Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türk Kültürü ve Milliyetçilik

Erol Güngör

Türk Kültürü ve Milliyetçilik Gönderileri

Türk Kültürü ve Milliyetçilik kitaplarını, Türk Kültürü ve Milliyetçilik sözleri ve alıntılarını, Türk Kültürü ve Milliyetçilik yazarlarını, Türk Kültürü ve Milliyetçilik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Türk münevverleri yıllardan beri hep aynı rüya aleminde yaşayan uyur-gezerler gibidir. Kendi içinde mantıklı görünmekle beraber, gerçekle ilgisi olmayan kurtuluş veya kalkınma nazariyeleri ortaya atarlar. Sonra da bu nazariyelerin gerçekleşmesine mâni olan hayali düşmanlar ve mukavemet unsurları icad ederler; bütün ömürleri bu mevcut olmayan düşmanlarla mücadele içinde heba olup gider."
"İçinde yaşanılan cemiyetin kültürüne intibak edememek veya o cemiyet bütünü içinde bir parça olamamak, sosyologların anomi dedikleri sosyal hastalığa delalet eder."
Reklam
"Osmanlıcılık, bizim tarihimizde Tazimat'tan sonra ortaya çıkmış yarı fikrî yarı siyasi bir cereyanın adıdır."
…bir memlekette herkesin okur-yazar ol­ması, herkesin ilk mektep tahsilinden geçmesi kalkın­manın bir sebebi değil, fakat neticesi idi.
İşte bu adalet anlayışıdır ki, Türk hakimiyetinin kalkışından yüzelli yıl sonra bile bir Yu­goslav tarihçisine «İmparatorluğun Bosna paşası bir çocuğu tokatlasa kadı huzuruna çıkarılırdı, şimdi bir parti şefi otomobiliyle bir adamı çiğnese kimse hesa­bını soramaz» dedirtiyor.
Batı ile bizim kadar uzun ve çetin mücadelelere girdiği halde bizim kadar ona mukavemet etmiş olan ve bu mukavemeti devam etti­ren bir başka millet gösterilemez. Bu direnmenin se­bebini Türk milletinin intibak kabiliyetindeki eksiklik yerine Türk kültürünün çok sağlam ve köklü oluşu, hat­ta beşeri ve ahlaki kıymetler bakımından batı mede­ niyetine üstün oluşu ile izah etmek daha doğru olur.
Reklam
Bizde münevver kültürünün halk kültüründen ayrı bir istikamette gelişmesinin başlıca sebeplerinden bi­ri batı medeniyetinin iki zümre arasında birbirine eşit olmayan bir tesir yaratmasıdır. Bu tıpkı bir düşman hücumunun ön saftakiler arasında daha büyük şaşkınlık ve perişanlık yaratmasına karşılık cephe gerisinde­kilere en az tesir etmesi gibidir.
272 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Türk milliyetçiliğini en güzel özetleyen eserlerden birisi. Bu kitabın benim için daha da değerleri olmasının nedeni hocam diyerek fikirlerinden çokça etkilendiği büyük Türkçülerimizden Ziya Gökalp'in kültür ve medeniyet kavramının birbirlerinden ayrı olduğu fikrini mantıkli açıklamalarıyla eleştirmesiydi. Ayrıca bölümler arasında Dündar Taşer'e yer vermesi çok ayrı bir mesele. Milliyetçi fikirləri yüzünden dönemin hükümeti ve insanları tarafından yok sayılsa da Türkiye'de sosyal psikolojiye yaptığı katkılar çok büyüktür. Erol hocayı islamcı çizgiye çekmeye çalışanlar unutmamalıdırki Erol Güngör Türktür ve Türk milliyetçisidir. Aziz ruhu şâd olsun..
Türk Kültürü ve Milliyetçilik
Türk Kültürü ve MilliyetçilikErol Güngör · Ötüken Neşriyat · 2011329 okunma
Milliyetçilerin millî kültür dâvası işte bu soysuzlaşmayı önlemeyi hedef tutmaktadır. Milliyetçilik, millî kültürü bizzat bir medeniyet kaynağı haline getirmek ve cemiyeti soysuz değişmelerin açık pazar yeri halinden kurtarmak hareketidir. Binaenaleyh milliyetçilik aynı zamandan bir medeniyet dâvasıdır.
Türkiye'deki münevverlerin halka cehpe almasını Erol hoca iki nedene ayırıyor bunlardan birisi: Pozitifizm. Batı medeniyetinin pozitivist tavrını yanlış anlayan aydınlar kültüre cephe alarak ve halktan koparak kültür değişmesini oluşturuyor. Böylece halkı dar görüşlü kıt sayıyor.
Türk Kültürü ve Milliyetçilik
Türk Kültürü ve Milliyetçilik
Reklam
Geleneksel kültürde dinin çok büyük bir yeri olduğu için, münevverlerin en çok hücumuna uğrayan da din oldu. Türkiye'de hâlâ dindarlık bir kimsenin münevver tabaka arasına girmesine büyük bir engel teşkil etmektedir, çünkü standart Türk münevverlerine göre din ancak geri kalmış halk kitlelerinin kültürünü temsil eder; münevverlerin vazifesi bu kültürün bir üyesi olmak değil, fakat onu ortadan kaldırmasa bile ıslâh etmek, modernleştirmektir. Bu yüzden halk dindar münevver ise din reformucusudur. Halkın genel kanaatine göre Türk milleti dindar oldukça yükselmiş ve dinden uzaklaştıkça da kudretini kaybetmiştir.
Halk ve münevver kültürlerinin mütecanis bir millî kültür bütünü içinde kaynaşması bu türlü farkların kaldırılması demek olduğuna göre, halkıçı politikanın hedefi de bu olmak gerekir.
Türkiye'nin millî kültür dâvası sadece bir akademik spekülasyon konusu değil, aynı zamanda bir millî politika meselesidir. Bu yüzden, bir ilim mensubu da bu dâvayı incelerken bazı tenkid ve teklifler yapmak suretiyle bir taraf teşkil edecektir.
"Türkiye'deki batılılaşma hareketlerinin büyük bir kısmi, halk nazarında, savaşta bizi yeneme yen düşmanların kendi münevverlerimiz vasıtasiyle bize galip gelmesi manâsını taşır. Bazı değişmeler karşısında gösterilen mukavemetlerin sebebini gericilik v.s. gibi manâsız kavramlarla izah edecek yerde bu açıdan tetkik etmeye çalışırsak doğru neticelere varabiliriz."s.29
Ötüken
"Türkiye'deki batılılaşma hareketlerinin büyük bir kısmi, halk nazarında, savaşta bizi yeneme yen düşmanların kendi münevverlerimiz vasıtasiyle bize galip gelmesi manâsını taşır. Bazı değişmeler karşısında gösterilen mukavemetlerin sebebini gericilik v.s. gibi manâsız kavramlarla izah edecek yerde bu açıdan tetkik etmeye çalışırsak doğru neticelere varabiliriz."s.29
Sayfa 29 - Ötüken
364 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.