Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Doğuşu Yükselişi ve Siyasal Yansımaları

Türk Milliyetçiliği

Çağla Gül Yesevi

Türk Milliyetçiliği Gönderileri

Türk Milliyetçiliği kitaplarını, Türk Milliyetçiliği sözleri ve alıntılarını, Türk Milliyetçiliği yazarlarını, Türk Milliyetçiliği yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
304 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Öncelikle herkese iyi tatiller diliyorum! Vize dönemim nedeniyle Ocak ayında 10 kitap okuyup okumalara ara vermiştim. Tatilinde verdiği rahatlıkla tekrar okuma yapmaya başladım. Bugün eserimiz Çağla Gül Yesevi’den Türk Milliyetçiliği. Eseri yıllar önce bir fuardan almıştım. Okumak ilgilenmek bugüne nasip oldu. İç başlıkları gerçekten entel anlamda Türk milliyetçiliği konusunu merak edenler için zengin hazırlanmış. Akademik olarak bir yolculuğa çıkıyorsunuz. İnsanlık tarihi ve milliyetçilik olgusunun başlangıcından Türk Milliyetçiliğinin konu başlıklarına kadar geliyorsunuz. Son olarak partilerin milliyetçilik özelliklerini akademik bir dille vererek eser sonlanıyor. Güzel bir çalışma olmuş. Ancak akademik dilden sıkılanlar için önermeyeceğim bir eser. Akademik dilden sıkılmayanlar içinse gayet okunası ve bilgi edinilesi bir eser olmuş.
Türk Milliyetçiliği
Türk MilliyetçiliğiÇağla Gül Yesevi · Kripto Basın Yayın · 201814 okunma
Diline veya dinine rağmen kendisini Türk olarak hisseden ve Türklüğüne hürmet eden, Türk'tür
Sayfa 187Kitabı okudu
Reklam
Alparslan Türkeş ‘Bunalımdan Çıkış Yolu’ kitabı
Türkiye’nin, iktisadi bakımdan gelişmemiş bir ülke olduğu üzerinde duran Türkeş, Batılı gibi üretmeden Batılı gibi tükettiğimizi anlatmıştır (Türkeş, 1980, 31-69).
Sayfa 256 - KriptoKitabı okudu
Hablemitoğlu, Atatürk’ün günümüz Moldova’sında yaşayan bir Hırvatistan olan Gagavuzlara bile 80 öğretmen gönderdiğini aktarmıştır. Atatürk’ün toprak iddiası bulunmamaktadır ancak soydaşlarımızın dil ve kültür konularıyla ilgilenmiştir. Atatürk, Sakarya Muhaberesi sırasında Lenin’in çıkardığı yapay kıtlıklar yüzünden ölme tehlikesine maruz kalan Kırım Türklerine buğday göndermiştir (Cevizoğlu, 2005, s.51-52)
Sayfa 233 - KriptoKitabı okudu
Atatürk, 29 Ekim 1933 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 10. yılında gerçekleştirdiği konuşmasında, Sovyetler Birliği’nin şimdi dostumuz ve komşumuz olduğunu ancak yarın ne olacağını kimsenin bilemeyeceğini belirtmiştir. Sovyetler Birliği’nin de tıpkı Osmanlı ve Avusturya-Macaristan gibi parçalanabileceğini buna hazır olmamız gerektiği uyarısında bulunmuştur. Orada dili, inancı, özü bir kardeşlerimiz var, demiştir. Atatürk hazır olmanın susup beklemek olmadığını, hazırlanmak gerektiğini, manevi köprüleri kurmak gerektiğini, dil, tarih ve inancın manevi köprüler olduğunu açıklamıştır. Atatürk, “Onların (dış Türklerin), bize yaklaşmasını bekleyemeyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekli.” demiştir Türkkan, 2006, a.104). Bu bağlamda Atatürk milliyetçiliği, Anadolu’ya öncelik verse de dış Türklerle kültür birliğinden vazgeçmiş değildir.
Sayfa 232 - KriptoKitabı okudu
Reklam
Seyyid Ahmed Arvâsî
Türk İslam ülküsüne bağlı, Türklük şuur ve vakarına, İslam iman, aşk, ahlak aksiyonuna sahip: Türklüğü beden, İslamiyet’i ruhu bilen; milletini teknolojik hamlelerle dünyanın bir numaralı devleti yapmak özlemi ile çırpınan dünya Türklüğünün, İslam dünyasının ve bütün mazlum milletlerin ümidi olmaya namzet bir gençlik yetiştirmekten başka çaremiz yoktur. Din ve milliyet zıt değerler değildir. Bu sebepten sentez, tez ile anti-tez arasında söz konusu olacağına, yıllardan beri kullandığımız Türk-İslam sentezi yerine, Türk-İslam ülküsü daha uygun olur düşüncesi ile kitabımızın adını Türk-İslam Ülküsü olarak seçtik (Karabulut, s.75-76)
Sayfa 213 - KriptoKitabı okudu
İskender Öksüz, Türk Milliyetçiliği Fikir Sistemi adlı eserinde, ülkücülerin sayısı azken usta-çırak tipi eğitimin gerçekleştirilebildiğini ancak sayı artınca bunun yapılamadığını belirtmiştir.
Sayfa 210 - KriptoKitabı okudu
7 Ekim 1990 Yeni Düşünce Gazetesi
Türkeş, Türk milliyetçiliği fikrini, İslam imanı, ahlak ve faziletini temel alan bir siyasi aksiyon olarak tanımlanmıştır.
Sayfa 209 - KriptoKitabı okudu
Galip Erdem, başka bir yazısında, “Efendi, önce Türkiye’yi sev, Türkistan’ı sonra seversin!(diyenlere) Bendenizin cevabı <Sen de önce babanı sev, ananı sonra seversin!> Gönül fukaralığı neyse ne ama akıl kıtlığına düşen kullarını Tanrı korusun!” demiştir.
Sayfa 206 - KriptoKitabı okudu
Reklam
Galip Erdem (1930-1997)
Galip Erdem (1930-1997), Bozkurt dergisinin Mart 1974 sayısında çıkan yazısında, ülkücülüğü şöyle tanımlamaktadır: “Ülkücülük, kendimize, ailemize, şehrimize, bölgemize, sınıfımıza ve mesleğimize fayda sağlasa bile milletimize zarar verecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınmaktır.”
Sayfa 206 - KriptoKitabı okudu
Seyyid Ahmed Arvasi (1932-1988)
“Türk-İslam kültürüne, Türk-İslam medeniyetine, Türk-İslam ülküsüne bağlı, Türklük şuur ve vakarına, İslam iman, aşk, ahlak ve aksiyonuna sahip, Türklüğü bedeni, İslamiyet’i ruhu bilen, milletini teknolojik hamlelerle dünyanın bir numaralı devleti yapmak özlemi ile çırpınan, Dünya Türklüğünün, İslam dünyasının ve bütün mazlum devletlerin ümidi olmaya namzet bir gençlik”
Sayfa 204 - KriptoKitabı okudu
Dündar Taşer (1925-1972), 27 Mayıs İhtilali’ne katılmış, Milli Birlik Komitesi üyesi olmuştur. Yurtdışına sürgüne gönderilen 14 kişi arasındadır. Alparslan Türkeş ile birlikte önce CMKP daha sonra da MHP’de siyaset yapmıştır.
Sayfa 203 - KriptoKitabı okudu
Turan Şiiri
Gökalp, bu şiirinde Atilla, Cengiz ve Oğuz Kaan’ı över ve “Vatan ne Türkiyedir Türklere, ne Türkistan/ Vatan, büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan” der.
Sayfa 142 - KriptoKitabı okudu
32 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.