Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

IV-XVIII. Yüzyıllarda Karadeniz Kuzeyindeki

Türk Kavimleri ve Devletleri

Akdes Nimet Kurat

Türk Kavimleri ve Devletleri Gönderileri

Türk Kavimleri ve Devletleri kitaplarını, Türk Kavimleri ve Devletleri sözleri ve alıntılarını, Türk Kavimleri ve Devletleri yazarlarını, Türk Kavimleri ve Devletleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Çin M.Ö. II.binden Milâd sıralarına kadar bronz imâlatının en mühim merkezlerinden birini teşkil etmekte idi."
Sayfa 3 - TÜRK TARİH KURUMU ANKARA 2023
"İdil boyu ve Batı Sibir sahasında, M.Ö III. ve II. bin yıllarında "Afanas'yev kültürü" adı verilen bir devir olmuştur."
Sayfa 2 - TÜRK TARİH KURUMU ANKARA 2023
Reklam
Eğer bir hayvan vurulur veya ölmüş hayvan bulurlarsa, etini gayet ince dilimlere keserler ve bunu keza güneş (ve havada) kuruturlar. Bu tarzda güneşte kurutulan et ve süt (peynir) kışa saklanır ve kışın (yemek) pişirmek için odun bulunmadığından, kışın bunları yerler.
Sayfa 378 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Bir de bu (Kıpçak) hayvanlarının ne çobanları, ne bekçileri vardır; çünkü (Kıpçaklarda) hırsızlık şiddetle cezalandırılır. Bu husustaki nizamları şöyledir: Şayet birinde çalınmış bir at bulunursa, o kişi bu atı sahibine iadeye mecbur olduğu gibi, ayrıca aynı ata benzer dokuz at daha vermesi şarttır; şayet bunu yapacak halde değil ise, bunun karşılığı olarak çocukları alınır; eğer çocukları yoksa, (o hırsızı) koyun keser gibi keserler.
Sayfa 345 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Çünkü onlara göre, önlerinde başka birisinin yüzünü yere eğerek ve bilhassa çenesini eline dayayıp kederli bir halde oturmasını kötüye yorarlar.
Sayfa 341 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Onlar böylece renkli keçeleri öyle birbiri ile dikerler ki, üzüm salkımı, ağaçlar, kuşlar ve hayvan (resimleri) hasıl olur.
Sayfa 337 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sonra da (Han'ın Hatununa) adamların huzurunda hil'at giydirdim; (Hatun) Han'ın yanında oturmakta idi, bu ise onların usulü ve kaideleri idi.
Sayfa 319 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Perşembe günü olup da onlar da toplanınca, biz yanımızda olan iki bayrağı açtık ve (hükümdara) armağan olarak (Halife tarafından) gönderilen atı eğerledik (Hükümdara) savad (siyah cübbe) giydirip sarık sardık.
Sayfa 319 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Osmanlı Devleti tarafından Kırım'a karşı tatbik edilen siyaset her şeyden önce Osmanlı menfaatlerini gözetmekten ibaretti. Hanlığın fazla kuvvetlenmesi Devlet-i aliyye için tehlikeli sayılıyordu. Bunun içindir ki, Kırım hanlarına ancak mahdut miktarda ateşli silah ve talimli kıtalar bulundurma izni verilmişti.
Sayfa 303 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Moskova çarları herşeyden önce kendilerini Altın Ordu hanlarının "halef"leri saymışlar ve sonraki fütuhatlarını da bu iddiaya dayandırmak istemişlerdir.
Sayfa 301 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bu suretle Türk göçebelerinin birbirlerini "kovalamaları" aynı zamanda Rus knezlerinin işine yaramış, onlara Rus sınırlarını müdafaa için mükemmel atlı kıtalar bulmak imkanını sağlamıştır.
Sayfa 293 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Bazı tarihi, dini ve milli tesirler yüzünden, bazı Türk memleketlerinde, bilhassa güney Türklerinde, Moğol ve Tatarlar Türk tarihinin dışında bırakılmak isteniyorlarsa da, objektif tarih, dil ve antropoloji araştırmalarından Moğol-Tatarların Türklere yakın ve kardeş bir kavim olduğu görülmektedir.
Sayfa 119 - Türk Tarih Kurumu
Bu defa, az önce söylendiği gibi 1945 te İkinci Dünya Savaşından sonra, Sovyet hükümetince Kırım Türkleri "Almanlarla işbirliği yapmakla" suçlandırılmışlar ve tek bir kişi kalmaksınızn Kırım'dan zorla çıkarılmışlar, Türkistan, Kazakistan ve diğer yerlere nakledilmişlerdir. Bu nakil sırasında 200,000 kişiden yarısının yolda öldüğü anlaşılıyor.
Sayfa 273 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Harbin kaybolması üzerine 1793 te akdedilen "Yaş Barışı" ile, Osmanlı Devleti Kırım'ın Rusya'ya katılmasını resmen de tanımak zorunda kaldı. Bununla Kırım meselesi de kapanmış oldu.
Sayfa 272 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Katarina II. bundan istifade ederek Kırım'ı Rusya'ya ilhaka karar verdi. 3 Nisan 1783 tarihinde çıkarılan bir "Manifesto" (Beyanname) ile Kırım'ın Rusya'ya ilhakı bildirildi.
Sayfa 270 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
88 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.