Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türk Tefekkürü Tarihi

Hilmi Ziya Ülken

Türk Tefekkürü Tarihi Gönderileri

Türk Tefekkürü Tarihi kitaplarını, Türk Tefekkürü Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türk Tefekkürü Tarihi yazarlarını, Türk Tefekkürü Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türk'ün Müslümanlığı hiçbir zaman Arap'ın İslamiyeti olmadığı gibi İran'ın İslamiyeti de değildir.
İnsanın Yaratılışı
Orhon kitabeleri Türk kozmogonisini iki satırla şöyle hulasa ediyor: "Öze kök Tengri, asra yagız yer kılındıkta, ekin ara[sı] kisioğlu kılınmış."
Reklam
Japon müverrihlerinden M. Shiratori Japonların milli dini olan Shinto-sme'in köklerini tetkik ederek, bunun memleketlerine Hiong-Nou'lar tarafndan getirildiğini gösterdi.
M. Edouard Chavannes esasen çok evvel Le Cycle Turc des Douze Animaux ismindeki eserinde Çin Imparatorluğu'na dahil memleketlerde hatta bir aralık bütün Asya'da kullanılan on iki hayvanlı takvimin evvela Kırgizlar tarafından icat edilerek, Türk istilası neticesinde Çin'e ve diğer Şarkî Asya milletlerine geçtiğini göstermemiş mi idi?
Asur-Keldan kitabelerinin tahliline istinat eden bu tetkikler gösteriyor ki Yunan ilminin kökleri Summer ve Hittite'lerden gelmektedir. M. Abel Rey yeni neşrettiği Yunandan Evvel İlim ismindeki eserinde (Evolution de l'Humanite neşriyatından) bu fikirleri teyit ediyor.
Türk tarihinde, garp mütefekkirleriyle kıyas edilebilecek orijinal büyük bir feylesof yoktur.
Reklam
Mekteplerimizde bir edebiyat tarihi okutulmaktadır. Fakat onunla muvazi olarak giden fikir hayatı bu dersin içinde yer almamıştır. Talebe efendiler, Bakfyi okurken İbn-i Kemal'i veya Namık Kemal'i okurken ishak Hoca veya Salih Zeki'yi bilmiyorlar.
Hikmet, collectif tecrübelerin vermiş olduğu amelî ve içtimaî bir dünya görüşüdür. Bu itibarla hikmet, en ziyade "ahlak"a benzer. Fakat ahlak sadece insanın action'larına ait olduğu halde, hikmet insanla varlığın münasebeti dolayısıyla insanın amellerine ve dünya görüşüne aittir.
Tefekkür tarihi, medeniyet tarihinin en mühim kısmını teşkil eder. O adeta, medeniyetin şuuru demek olduğu için bütün medeniyet tarihinin zübdesi ve ruhudur. Bir taraftan ilim olmak itibariyle teknik medeniyetin tarihine, bir taraftan da felsefe olmak itibariyle bütün medeni hayata aittir. Fakat o yalnizca ilim ve felsefeden de ibaret değildir. O derecede ki, ilim ve fel-sefe tarihleri, tefekkür tarihinin ancak birer parçasıdır.
Sayfa 7 - Türk Tefekkürü Tarihi Hilmi Ziya ÜlkenKitabı okudu
Gururunu terkederek sevgiye dayanan insan, varlığın içinde ayrı bir mevcudiyet olmuştur. Türk hikmetinde, âlemin nizamı
Reklam
Mösyö Berthelot, Keldaniler ve onlara temel olan Summer'lerdeki fikir hareketlerini, astro-biologie'yi tetkik etti. Âsur-Keldan kitabelerinin tahliline istinat eden bu tetkikler gösteriyor ki Yunan ilminin kökleri Summer ve Hittite'lerden gelmektedir. M. Abel Rey yeni neşrettiği Yunandan Evvel İlim ismindeki eserinde (Evolution de l'Humanité neşriyatından) bu fikirleri teyit ediyor. Ve artık fikir tarihine Yunanlılardan başlamanın büyük bir hata olduğunu ve onun kaynaklarını mut- laka Keldaniler, hatta Summer'lerde aramak lazım geldiğini söylüyor
III – Modern Türk Tefekkürü:
Tanzimattan biraz evvel başlayarak gittikçe daha zarûrî ve içtinabı imkânsız bir hal alan Avrupa ile temas neticesinde, Türkler modern tefekküre ağır ağır girmeye başladılar. Modern tefekkür deyince, mâlum olduğu üzere, Rönesans’tan başlayarak Descartes’tan sonra tamamıyla inkişaf eden Avrupa tefekkürünü kastediyoruz. Bugünkü müsbet ilimler,
Sayfalar.17.18.19Kitabı okudu
II – İslâmî Türk Tefekkürü:
VIII. asırdan (Hicri II. asır) XIX. asra kadar 1100 sene devam eden devir diğerinden oldukça farklı karakterlere maliktir. İslâmî Türk tefekkürü bir “ümmet” tefekkürüdür. Orada imparatorluk ideolojisi beynelmilel dinî camia meydana getirmiştir. Bu Türk tefekkürü burada kendine mahsus karakteri ancak Araplar, Türk ve Acemler arasında müşterek olan
I – Payen Türk Tefekkürü:
Ekseriya Türklerin İslâmiyeti kabulünden evvelki devre “kable’l-islam” veya “İslâmdan evvelki” devir denilmektedir. Fakat bu tabirler doğru değildir. Çünkü “İslâmdan evvel” hiçbir karakteri ifade etmez. Evvela Türkler İslâmdan evvel muhtelif şeyler olabilirler. Sonra, İslâmiyetin kabulü Türk tefekkürü için ne bir “hidayet” ne de bir “inhitat”
Sayfa 15 - Türk Tefekkürü Tarihi, Hilmi Ziya Ülken SAYFA 15Kitabı okudu
78 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.