Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkün Ateşle İmtihanı 

Halide Edib Adıvar

Türkün Ateşle İmtihanı  Sözleri ve Alıntıları

Türkün Ateşle İmtihanı  sözleri ve alıntılarını, Türkün Ateşle İmtihanı  kitap alıntılarını, Türkün Ateşle İmtihanı  en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
... Her insanın yüzünde, karşısındakini nasıl öldüreceğini düşünen bir maske var. Bana öyle geldi ki bu düşünce, ebedi insan öldürme içgüdüsünü hissettiriyor. Öldürme içgüdüsü olmayanlarsa, insan cinsine daima yabancıydılar. Yüzleri insan, dilleri insan olabilir, ama kendileri bambaşka bir cinstendir. İçimden bir ses, bu cinsten ayrılmak kurtulmak istiyordu. İçimdeki öfke değil, kin değil, insanlıktan tiksintiydi.
Sayfa 234Kitabı okudu
İdama giden Babil kadını Kurretülayn'dan alıntı
Ayaklarımı yerden kaldırın ki, yüksekten dünyayı daha iyi göreyim.
Sayfa 116 - Atlas, 1987
Reklam
Türkiye'de hep siyasi suçlular idama mahkum olmakla birlikte, adam öldürenlerin çok azı bu cezayı görürler.
Sayfa 16 - Atlas, 1987
"Benim oğlum Çanakkale'de öldü. Ağlamıyorum. İşimi bırakıyorum. Çünkü kızıma öğrenim veremem. Fakat hep yeni savaşlardan söz ediyorsun. Çanakkale'de ölenleri hiç söylemedin." Göğsünden bir lira çıkararak: "Hilal-i Ahmet'in yaralılarına" diye uzattı. Karşı karşıyaydık. Birbirimizin gözünün içine bakıyorduk. İkimizin de göz yaşları kalbimize akıyordu. O ana kadar Türkiye'nin geleceğine bu kadar kuvvetle iman ettiğimi hatırlamıyorum. Böyle bir unsur var oldukça, memleketimiz için her türlü cefa ve fedakârlık azdır bile.
Sayfa 163 - Atlas, 1987
Kim bilir kaç kişinin yatmış olduğu bu şiltenin kokusu beni bir türlü uyutmuyordu. Evet, bu, o zamanki Türkiye'nin o insan sınıfının kokusuydu. Yüzyıllar süren zulüm, sessiz zorluklar onların vücuduna bu kokuyu vermişti. O zaman bazı genç yazarların, halkın hayatı diye halk psikolojisiyle ilgili olarak yazdıkları yazıları düşünerek gülümsedim. İnsan, o günün o kütlesini anlamak için mutlaka bu kokuyu koklamış olması gerekti. Evet, bu zulmün ve zulme karşı duyulan büyük öfkenin kokusuydu.
Hep aklımdan, Babillilerin ünlü kadını Kurretülayn'ın idam edilmeden önce Farsça olarak söylediği cümle geçiyordu: "Ayaklarımı yerden kaldırın ki, yüksekten dünyayı daha iyi göreyim."
Sayfa 116Kitabı okudu
Reklam
Fakat İstiklâl Mücadelesi hissi bende bir çeşit kutsal delilik halini almıştı. Artık şahıs olarak yaşamıyordum. Bu milli kutsal deliliğin bir parçasından ibarettim. 1922'de İzmir'i aldığımız güne kadar benim için hayatta başka hiç bir şeyin önemi kalmamıştı.
Fikriye Hanım...
Ömründe tek bağlandığı erkek Mustafa Kemal Paşa'ydı. Onu kaybederse, insan seziyordu ki, hayatını da kaybedecekti. Gözlerinin ve ağzının garip çekiciliği hâlâ aklımdadır.
Sayfa 162 - Atlas, 1987
Bunu günümüzdeki cühelaya anlatmak lazım
Kurtuluş Savaşı'nın imtihanında en başta kabul edilen ve sembol olan Mustafa Kemal Paşa vardı. İşte bundan dolayı onun devrinde eziyet çekmişlerin bile, kalplerinde her zaman bir yeri vardır. O, sonu gelmeyen hürriyet alanındaki çabaların bir sembolüdür.
Sayfa 261 - Atlas, 1987
Kâzım Karabekir Paşa'nın, çocukları yönetme yeteneği sanıyorum, anadan doğma bir yetenektir. Türkiye'nin dört bir yanından kendisine çocuklardan mektup yağar. Kâzım Karabekir Paşa, Türkiye'de çocuk dostu olarak tanınmıştır. Orduları teftişe çıktığı zaman, ilk işi okullara uğramak olur. Hemen bir sınıfa dalar ve saatlerce çocukların arasında kalırdı
Sayfa 256Kitabı okudu
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.