Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Asya’dan Avrupa’ya; Hazar’dan Akdeniz’e

Türklerin Büyükleri

Cansu Canan Özgen

Türklerin Büyükleri Gönderileri

Türklerin Büyükleri kitaplarını, Türklerin Büyükleri sözleri ve alıntılarını, Türklerin Büyükleri yazarlarını, Türklerin Büyükleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
288 syf.
·
Puan vermedi
·
73 günde okudu
Kendi tarihimizi anlamak için ve tarihsel olayları kendi çapımızda da olsa yorumlayabilmek için okunabilir bir eser olarak nitelendirebilirim bu kitabı. İçinde Türk tarihinin önemli isimlerine değinilmiş. Bilgilendirici bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Kitabı ilk gördüğüm zaman çok heyecanlanmıştım ve gerçekten de yaşadığım heyecan boşuna değilmiş. Bazı tarihi karakterlerle ilgili çok şey öğrendim. Kanuni Sultan Süleyman'ın dönemini, Sultan Abdülhamid'in kişiliği dikkatimi ziyadesiyle çekti. Diğer Türk büyükleri hakkında öğrendiklerim de bendeki tarih öğrenme isteğini körükledi. Okunması gereken bir eser. Kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Türklerin Büyükleri
Türklerin BüyükleriCansu Canan Özgen · Kronik Kitap · 2018493 okunma
288 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Tarihi içinde bulunduğu şartlara göre değerlendirmeliyiz!..
Aslında soru cevap şekliyle yapılan kitapları pek sevmiyorum.Itiraf ediyorum:) Soruları okurken bazen bir kopuyorum kitaptan,adapte olması zor geliyor:) Bu kitapta ama soru cevap olması gerekliymiş, çünkü her konu ayrı ayrı, yazarları ile işlenmiş. Tabii alanında çalışmış konusuna hakim bir yazar olunca,cevaplar da yerinde olmuş. Bu sebeple büyük bir ilgi ile okudum. Kitapta,"Bilge Kağan, Göktürkler, Oğuz Beyleri,Nizamulmülk,Sultan Alparslan, Melikşah,Emir Timur, Barbaros Hayrettin,Piri Reis,Kanuni, Sultan II.Abdulhamit ve tabii Atatürk vardı.." Benim deyimimle dolu dolu tarih.. Her konu kendince farklı ve güzel işlenmiş.. Bilmediklerimi öğrendikçe değmeyin benim keyfime:) Yine kitaptan en etkileyici bir alıntı ile bitireyim: "Şu şekilde bitirelim. Kitapta şöyle bir şey demiştik? Büyük adamların pek azı böyledirler; ama daha azı vefatlarından sonra dahi özlenirler. Bizim özlediğimiz gibi..." Büyük dahi adamlar geldi ve bizlerin yazgısını iyi yönde değiştirdi.. Biz ne şanslı bir milletiz aslında. Birlik olabilsek büyük bir güç olur,nelerin üstesinden geliriz.. Uyanalim artık!! Bizim bizden başka dostumuz yok! Keyifle okudum,sizlere de keyifli okumalar dilerim.. Kitaptaki tüm yazarlara selam olsun...
Türklerin Büyükleri
Türklerin BüyükleriCansu Canan Özgen · Kronik Kitap · 2018493 okunma
Reklam
Özlüyoruz Atamızı onu rahmetle minnetle anıyoruz daima...
"Şu şekilde bitirelim. Kitapta şöyle bir şey demiştik? Büyük adamların pek azı böyledirler; ama daha azı vefatlarından sonra dahi özlenirler. Bizim özlediğimiz gibi..."
"Cumhuriyetin kurucu kadrosu için ateizmden bahsediyorlar. Fevzi Paşa'yı düşünün. Genelkurmay başkanının namaz kıldığı bir ateizm olur mu ya? Cumhuriyet dönemi ateist bir dönem değildi. İsmet Paşa'nın evinde ramazan yaşanıyor. Hatta Atatürk'ün kendisi itaat ediyor ramazanın kurallarına..."
Müthiş..
Şunu da söylemem lazım. Atatürkçülük bir ideoloji değil, bir dünya görüşüdür. Bir tavırdır hatta. Almanların "Weltanschauung" dedikleri şeydir. Bunu yok edemezsiniz. Bir esastır. İşte insanlar Anıtkabir'i ziyaret eder, özler falan... Benim zamanımda kimse Nutuk'u okumazdı ama şimdi öyle değil..
"Bir asker olmasına rağmen barıştan yana olması bizim için büyük bir şanstır. Dünyada böyle adamlar azdır. Onu evrenselleştiren durumlardan biri budur.."
Reklam
Marmara ve Ege'nin olmadığı bir Türkiye.. Düşünmesi bile korkunç!
"Bursa'yı Antalya'yı, İzmir'i kurtarmakla uğraşmayın, olacak şey değil, tükeniriz, elimizdekini de kaçırırız" diyorlar. Yani Anadolu ve Doğu Anadolu ile yetinelim diyorlardı. Ancak Atatürk'ün kafasındaki geleceğe ait savaş hedefi çok daha farklı ve doğru olanıydı. Atatürk olmasaydı ne olurdu sorusunun cevabı burada saklıdır. Belki yine bir Türkiye olurdu ama sınırları dar bir Türkiye. Marmara ve Ege'nin olmadığı bir Türkiye..."
Atam ile aynı yazarları okumuş olmak nasıl müthiş bir duygu..
"Tabii dediğiniz gibi gerçek bir kitap tutkunudur. Cephede bile kitap okuyacak kadar kitapseverdir. Binlerce kitap okumuş bir adam. Biraz da onun için büyük bir adam. Okuduklarının başında Reşat Nuri geliyor. Şiir de seviyor. J. J. Rousseau'nun İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı adlı eseri Fransızcadan derinlemesine okuduğu biliniyor. Çankaya Köşkü kitaplığının taranmasıyla bu bilgiler artabilir..."
"Atatürk için bir kahraman diyorsak bunun sebepleri var da, diyoruz. İşte onlardan birisi daha. Bütün harp boyunca hiçbir riske girmeden, hayatından endişe etmeden, rahat içinde kalabilirdi orada. Ancak o hem cesur bir adam hem de işini yapmak isteyen bir asker. Kendisi zorluyor, beni cepheye gönderin diyor. Israrla yazışarak muharebe hakkını istiyor. "Arkadaşlarım ateş hattındayken burada kalmam doğru değil," diyor. Cepheye tayin ettiriyor kendisini. Burada hırslı bir kumandanın, yerinde duramayan bir dâhinin Sofya'dan kurtulma sancıları vardır..."
"Şu bir gerçek ki İstanbul onun da gözbebeği idi... Hatta diyebilirim ki, Fatih Sultan Mehmed'den sonra, bu defa Mustafa Kemal Paşa'nın Türk ordusu şehri yeniden fethetti.."
Reklam
"Atatürk'ün anne ve baba tarafı Balkanlar'a yerleştirilmiş Yörüklerden. Türkmenler yani. Babası tek erkek çocuk olarak kalıyor lakin babasının amcasından dolayı soyları devam ediyor.."
"Sultan II. Abdülhamid'in modernleşme faaliyetleri ise, dedesi ile babasının yapmak istediklerini tamamlayan ve bütün kurumlarıyla gerçek anlamda modern bir devlet ve milletin ortaya çıkmasına vesile olmuştur. Mustafa Kemål Atatürk'ün yaptıkları bütün bunların bir sonrası ve sonucudur.."
"Devleti 33 yıl idare eden Sultan Abdülhamid, hiç toprak kaybetmemiş, yedi düvele karşı tavizsiz mücadele etmiştir" deniliyor. Ancak bu iddia hiçbir tarihi gerçekliğe dayanmıyor. Bilakis, Sultan II. Abdülhamid devrinde kaybedilen toprakların listesi bir hayli kabarıktır.."
En sevdiğim Sefiller bile ...Ben "Şok"..
"Mesela Namık Kemal Bey'in "Evrâk-ı Perişan"ı, Mehmed Murad Bey'in "Tarih-i Umumisi, Ah- med Midhat'ın "Üss-i İnkılab"ı, İbn Haldun'un "Mukaddimesi, Ziya Paşa'nın "Endülüs Tarihi", Evliya Çelebi'nin "Seyahatname"si; Sámi Paşazâde Sezâî'nin "Sergüzeşti, "Billur Köşk"ü, "Hoca Nasreddin"; "Mızraklı İlmihál", "Kısas-ı Enbiya", "Muhammediye": Victor Hugo'nun "Sefiller"i, ve Dante'nin "Cehennem"i sansürlüy-düler. Liste böylece uzayıp gidiyor.."
899 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.