Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlkeler, Aktörler, Uygulamalar

Türkiye Dış Politikası

Ali Balcı

Türkiye Dış Politikası Gönderileri

Türkiye Dış Politikası kitaplarını, Türkiye Dış Politikası sözleri ve alıntılarını, Türkiye Dış Politikası yazarlarını, Türkiye Dış Politikası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
344 syf.
10/10 puan verdi
·
27 günde okudu
Yüksekte Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili olan dersimizde hocamızın tavsiye ettiği ve hemen her derse bir bölümünü koyduğu kitabı bu sayede okudum. Genel olarak akıcı ve anlaşılır bir dili var, yazarın her dönemin sonunda yaptığı yorumlarda o dönemle ilgili anlaşılmayan bazı yerlerin daha anlaşılır kılınmasını sağlamış. Bu alanla ilgilenenlere tavsiye edilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Türkiye Dış Politikası
Türkiye Dış PolitikasıAli Balcı · Etkileşim Yayınları · 201391 okunma
344 syf.
·
Puan vermedi
Türkiye Dış Politikası - Ali Balcı
Türk dış politikası alanında okuduğum ilk eser. Yani sıfırdan öğrenmek isteyen, yabancı olan, bu kitaptan başlayabilir. Osmanlı'dan bugüne dış ilişkiler tarihimizin aktörlerini, kurumlarını, olaylarını az ve öz bir dille anlatıyor. Genel bir çerçeve zihninizde oluşuyor bu kitabı bitirince. Temel kısmı anlattığından ayrıntıya boğmadan yazdığından, ek bilgi için kaynakça da veriyor. Şöyle diyeyim, kitabı bitirmek ile yeterli düzeye gelirsiniz ama yetkin bir düzeye gelemezsiniz. Yazar da bunun farkında olacak ki, çok fazla kaynak veriyor her bölüm sonunda: araştırma fırsatı da sunuyor bu. Sekiz bölü on veriyorum. İlgi duyanların okumasını tavsiye ederim.
Türkiye Dış Politikası
Türkiye Dış PolitikasıAli Balcı · Etkileşim Yayınları · 201391 okunma
Reklam
344 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Türk Dış Politikası
Türkiye Dış Politikası'nı Sultan Abdülhamid döneminden ele alarak günümüz(Ak Parti) dönemine kadar inceleyen bir kitaptır. 20. Yüzyıl Siyasi Tarihi isimli kitabın biraz Türkiye'yi anlatan versiyonu gibi. Kitap tamamen dış politikaya odaklıdır, iç politika yoktur.
Türkiye Dış Politikası
Türkiye Dış PolitikasıAli Balcı · Etkileşim Yayınları · 201391 okunma
Tarihsel olarak Genelkurmay Başkanlığı 1960 darbesinden sonra dış politika karar alma sürecinin aktörlerinden biri olmakla kalmamış, daha da önemlisi demokratik olarak seçilmiş hükûmetlerin üzerinde MGK gibi kurumsal aygıtlar yoluyla denetim gücüne sahip olduğu için dış politikanın yönünü ve sınırlarını belirleyebilmişti.
Sayfa 247
1980'lerin ikinci yarısı ve 1990'lar hem Kürt siyasî hareketinin hem de İslâmcı hareketin Kemalist devlet yapısına meydan okuyacak ölçüde güçlenmesine tanıklık etti.
Sayfa 250
Türkiye'nin Körfez Savaşı sırasındaki politikasının sonucu, savaş sonrası Irak'ta oluşan güç boşluğunun PKK'nın Irak'ı bir üs olarak daha etkin bir şekilde kullanmasına yol açmasıydı. Bu sayede artan terör olayları özellikle Kürtlerin yoğunlukta bulunduğu Doğu ve Güneydoğu bölgelerini 1990'lar boyunca düşük yoğunluklu bir savaş bölgesine dönüştürdü.
Sayfa 236
Reklam
Yeni Osmanlıcılık Cumhurbaşkanlığı döneminde Turgut Özal'ın temel dış politika ideolojisi iken, fırsatçılık bu ideolojinin olanağı, aktif dış politika da hayata geçirilmesiydi.
Sayfa 222
12 Eylül darbesi ABD ile ilişkilerde radikal bir kırılmayı temsil etmemiş, sadece 1960'lar ve 70'lerde yaygınlaşan Amerikan karşıtlığını zor yöntemiyle ortadan kaldırarak iki ülke arasındaki yakın ilişkilerde sorun çıkaran dinamiklerden birisi olan toplumsal muhalefeti ortadan kaldırmıştı. Böylelikle Amerikan karşıtlığının yerini Amerikan öykünmesine bıraktığı 1980'li yıllar boyunca gerek askerî yönetim, gerekse Turgut Özal hükûmetleri Ankara ve Washington arasındaki ilişkilerin restore edilmesinde hiçbir muhalefetle karşılaşmadılar.
Sayfa 201
İsrail’e yönelik mesafeli ve eleştirel politikanın Türkiye açısından en önemli getirisi Arap ülkelerinin 1973'te aldığı ve İsrail'i destekleyen ülkelere petrol ambargosu koyma kararından muaf tutulması oldu.
Sayfa 188
47 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.