Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye'deki Amerika İkili İlişkiler ve ABD'nin Örtülü Operasyonları

Sait Yılmaz

Türkiye'deki Amerika İkili İlişkiler ve ABD'nin Örtülü Operasyonları Gönderileri

Türkiye'deki Amerika İkili İlişkiler ve ABD'nin Örtülü Operasyonları kitaplarını, Türkiye'deki Amerika İkili İlişkiler ve ABD'nin Örtülü Operasyonları sözleri ve alıntılarını, Türkiye'deki Amerika İkili İlişkiler ve ABD'nin Örtülü Operasyonları yazarlarını, Türkiye'deki Amerika İkili İlişkiler ve ABD'nin Örtülü Operasyonları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
408 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Cumhuriyet dönemi dış politikada Siyasal tarihimiz.
Türkiye Cumhuriyeti tarihi beş siyasi döneme ayrılabilir: 1. Cumhuriyet'in ilanıyla başlayıp 1950'lere kadar devam eden Türkiye'nin bağımsız ve laik duruşun tavizsiz bir şekilde korunması. 2. 1950'lerde başlayan, ana ekseninde ABD-Türkiye ittifakının olduğu Soğuk Savaş dönemi; bu dönemde Sağ-Sol çatışması zirve yaparken,
Türkiye'deki Amerika İkili İlişkiler ve ABD'nin Örtülü Operasyonları
Türkiye'deki Amerika İkili İlişkiler ve ABD'nin Örtülü OperasyonlarıSait Yılmaz · Kaynak Yayınları · 201417 okunma
Reklam
Kendilerini din olarak "Hıristiyanlık", hukuk olarak "Roma" ve kültür olarak "Eski Yunan"la özdeşleştiren Batı, bugünkü Yunanis­tan'ın o kültürü artık temsil etmediğini bildiği halde, konu Türkiye'y­le ilişkiler olduğu zaman, açıkça olmasa da Yunanistan'ı kollamak istemiştir.
Amerikan demokrasi geliş­tirme anlayışı, elit tabakanın kontrolündeki politik sistemlerin em­niyetini ve istikrarını değil, sivil topluma nüfus etmeyi ve geniş halk kitlelerini harekete geçirecek yerel elitleri ve mekanizmaları kontrol altında bulundurmayı hedeflemektedir.
Kemal Derviş'in tetiklediği bir operasyonla DSP-MHP koalisyonun dağılması ve ardından AKP ve Erdoğan'ın iktidara getirilmesi, ABD yol haritalarının bir aşamasıydı.
Sayfa 232Kitabı okudu
Erbakan'ın siyasi vizyonunun dayandığı dini re­feranslar; ABD'nin İsrail yanlısı Ortadoğu politikasının otomatik ola­rak İslam dünyasına karşı olduğu ve bir tehdit oluşturduğu algısına dayanmaktaydı. Erbakan'ın İslam NATO'su önerisi ABD stratejileriyle uyuşmuyordu. 1996 yılında Erbakan'ın başbakanlığında kurulan ko­alisyon hükümetinin ömrü 28 Şubat kriziyle bir yıl sonra sona erdi. Erbakan, ABD'nin o dönemde geliştirdiği İslamcı proje için aranılan lider değildi. Bu dönemde AKP projesi ortaya çıktı ve Recep Tayyip Erdoğan'la ilk temaslar başladı.
Sayfa 232Kitabı okudu
Reklam
Türkiye'yi nüfuz alanı içine sokabilmek için ABD, Türkiye'de İslamcı, gerici, Cumhu­riyet düşmanı akımlar ve etnik bölücülüğü teşvik ve tahrik edici kur­gular oluşturdu. Soğuk Savaş döneminde özellikle sağ ve sol ideolo­jik boyutlarıyla şekillenen terör olayları, 1980'li yıllarla birlikte bir yandan bölücü terör diğer yandan irticai akımların yükselmesiyle birlikte değişik bir boyut kazanmıştır.
Sayfa 191Kitabı okudu
Sovyet yayılmacılığına karşı Batı, Türkiye'yle ittifak yapmakla yetinmedi. Türkiye'yi Batı yörüngesine sokmak ve iç dinamiklerini ele geçirmek için çalışmalara başladı. Türk halkının millet olmaktan çıkıp cemaat­lere ve etnik gruplara bölünmesinin önü açıldı. ABD'nin istekleri doğ­rultusunda okullara din dersleri konuldu ve Cumhuriyet'le bir köşeye çekilmiş Gazalici düşünürler, çekildikleri kuytulardan yeniden üst düzey görevlere atandı. Gazali kitaplarının çevrilip yayınlanmasında patlama yaşandı. Felsefe ve mantık dersleri 1980'lerin ilk yıllarında okullardan kaldırıldı ve yirmi yıl boyunca okutulmadı.
Sayfa 187Kitabı okudu
1980'li yıllarda Afganistan'da İslamcılarla müttefik olan ABD, Türki­ye'de yine sol ideolojiye karşı Türk-İslam sentezini 12 Eylül yönetimi­nin kafasına sokmuş, daha 1970'lerde Komünizmle Mücadele Derne­ği üyesi olan Gülen'in hareketi de böylece doğmuştu.
Sayfa 182Kitabı okudu
27 Mayıs ha­reketi ABD için sürpriz olmadı ve darbe sonrası yönetimin tutumu da ABD'yi memnun edecekti. Nitekim Devrim hükümetinin ilk yap­tığı iş ABD'ye dış politikasının değişmeyeceği konusunda garanti vermek oldu.
Reklam
Sputnik olayı, ABD'nin Sovyetler'le yarışında parayı daha çok kendi­si için ayırmasına neden oldu ve dış yardımlar azaltılmaya başlandı. Buna rağmen, ABD'nin artan yardımı Türkiye'nin ekonomik sorunla­rını çözmeyecek, Başbakan Menderes Moskova'nın kapısını çalmak isteyince, seyahate çıkmadan 27 Mayıs 1960 Darbesi'yle düşecektir.
On yıllık Demokrat Parti iktidarı dönemi, Türkiye'nin sadece ekonomik anlamda değil, dış siyaset ve sa­vunma alanlarında da yoğun şekilde dünya kapitalist sistemiyle birle­şip onun bir parçası haline geldiği dönem olmuştur. Bu değişim, Kema­lizm'in dış ilişkilerdeki ihtiyatlı tarafsızlık siyasetiyle bölge ülkeleriyle iyi komşuluk ve işbirliği hedefinden önemli bir kopuş olmuştur.
Sayfa 145Kitabı okudu
Türkiye, 1950'ler bo­yunca, olayları NATO açısından değerlendirmeyi ulusal bir politika olarak benimsemiştir. Aynı dönemde, Yunanistan'ın Asya-Afrika devlet­leriyle birlikte oy kullandığı dikkate alındığında, Türkiye, NATO'nun uyumlu bir müttefiki olma olgusunu abartmıştır. Türkiye, 1950'lerde, bölge ülkeleriyle olan ilişkilerinde kendi ulusal menfaatlerinden zi­yade ABD ve NATO menfaatlerine uygun davranmış; bu husus, bölge ülkeleriyle olan ilişkilerini menfi olarak etkilemiştir.
Sayfa 144Kitabı okudu
Neyi içerdiği ve kimlerin imzaladığı belli olmayan "Karşılıklı Yardım ve İşbirliği Antlaşmaları" ve benzeri pek çok antlaşma "bağımsızlık" görüntüsü altında ABD'nin efendiliğinin tescil edilmesidir.
CHP, 1947 yılında programını değiştirmiş ve Demir-Çelik Kombi­naları, Genel Makine Fabrikası, Elektrolitik Bakır Kombinası gibi ağır sanayi projelerinden vazgeçildiğini açıklamıştır. Makine Kimya En­düstrisi'nin (MKE) gerçekleştirdiği ve Danimarka dahil birçok ülkeye ihraç edilen 8 kişilik yolcu uçağı üretimine son verilmiştir. Türkiye, Batı'ya bağlanmanın yeni bir aşaması olan Avrupa Birliği (o zaman­ ki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu-AET) sürecine girmiştir.
176 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.