İnsan ve İnsan Olmayan Üzerine Denemeler

2021
Otonom Yayıncılık

Ekolojik dengeyi bulmaya çalışanlar
2023 1. kitabı
Kendimizden farklı olanı ‘sevmek’ konusunda neden başarısız oluyoruz? Aslında kimi zaman kendimizi sevmek konusunda da mükemmel değiliz, hep bir ‘iyi olma çabası’ içindeyiz ama asıl meselemizin artık ‘kendimizden’ çıkıp, bizden farklı olanları; doğayı ve hayvanları sevmek olmalı! Ucubeler metninde Rebecca Tamas, yedi ayrı bölümde insan davranışlarımızın dünyaya ve doğaya ne derece tahribatta bulunduğunu gözler önüne seriyor. Bu bölümler içinde kendini doğanın iyileşmesi için adamış olan, yeni sanatçılarla, tarihçiler ve şairlerle tanışarak, tarihe kayıtlı ‘yaşanmış’ hikayelerin etkisinde kalıyorsunuz. . İnsanın doğayla politik, ekonomik, sosyo kültürel, tüm çıkarları doğrultusunda kurduğu hatalı ilişkiler, çağlar boyunca tüm ‘canlıları’ etkileyecek bir zincire dönüşüyor. Elbette bu hataların en başında gelen canlılar arasındaki ‘eşitsizlik’ kavramı, günümüzde uçurumlar yaratarak ‘iklim krizinin’ dünyayı etkisi altına almasına sebep oluyor. İnsanların kendi cinsleri ile birlikte kendi dışındaki tüm canlılara uyguladığı eşitsiz yaklaşım çağlar boyu bir çığ gibi büyüyerek kıtaların yok olma tehdidine kadar varıyor. . Batının doğuya oranla henüz gerçekten hissetmediği ve gününü gün ettiği zaman diilimde hızla büyüyen ‘iklim krizi’ yakında kapıya dayanacak bir tehditten çok, kabullenilmesi gereken bir duruma dönüşecek. Doğaya uyguladığımız zulüm, her gün tükettiğimiz kaynaklarımız ve hayvanları zerre kadar anlamayışımız maalesef hepimizi dipsiz bir karanlığa daha da hızlı sürükleyecek. Doğaya, insana ve canlı olan her şeye biraz daha bilinçli yaklaşmanızı sağlayabilecek Ucubeler’i, daha fazla geç kalmadan mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Puan vermedi·96 syf.·
2026 9. kitabı
“Düşünmek” kelimesi, kendisinin ve tüm bu farklı varlıkların ağırlığı altında çatırdayıp parçalanmaya başlıyor.” Rebecca Tamás’ın Ucubeler (İnsan ve İnsan Olmayan Üzerine Denemeler)’i, düşünmenin artık yetmediği bir yerde açılıyor. İnsan merkezli aklın dünyayı kavrama ve düzenleme iddiasının çözüldüğü bir eşikte. Ve o eşikte güzel bir şey oluyor: insanın kendine biçtiği ayrıcalıklı konum, ısrarlı biçimde yerinden ediliyor. Kitap 7 yazıdan oluşuyor, çok kısaca bahsetmek adına : 1. Karpuz Üzerine Marx’tan iki yüz yıl önce Kazıcılar’ın “yeryüzü herkesindir” fikrinden bugünün iklim krizine uzanan bir hat. İnsan sömürüsüyle toprağın sömürüsünün aynı düzenin ürünü olduğu net biçimde kuruluyor. Eşitlik fikri burada kök salıyor. 2. Konukseverlik Üzerine Konukseverlik nezaket değil, yakınlığa katlanabilme meselesi. İnsan olmayanın rahatsız edici varlığına yer açmak. G.H.’nin hamamböceğiyle karşılaşması, insanın varlık zincirinin tepesinden çekilip alınması demek. 3. Panpsişizm Üzerine Düşüncenin yalnızca içeriden değil, dışarıdan da geldiği fikri. Kuş sesi, sis, rüzgâr, ışık… Zihin dünyadan bağımsız değil. İnsan, düşünen tek varlık olmaktan çıkarılıyor. 4. Yeşil-oluş Üzerine Ana Mendieta’nın işleriyle beden, toprak ve bitki yaşamı iç içe geçiyor. Yeşil-oluş romantik değil; öfkeli, taşkın, yerinden edilmiş. “Doğaya dönme” fantezisi paramparça ediliyor. 5. Acı Üzerine Ariana Reines’in şiirleriyle kadın ve hayvan bedenlerinin aynı sömürü rejiminde nasıl konumlandığı gösteriliyor. Acı yüceltilmiyor; sistematik ve işlevsel bir araç olarak açığa çıkıyor. 6. Keder Üzerine Keder ile depresyon arasındaki ayrım. Yas ilişki kurar; melankoli dünyayı anlamsızlaştırır. İklim “kederi”nin çoğu zaman umutsuzluğa dönüştüğü söyleniyor. Hissizleşmek çözüm değil. 7. Gizem Üzerine Pan,
2022 11. kitabı
Tüm ideolojik fikirleri ekoloji çevresinde bütünlemiş ve böylece birçok ideolojik fikre aşina olmuş oluyor insan birçok ideolojik fikirden aşina olduğum şeyler var ancak bilmediğim şeyler de bir o kadar var güzel hatta çok güzel bir deneme okurken çanlar kimin için çalıyor'un denemesini okuyormusum gibi hissettim.
İnsan ve Duygular