Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye'de Folklor ve Milliyetçilik

Arzu Öztürkmen

Türkiye'de Folklor ve Milliyetçilik Gönderileri

Türkiye'de Folklor ve Milliyetçilik kitaplarını, Türkiye'de Folklor ve Milliyetçilik sözleri ve alıntılarını, Türkiye'de Folklor ve Milliyetçilik yazarlarını, Türkiye'de Folklor ve Milliyetçilik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kısacası, belki de Selim Sırrı'nın bir zamanlar söylediği gibi, "Dünyanın en meraklı folkloru" hala "Türk ilinde" bulunmaktadır. Araştırmak isteyenlere duyurulur.
Sayfa 274 - İletişim Yayınları - PDFKitabı okudu
"...folklor düşüncesinin kendisi, tam da modernitenin -ticari ve sınai kapitalizmin, modern kentlerin ve modern ulus-devletlerin, natüralist ve seküler bir dünya görüşünün, ve bugün adına modern dönem dediğimiz bütün diğer siyasi, iktisadi, sosyal ve entelektüel öğelerin- icadıyla ortaya çıkan, tarihi ve toplumsal bir dönüşümün ürünü olarak doğmuştur(...) Disiplinimizin gelişiminde önemli bir mihenk taşını, sebeb-i mevcudiyetimizin önemli bir unsuru olan modern dünyadaki sosyal hayatın iletişim kurgusunu bütün boyutlarıyla anlamaya çalışma sorumluluğunu yeniden kazanmamız gerekir."
Sayfa 271 - İletişim Yayınları - PDFKitabı okudu
Reklam
Hangi kurumda veya bağlamda oynanırlarsa oynansınlar, "intizam" ve "incelik," halk oyunları söz konusu olduğunda, bu dönemde kullanılan en temel iki kavramdı. Buna göre, değişik yörelerden gelen grupların her birinin "kaos" yerine "düzen," "kontrolsüz coşku" yerine "zarafet" ve "incelik" sergilemeleri elzemdi.
Sayfa 259 - İletişim Yayınları - PDFKitabı okudu
"Milli halk danslarının mahiyeti ve gayesi çok yüksektir. Halkın karakterlerinin, duygularının, mizaç ve ahlakının canlı bir ifadesidir. Bu asil ananeyi bir san'at süzgecinden geçirerek onu mukaddes bir kitap gibi halka sunmak zaruridir. Eğer halk rakslarına değişmez şekiller verilmez, müziğinin notası ve hareketleri tespit edilmezse muhtefil vesilelerle halk toplantılarında, düğünlerde, bayramlarda içkinin verdiği neş'e ile coşan, heyecanları taşan gençler zevkine hoş gelen duruşları, tavırları, hatta hareketleri icad etmekte beis görmezler... Müzik gibi, halk danslarının da değişmez bir şekli olmalıdır."
Sayfa 227 - İletişim Yayınları - PDFKitabı okudu
..."derleme" anlayışına göre, malzemeye ulaşmak yeterli değildir. Bu malzemenin yazıya geçirilmesi ve başka malzemelerle karşılaştırılması da gerekmektedir. Derlemeyi yapan kişinin yalnızca derlenecek folklor türüne ilgi duyması da yeterli olmaz; derlemecinin aynı zamanda "halkı sevmesi," halk edebiyatı, halk oyunları, ekonomi, tarih, sosyoloji, psikoloji ve mitoloji konularında bilgili olması, ayrıca "sabırlı" bir kişilikte olması gerekmektedir.
Sayfa 216 - İletişim Yayınları - PDFKitabı okudu
Kurumlar, özlerinde, birer uzlaşma alanı oldukları kadar, baskın kültürel sistemlerin altında, türlü karşıtlıkları ve çözümlenmemiş problemlerin de birbirlerinin yanında barındırdıkları mekanlardır.
Sayfa 42 - İletişim Yayınları - PDFKitabı okudu
Reklam
"Folklor oynamak" için kulübe gelenlere söylenen şudur: "Folklor Oynanmaz!" Zira, "folklor," halk oyunları sözcüğüyle eşanlamlı değildir, "daha ciddi" bir iştir. Terimin anlamsal çelişkisi düşünülecek olursa, bu belki de, ve bir yere kadar, doğrudur. "Folklor oynanmaz," ama belki de "folklorla oynanır."
Sayfa 15 - İletişim Yayınları - PDFKitabı okudu
300 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Türkiye her daim fikir, düşünce ve halkın kollektif olarak üretimde bulunmasını istemeyerek "halk evleri, halk odaları ve köy enstitülerini" kapatarak bu ülkeyi bir adım daha gerilestirmistir. Aynı zaman da kitapta yer alan bir konuya da dikkat çekmek isterim ki; Selim Sırrı Tarcan "Tarcan Zeybeği" oyununda erkeğin diz çökerek kadının diz kapağının öpmesi kadınlara verilen değeri 1924 yılında hatırlatmıştır. Bunun yanı sıra tabi ki zamanla halk oyunlarına verilen önem gittikçe artmış.1960-85 arası araştırmalar yapılmış. Çok da iyi olmuş. Her ne olursa olsun Türkiye folklorik olarak her başlıkta çok zengin ve ne kadar araştırılsada sonu olmayan bir deryadır.
Türkiye'de Folklor ve Milliyetçilik
Türkiye'de Folklor ve MilliyetçilikArzu Öztürkmen · İletişim Yayıncılık · 199822 okunma
"Ne kazandı isek Türklüğümüzden, ne kaybetti isek dinle idare edilmemizden kaybettik."
Sayfa 103 - Reformlara dair halkevi dergilerinde çıkan yazılardan bir cümle.Kitabı okudu