almanya’nın Wittenberg şehrinde bir kilisenin kapısına 95 maddeden oluşan protesto metnini astı ve Protestan Reformu hareketini resmen başlattı.
Ortaçağ insanının temel özelliği, düşünmeden inanmak zorunda bırakılmış olmasıdır.
Gazi MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ün dil üzerine söyledikleri:
Milli duygu ile dil arasındaki bağ,çok kuvvetlidir.Dilin milli ve zengin olması milli duygunun gelişmesinde başlıca unsurdur.Türk dili,dillerin en zenginidir ve Türk milleti için kutsal bir hazinedir.Türk dili,Türk milletini kalbidir,zihnidir..
İzmir Özel BaskıKitabı okudu
57 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.