Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türk Yazısı

Berkant Parlak

Türk Yazısı Gönderileri

Türk Yazısı kitaplarını, Türk Yazısı sözleri ve alıntılarını, Türk Yazısı yazarlarını, Türk Yazısı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
110 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Malumunuz ülkede ideolojilere moda gibi davranan insanlar var. Örneğin ülkede sosyalist görüşler moda olabilir hemen Che tişörtleri giyer millet. Es keza Türkçülük de moda olabilir. O zaman da sağda solda Türk Abecesi ile yazılmış kelimeler görürsünüz. Ancak bu durum büyük bir gafletleri beraberinde getirir. Örneğin moda olsun diye yapıldığından fahiş hataları. Türk yazısı üzerine de benzer hatalar oldukça sık yapılmakta. Piyasada konu ile ilgili kitaplar bırakın bu hataları düzeltmeyi, bazıları hataların kaynağını oluşturmakta. İşte bu noktada bu kitap, doğru bilgiyi sizlere sunmaktadır. Öncelikle basit bilgiler ile konu anlatılmaktadır. İnsanları sıkmadan en temel bilgiler. Sonra Türk Yazısı yazmanın kuralları ve alıştırmaları başlamaktadır. Her bir damga için ayrı ayrı yorumlar yapılmış, birçoğu akılda daha iyi kalsın diye tüyolar verilmiş. Kitabın yazarını tebrik ediyorum. Güzel bir kitap olmuş.
Türk Yazısı
Türk YazısıBerkant Parlak · Form Baskı · 201722 okunma
Eğer Türk yazısını kullanmayı sürdürseydik -belki de- dilimize yabancı sözcük girişi daha zorlaşacak, girebilen sözcükler ise Türkçe söyleniş kurallarına uydurulacaktı.
Reklam
Türk yazısı Türkçeyi koruyan bir yazı sistemidir.
Türk yazısı Türk'e özgü olduğunu bizzat damgalarından kanıtlamaktadır. Damgalar Türklerin yaşamlarına ait izler taşımaktadır. Örneğin "ok" karşılığı veren damga oka benzemekte, "ay" karşılığını veren damga da Ay'a benzemektedir.
"Uygur devrinde biz Uygur okullarının listesini bulduk. 23 tane Uygur okulunun listesi olduğuna göre pek muhtemel ki Göktürkler'in de böyle okulları vardı ve bu harflerle eğitim yapıyorlardı."
Sayfa 9
"Gerçekten Orhun abidelerini bugün Türkiye'den binlerce kilometre uzakta eski Türk yurdunda bugünkü Moğolistan'da Türklüğün şehadet parmakları olarak yükselen bu mübarek taşları kana kana okumak, her kelimesi üzerinde derin derin düşünmek, resimlerini huşu içinde seyrederek ruhu yıkamak her Türk için milli ibadettir."
Sayfa 3
Reklam
Kişioğlu düşündüklerini ve konuştuklarını yazıya aktarmaya çalıştığı dönemlerde ilk olarak resim çizimlerine başvurmuş ve ortaya piktogramlar (bir kavramı resimle belirtme) çıkmıştır. Bu da zamanla gelişerek ideogramları (fikir belirten işaret) ve sonrasında da hece harflerini oluşturmuştur. Sonucunda da günümüzdeki abece (alfabe) diye nitelendirebileceğimiz yazı sistemleri meydana gelmiştir.
Son dönemde özellikle Türkiye'de Türk yazısına yönelik ilgi artmaktadır. Genel ağda kurulan sosyal ortamlarda Türk yazısı kişilerden kişilere yayılmakta, artık gerek yolda yürürken bir aracın üstünde gerek bir bileklikte gerekse bir polisin peçinin üzerinde Türk yazısına rast gelinmektedir. Türk yazısının artık yaşamın içinde olmasından duyduğumuz mutluluk ve heyecanı taşımakla birlikte bu yazı sisteminin gelecekte tüm Türkler arasında yayılacağı düşüncesindeyiz.