Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlkeler, Aktörler, Uygulamalar

Türkiye Dış Politikası

Ali Balcı

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Türkiye'nin ulusal güvenliğini tek başına ABD'ye endekslemesinin problemli bir dış politika tercihi olduğu fikri, 1960'ların ikinci yarısında Türkiye'deki sol hareketlerin de katkısıyla önemli bir karşılık bulmaya başladı.
Sayfa 140
PKK saldırılarının devlet için yönetilebilir olmaktan çıkması devletin Kürt meselesine ilişkin geleneksel reflekslerinden birinin yeniden nüksetmesine yol açtı ve PKK’yı Türkiye’yi zayıflatmak isteyen ‘dış güçlerin oyunu’ olarak sunan dil bir hayli yaygınlaştı. Bu da Türkiye’nin sorunlu ilişkilere sahip olduğu ülkeleri kolaylıkla PKK ile ilişkilendirmesine imkan sağladı.
Reklam
Tarihsel olarak Genelkurmay Başkanlığı 1960 darbesinden sonra dış politika karar alma sürecinin aktörlerinden biri olmakla kalmamış, daha da önemlisi demokratik olarak seçilmiş hükûmetlerin üzerinde MGK gibi kurumsal aygıtlar yoluyla denetim gücüne sahip olduğu için dış politikanın yönünü ve sınırlarını belirleyebilmişti.
Sayfa 247
Türkiye, 29 Mart 1949'da İsrail’i tanıyan ilk Müslüman ülkeydi.
Sayfa 132
1980'lerin ikinci yarısı ve 1990'lar hem Kürt siyasî hareketinin hem de İslâmcı hareketin Kemalist devlet yapısına meydan okuyacak ölçüde güçlenmesine tanıklık etti.
Sayfa 250
Ege Denizi bağlamında yaşanan gerginlikler, Türkiye'nin tehdit algısını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. 1970'lerin sonunda temel tehdidin kuzeyden yani Sovyetler Birliği'nden değil, batıdan, yani Yunanistan'dan geldiği dile getirilmeye başlandı.
Sayfa 182
Reklam
Türkiye'nin üçüncü dünyacı bağımsızlık hareketlerine yönelik mesafeli politikası sömürgecisi Fransa'ya karşı Cezayir'in başlattığı bağımsızlık savaşı sırasında da kendini gösterdi. 1955 yılında sömürgeci geçmişe sahip Asya ve Afrika ülkeleri Cezayir konusunu BM Genel Kurulunun gündemine getirdiğinde Türkiye konunun gündeme alınmaması yönünde oy kullandı.
Sayfa 128 - Alfa
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.