Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tütün Yolu

Erskine Caldwell

Tütün Yolu Gönderileri

Tütün Yolu kitaplarını, Tütün Yolu sözleri ve alıntılarını, Tütün Yolu yazarlarını, Tütün Yolu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
193 syf.
·
Puan vermedi
Sanayi Devrimi dünyaya öyle bir hızlı giriş yaptı ki, insan yaşamına getirdiği kolaylıkla bir yana insan yaşamını altüst etmesi de çok hızlı ve derinden oldu. Biliyoruz ki bu devrim, toplumu daha da zenginleştirip daha da fakirleştirdi. Ücretli köleliğe bpyun eğmek zorunda kaldı insanlar. Tütün Yolu kitabı, Sanayi devriminde insanların fabrikalarda çalışmaya başladığı sıralarda kendi toprağına bağlı kalmak isteyen bir çiftçi(!)nin ve ailesinin hikayesi. Burada bu ailenin devrimle beraber yaşadıkları zor koşullar değil, devrimle beraber bu ailenin ne kadar tembel bir babaya, umursamaz evlatlara sahip olduğu gösteriliyor. Çocukların anne ve babalarını hiçe sayacak kadar aile kavramından uzaklaşması, babaannenin torunlardan tutun da gelin ve öz oğluna kadar evin bir köşesine atılması ve trajik ölümüne rağmen umursanmaz bir şekilde atılırcasına gömülmesi var satırlarda. Açlık içinde yaşamaya çalışan bu aile; toprak zenginlerince desteklerden uzak tutulur, komşuları tarafından umursanmazlar. Hatta ailedeki baba karakterinin Oblomovvari kişiliğinden dolayı da başlarındaki bu duruma 'hak ediyorlar' duygusu getirilir. Baba yapmak istediklerini bir plana döker ama her zaman son anda yapmaya üşenir bunları. Çocuklar lüks yaşama özenip evden kaçarlar ve sormazlar bir daha geldikleri yeri. Bir din bağnazlığı da vardır ki kitapta, Tanrı bu din içinde nasıl şekillenmesi gerekiyorsa öyle şekillenir. Bir toplum eleştirisi olarak bu kitap ayrıca sınıflar arası çatışmayı da gösterir. Yazar için Steinbeck benzetmesi yapılır. Mizahi yönüyle de kitap kendini bayağılıktan uzak tutar.
Tütün Yolu
Tütün YoluErskine Caldwell · Altın Kalem · 1981114 okunma
Bana kalırsa içinde damla din duygusu yok. Ölünce doğru Cehennem'e gidecek, gün gibi açık.
Sayfa 11 - El Sanatları NeşriyatKitabı okudu
Reklam
İnsanlar günlerini büyük yapılardaki tahta döşemeler üzerinde geçirip de toprağa ancak caddelerin sert tabanında bastılar mı , toprak insanlara olan ilgisini yitiriyor sanki.
Sayfa 192Kitabı okudu
Tanrı’nın buyurduğu dini ne şu-bu dedikleriniz biliyor , ne de din öğütçüsü adamlar. Onların çoğu hiçbir mezhepten değildir , kalanı da bağnaz sofulardır.
Asla! Tanrım ve dinim hakkı için, asla! Yapmayacağım bir şey varsa o da budur! Tanrı toprağı yarattı, ekin ekeyim kaldırayım diye beni buraya koydu. Benden önce babam, sonra ben sonra elli yıldır bu işi yaptık, maksat da buydu. O kahrolası pamuk fabrikaları kadın kısmının çalışması içindir. Bütün gün oraya tıkılıp kalmak, küçük tekerleklerle iplerle ömür tüketmek erkek işi değil.
Sayfa 103 - Varlık YayınlarıKitabı okudu
"Bir kimsenin utandığı bir suçu varsa,dua edince daha çok yarar görür" derdi hep
Sayfa 63 - MercekKitabı okudu
Reklam
Aslında "İyiler hiç sıkıntı çekmemeli,kötüler hiç sıkıntıdan kurtulmamalı.."
Sayfa 61 - MercekKitabı okudu
Hoş, kimi vakit bana öyle geliyor ki varlıklı kimse yoksula yardım etmez de yoksul nesi varsa, elinde avucunda bir şey kalmayana vermeye bakar. Öyle geliyor bana. Böyle olmaması gerek ama, varlıklıların vakti yok bizim gibi yoksullarla uğraşacak bence.
Sayfa 103Kitabı okudu
"Ne var ki yoksullar kendilerinden yoksul olanlara yardım için bulur buluşturur, neleri var neleri yoksa verirler de zenginler yoksullara zırnık koklatmazlar.
varlık yayınlarıKitabı okudu
" Toprakta bir şeyler yetiştirmekten hoşlanan bir adamdı o. Kanında bu istek olan bir adamın harcı değildir pamuk fabrikaları . Fabrikalar da araba gibidir: hoştur ama, sevgi aşılamaz insana toprak gibi. Toprak üzerinden ayağını kaldırmayanları gözetir, korur sanki, insanlar günlerini büyük yapılardaki tahta döşemeler üzerinde geçirip de toprağa ancak caddelerin sert tabanında bastılar mı, toprak insanlara olan ilgisini yitiriyor sanki. "
Sayfa 190
Reklam
"Fabrikalardaki bu bahar özlemini anlattılar bana, bilmiyorum artık kaç kez. Bir adam toprakta kaldı mıydı, yılın o aylarında hiç de öyle bir duygu uyanmaz içinde; Çünkü buradadır, bol bol duyar yanan süpürge otunun duman kokusunu, sürülmüş topraklardan esen yelin içine işlediğini. Böylece o pis fabrikalarda içi ezileceği, nedenini de bilemeyeceği yerde, burada içine bambaşka bir canlılık gelir, bahar bırakmaz seni ona sırt çevirip de gidesin pis bir pamuk fabrikasına kapanasın. İster ki toprakta kalasın da kendini sağlam bulasın. Toprağı Tanrı yaratmış. Sen hiç gördün mü Tanrı'nın pis pamuk fabrikaları yarattığını? Onun için, ben gitmem işte oraya herkes gibi. Tanrı benim yerimi buraya yapmış; ben de burada kalırım. "
Sayfa 28
" Pis bir pamuk fabrikasında tıkılıp kalmaktansa toprakta çalışmak daha çok hoşuma gider çünkü benim. Süpürgeotu ateşinin kokusunu duyamazsın orada. Ekip biçmek için toprağı yarma vakti geldi miydi de için burkulur ama, bilemezsin nereden geliyor bu acı. "
Sayfa 28
" Yoksullar isteseler de istemeseler de fabrikalarda çalışacaklar. "
Sayfa 103Kitabı okudu
" Yoksullar isteseler de istemeseler de fabrikalarda çalışacaklar. "
Sayfa 103Kitabı okudu
27 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.