Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1908 – 1918

Türkiye’de Milli İktisat

Zafer Toprak
8.8/10
8 Kişi
20
Okunma
8
Beğeni
1.041
Görüntülenme
İkinci Meşrutiyet yıllarının “milli iktisat” politikası Türkiye’nin bağımsızlığa yöneliminde önemli bir başlangıç oldu. Süreç bir yönüyle siyasi bağımsızlığa giden yolda atılan önemli bir adım iken, diğer yönden iki dünya savaşı arasında gündeme gelen “küresizleşme” evresine Türkiye’nin katılımıydı. 19. yüzyılın ülkeyi bağımlı kılan liberal dünyasına bir başkaldırı, ulusal kimlik arayış süreciydi. 1908 Jön Türk devrimi Osmanlı’yı kaotik bir evreye soktu. Aynı zamanda Cihan Harbi sonrası kurulan yeni dünyada Cumhuriyet için laboratuvar işlevi gördü. 1908-1938 dönemi Türkiye’nin “ictimaî inkılâb” diye nitelediği köklü bir dönüşüm evresi, çağdaş Türkiye’nin inşa aşaması oldu. İşte bu süreçte “milli iktisat”la yola çıkılmış, 20’li yıllarda “devlet iktisadiyatı”, 30’lu yıllarda ise “devletçilik” ile ülkenin iktisadi bağımsızlığı gerçekleştirilmişti. Değerli tarihçimiz Prof. Dr. Zafer Toprak’ın son yıllarda peşpeşe yayımladığı ve kısa bir süre içinde Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan yeniden çıkacak olan Türkiye’de Popülizm 1908-1923, Türkiye’de İşçi Sınıfı 1908-1946, Türkiye’de Yeni Hayat 1908-1928, Türkiye’de Kadın Özgürlüğü ve Feminizm 1908-1935, Darwin’den Dersim’e Cumhuriyet ve Antropoloji ülkenin bu otuz yıllık evrede geçirdiği köklü dönüşümlerin değişik boyutlarına değiniyor. Bundan kırk yıl önce yazılmış olmasına karşın güncelliğini koruyan ve sürekli güncelleştirilen Türkiye’de Milli İktisat 1908 1918, Cumhuriyet ile birlikte yaşanan devrimin temellerine uzanan bir klasik.
Yazar:
Zafer Toprak
Zafer Toprak
Tahmini Okuma Süresi: 21 sa. 18 dk.Sayfa Sayısı: 752Basım Tarihi: Ekim 2019İlk Yayın Tarihi: 2012Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
ISBN: 9786052959084Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Dışarıya karşı direnişin öyküsü. Milli iktisat ulus ve devlet inşasında da önemli bir işlev görüyor, bir toplum taban, kendine göre bir burjuvazi çabası içinde.
Türkiye’de Milli İktisat
Türkiye’de Milli İktisatZafer Toprak · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201920 okunma
Reklam
752 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Milli İktisat üzerine
Bir ülkenin bağımsızlığı sadece siyasi manada değil aynı şekilde ekonomik bağımsızlığı olması gerekir. 1908-1918 devrinde biz sadece dönemin siyasi atmosferi hakkında malumatımız var fakat ekonomide ne değişiklikler oldu malesef ki bir malumatımız yok. Kitap işte bu konuları değiniyor. Kitap 1908 Devrimi ile başlıyor sonrasında ise İttihat ve Terakki'nin ekonomide yaptığı reformları ve oluşturmaya çalıştığı yerli burjuva sınıfı hakkında güzel bilgiler veriyor. Milli iktisat teriminin ilk nereden çıktığı dönemin aydınlarının çözüm önerilerini detaylıca sunuyor. Aynı şekilde Kemalist yönetimin önemli ilkelerinden olan 'Halkçılık' ve 'Devletçilik' ilkesinin aslında nasıl doğduğunu iyi anlamamızı sağlıyor. Türk kadının iş hayatında ki rolü de belirtilmektedir. Bu durum ileri ki dönemde yapılacak olan sosyal hayatta yapılan inkılapların zeminini oluşturmasını ve kolaylaştırmasını sağlayan önemli hadisedir. İttihat ve Terakki örgütünün oluşturduğu yerli esnaf sınıfının sonradan Milli Mücadele'ye yaptıkları katkılarını ve neden Ankara'dan yana saf tuttuklarını anlamamıza da vesile oluyor. İttihat ve Terakki ve Cumhuriyet dönemi araştırmacılara tavsiye ettiğim eserdir.
Türkiye’de Milli İktisat
Türkiye’de Milli İktisatZafer Toprak · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201920 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.