Tuz üzerinden dünya tarihi

3 Ekim 2023
Epsilon yayınları

2025 32. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2025 19:38
TUZ – MARK KURLANSKY Bu kitabı nereden duydum , aldım, hatırlamıyorum. İyi ki almışım. İlgi çekici, farklı bilgilere bayılırım. Tuz ticareti ve kullanım alanları üzerinden dünya tarihini okumak…
2024 16. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2024 08:15
Tuz Üzerinden Dünya Tarihi harikulade bir araştırma olmuş. Bayıldım. Bu kadar uzamasının sebebi de öğrencilerle okumalarımız ve kitap okuma yarışması hazırlıkları.. Yazar Mark Kurlansky, her gün gözümüzün önünde olup önemsemediğimiz, insanla eşdeğer tarihe sahip olan “tuz”un tarihini mükemmel bir şekilde ortaya koymuş. İnsanlık kadar eski bir geçmişi olan tuzun, savaşların ve finansın temeli olduğunu öğrenmek beni şaşırttı. Dünyanın çeşitli mutfaklarındaki farklı yemeklerde kullanımı üzerine bilgiler hayranlık verici. Hatta Hindistan’da Gandhi’nin direnişinin sebebinin tuz olması beni heyecanlandırdı. Meraklısına tavsiye ediyorum..
Hiç Uzak Duramadığımız Tuz
·484 syf.·
2025 9. kitabı
İlk başta kitabın isminin abartılı olduğunu düşünmüştüm. Sonuçta koca Dünya tarihini tuza indirgeyemezdik değil mi? Oysa kitabı okudukça tarihsel sürecin her köşesinde bi şekilde tuzun yer aldığını fark etmek beni şaşırttı. Morina balığı, ançüez, parma peyniri, rokfor peyniri, ringa balığı, salamura, lahana turşusu... vb. hepsinin tuzla bir ilişkisi vardı. Üstelik bunlar döneminin önemli besin kaynaklarıydı. Buzdolabının keşfedilmesinden önceki dönemde yiyeceklerin tuzda saklanması oldukça mantıklı bir işlemdi. Tuz basit, ucuz ve kolay erişilen bir maden görülse de her insanın kullandığı bir mineral olduğu için oldukça değerli bir ticaret elemanıdır. Özellikle de yiyeceklerin saklanması için tuzun kullanıldığı dönemde. Kitabı okuyunca merak ettiğim yemekler ve yiyecekler oldu. (Rokfor peynirini burada okuyunca alıp yedim) Soğutucunun keşfinden sonra tuzun ikinci dönemi başlıyor gibi değerlendirilebilir. Sadece gıda olarak değerlendirilmemesi unutulmamalıdır. Tarihi olayların da bir yerinden yakalandığı kitap sizi de bir yerinden sonra muhakkak içine alacaktır.
İnsana ve Hayata Dair

Mark KurlanskyYazar · 3 kitap
1948'de Connecticut'ta doğdu. 1970'de Butler Üniversitesi Tiyatro bölümünden mezun oldu, ancak daha sonra tiyatroya olan ilgisini kaybetti ve gazetecilik yapmaya başladı. 1970'lerde Miami Herald, The Philadelphia Inquirer, ve merkezi Paris'te bulunan International Herald Tribune için Doğu Avrupa muhabirliği yaptı. 1982'de Meksika'ya taşındı ve burada gazeteciliğe devam etti. İlk kitabı "A Continent of Islands"ı 1992De kaleme aldı ve 90'lar boyunca pek çok kitap yazdı. 1997'de yazdığı "Cod: A biography of the Fish That Changed the World" kitabı çok satanlar listelerine girdi ve on beşten fazla dile çevrildi. Bask kimliği ve kültürüyle ilgili yaptığı çalışmalar ona bu topraklarda büyük ün kazandırdı. Yazarın diğer kitapları şunlardır: "A Chosen Few: The Ressurrection of European Jewry", "The Basque History of the World", "Salt: A World History".