Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1774 - 2000

Turkish Foreign Policy

William Hale

Turkish Foreign Policy Sözleri ve Alıntıları

Turkish Foreign Policy sözleri ve alıntılarını, Turkish Foreign Policy kitap alıntılarını, Turkish Foreign Policy en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkiye Jüpiter Füzesi & Küba Füze Krizi
1962' deki Küba füze krizini takiben süper güçler, aralannda meydana gelebilecek olası bir felaket riskini azaltmak için daha ılımlı politik ilişkiler yürütme kararı aldılar. Bu, Soğuk Savaş tarihinde yepyeni bir sayfa açtı.
Sayfa 12 - Mozaik Yayınları
churchill-inönü görüşmesi
İnönü 30-31 Ocak 1941'de, Adana yakınlarında duran bir trenle Churchill'le bir görüşme yapmayı kabul etti. İnönü'nün asıl amacı Türkiye’yi Mihver karşısında savaşa sokmaktan sakınmak ve karşılığında mümkün olan en fazla miktarda savaş malzemesi temin ederek, Churchill’i Stalin'in savaş sonrası niyetlerinden haberdar etmekti. Almanya karşısında savaşa girmenin Türkiye’yi Rusya'ya karşı zayıflatmasından endişe duyan Türk liderler, Churchill'in verdiği taahhütlerle ikna olmamışlardı. Churchill, Türkiye'de bulunan hava üslerinin Kraliyet Hava Kuvvetleri için hazır bulundurulmasını teklif ettiğinde Türkler, Almanya'nın boğazlardan geçebileceğini, İstanbul'da ve Türkiye'de bulunan birkaç sanayi bölgesini yok ederek tepki verebileceğini söylemişlerdi. İngiltere'nin Türkiye’den acil bir yükümlülük yerine getirmesini istememesi, ama Türkiye'nin Romanya petrol yataklarına, On İki Ada'ya ve Girit'e saldırı düzenlemek maksadıyla Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin hava üslerini kullanmasına izin vermesi konusunda yeniden görüşülmesi ve bölgede anarşi olayları meydana gelirse Türkiye'nin Balkanlar'a müdahale etmesi konularında anlaşmaya varıldı. Savaşa katılması durumunda İngiltere (Sovyetler Birliği'ne atıfta bulunularak) savaştan sonra Türk topraklarının dokunulmazlığını taahhüt ediyordu. Anlaşmada verilen en açık taahhüt, Türkiye'ye acil silah aktarımı yapılması ve altyapı desteği sağlanmasıydı.
Reklam
Soğuk Savaş sırasında Türkiye, liberal demokrasiye olan bağlılığı sebebiyle değil, Sovyetler Birliği'nden aldığı tehditler sebebiyle Batı'ya yaklaşmıştı.
Sayfa 110Kitabı okudu
1987'den sonra yaşanan iç değişiklikler, Jön Türk döneminden bu yana ilk defa siyasal İslâmın yeniden uyanmasına neden olmuştu. Aynı zaman zarfında Türkiye'nin AB tam üyesi olması hedefi, daha önceleri sahip olmadığı Batı kimliğine kurumsal bir boyut kazandırmıştı.
Sayfa 357Kitabı okudu
Türk politikacılarının halka seslenirken zaman zaman ülkelerinin yeni rolünü abartmaları şaşırtıcı değildir. Cumhurbaşkanı Turgut Özal “yirmi birinci yüzyılın Türklere ait olacağı” görüşüyle tanınıyordu.
Sayfa 205Kitabı okudu
Nato eksenli ABD yakınlaşmasının temel nedeni
Açık bir tehdit oluşturan Sovyet tehdidi Türkiye'yi Batı ittifakına yönelmişti. Nikita Kruşcev, Beria'ya Stalin'in Türkiye'yi korkutarak Amerikanın kucağına ittiğini söylemişti.
Sayfa 121 - Mozaik Yayınları
Reklam
İslam kurumuna saygı göstermekle beraber Türk Müslümanların çoğunluğu, şimdi olduğu gibi kendilerini Arap kimliğiyle bağdaştırmıyor ve davalarını desteklemek istemiyorlardı. Anlaşılacağı üzere bu duygular karşılıklıydı. Türklere karşı kardeşlik duygusu çok az olan Araplar, Kıbrıs meselesinde Türklere destek vermemişlerdi. Bu yüzden Türk hükümetinin daha dost ilişkiler kurmaları halinde, Arapların BM ve diğer kurumlarda Kıbrıslı Rumlara destek vermekten vazgeçecekleri umudu kırılmıştı.
Sayfa 190Kitabı okudu
27 Mayıs 1960 Darbesi
Menderes'in askeri uygulanmazlık gerekçesiyle kendi kurmayları tarafından mı yoksa ABD baskısıyla mi devrildiği belli değildir.
Sayfa 131 - Mozaik Yayınları
Türkiye ve Orta Asya
Tarihi açıdan Orta Asya'da yaşayan Türki halka günümüz Türkiye'sinde yaşayan halk arasındaki bağlar da çok kuvvetli değildir. Türklerin milli efsanesine göre, Türkiye'de yaşayan insanlar, Orta Asya'dan Bati'ya doğru göç eden Türk kavimlerinin torunlarıdir. Ama aslında günümüz Türkiye'sinde yaşayanların çoğu Anadolu'da yaşayan toplulukların torunlarıdır ve yüzyıllar içinde Islâmi benimseyerek Türkleşmişlerdir. Ya da son yüzyıllar içinde Balkanlar'dan, Kırım'dan ve Kafkaslar'dan gelen göçmenlerdir.
Mozaik Yayınları
Yanlış Dış politika ağır faturalar getirir
Kısaca, coğrafi konumu Türkiye'nin uluslararası ağırlığını artırırken, bu bölgelerde yer alan büyük kuvvetlerin saldırı ihtimallerini de kuvvetlendirir. Bu da Türkiye'nin uluslararast politikadan uzak duran bir siyaset benimsemesi ihtimalini imkânsızlaştırr.
Sayfa 15 - Mozaik Yayınları
534 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.