Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rönesanstan Günümüze

Sessizliğin Tarihi

Alain Corbin
8/10
23 Kişi
89
Okunma
19
Beğeni
2.272
Görüntülenme
Duy bu ince gürültüyü, akıyor; sessizlik bu. Dinle, hiçbir şey duyulmazken ne duyduğunu dinle Paul Valéry’nin bu tavsiyesine uyup dinleyebilir miyiz sessizliği yoksa yaşadığımız gürültü çağında unuttuk mu ne olduğunu? Bugünlerde birçoğumuz için sessizlik doldurulması gereken tekinsiz bir boşlukken, kimilerimiz de sessizliğin hikmetini yeniden öğrenmeye çalışıyor. Fransa’nın yaşayan en önemli tarihçilerinden biri kabul edilen Alain Corbin gürültünün mekândan uzaya her yeri işgal ettiği bu çağdan hareketle, sessizliğe eğitici bir değer atfedilen, konuşmanın nadide görüldüğü çağlara bakıyor. Sessizlik sesin yokluğu değil de meditasyonun bir koşulu olarak çıkıyor karşımıza, tefekkür ve derin düşünüş olarak; sözün tezahür ettiği içsel bir yer olarak... Sessizliği deneyimleme biçimlerinin, sessizlik arayışlarının muazzam çeşitliliğini ve geçirdikleri evrimi edebiyat ve düşünce metinlerine, resim ve sinemaya atıflarla irdeleyen Corbin sessizliğin tarihi üzerine bir ilk çalışma olarak gördüğü bu kitabında, insanın sessizlikle ilişkisinin yaşam için ne kadar kurucu olduğuna dair önemli ipuçları veriyor.
Yazar:
Alain Corbin
Alain Corbin
Çevirmen:
Işık Gören
Işık Gören
Editör:
Oğuz Tecimen
Oğuz Tecimen
Editör:
Odilon Redon
Odilon Redon
Tasarımcı:
Deniz Akkol
Deniz Akkol
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 16 dk.Sayfa Sayısı: 115Basım Tarihi: Nisan 2021Yayınevi: Kolektif KitapOrijinal Adı: Histoire du silence: de la Renaissance à nos jours
ISBN: 9786052205822Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
115 syf.
·
Puan vermedi
·
10 saatte okudu
'Sessizlik'sizliğin yaşamı kuşattığı bir çağı yaşıyoruz; yalnızca istenmeyen seslerin bolluğu değil söz konusu olan, yazarın da belirttiği üzere önceki yüzyıllarda da gürültü her yerdeydi ve daha az rahatsız edici değildi. Bu çağın sorunu, bize sürekli bir şeylerle meşgul olmanın, sürekli birileriyle 'bağlantı' halinde olmanın telkin edilmesi.
Sessizliğin Tarihi
Sessizliğin TarihiAlain Corbin · Kolektif Kitap · 202189 okunma
Reklam
115 syf.
·
Puan vermedi
Çocukken gece uyuyamadığımda geceyi dinlerdim, sonsuz sessizlik vagonlarının altında ezilmemek için; bu, gecenin sesi derdim. Belki de ezildim, bilemiyorum ama gecenin içinde sağır eden bir ağırlık yok mu gerçekten de? Bizim dışımızda kalan tüm boşluklarıyla varlığın tümleyeni sayılmaz mı? Sessizliğin oyuklarından fırlayan insan, sesiyle varlığı arzular bazen de sesini örterek dudakların ardında ilk oyun alanına dönmeyi. Paul Celan savaşın hemen  ardından Bükreş'te, bir Nazi roplama kampında ölen ailesi­nin katillerin diliyle yazmaması gerektiğini savunarak onu bir Rumen şair olmaya ikna etmeye çabalayan dostlarına basitçe şu cevabı verir: "İnsan sadece anadilinde hakikatı söyleyebilir. Yabancı bir dilde şair yalan söyler."  Bu ilk dil, anadilimiz ebeveynlerimizden öğrendiğimiz dil mi yoksa zihnimizde berraklaşan ilk şey mi, nedir o şey, sözcüklerden, dilbilgisinden  azade midir? Kendimizi sözcüklerle tanımlarız, seçtiğimiz biçimler bütünüyüz belki de. Peki ya sözcüklerin tasavvurunun ötesine geçmek mümkün mü, ya da böyle bir isteğin olanağı, olasılığı var mı? Pierrre Hadot Wittgenstein ve Dilin Sınırları eserinde, "Eğer, tıpkı dünyanın içinde olduğumuz gibi, dilin içinde isek, ifade edilemeyen, dilin sınırlarının ve dünyanın sınırlarının ötesine tekabül eder.", der.  Sınırların ötesinde sözü sessizlik almalı belki de. 
Sessizliğin Tarihi
Sessizliğin TarihiAlain Corbin · Kolektif Kitap · 202189 okunma
115 syf.
·
Puan vermedi
Sessizlik bir sözcükten ibaret değil hayatın bütün detaylarında olduğunu çok güzel örnekler, sözler, açıklamalarla anlatan bir kitap. Aşkta, dinde, evde, sinemada, yolculukta her yerin sessizliğinde bir mesaj olduğunu görebiliyoruz. Buna özellikle edebiyattan dini kitaplardan örnek verince o büyülü sessizliğin atmosferine sürükleyebiliyor okuru. Sessizlik heryerde ama farkındalığını ne kadar yaşıyoruz ve neden bu kadar önem taşıyor? Bu soruların cevaplarını tatmin edici bir şekilde alabiliyorsunuz. Sadece ağır tonda okuyunuz. Keyifli okumalar.
Sessizliğin Tarihi
Sessizliğin TarihiAlain Corbin · Kolektif Kitap · 202189 okunma
115 syf.
5/10 puan verdi
SESSİZLİĞİN TARİHİ DEĞİL DE...BAŞKA BİR ŞEY GİBİ SANKİ.
Kitap, yüzeysellikle derinlik arasında gidip gidip geldi. Bir taraftan Baudaliare'den içinde çıkamayacağınız bir metaforla uğraşırken diğer taraftan Cizvitli bir rahibin "akıllı insan sessiz olur." gibi düz bir söylemi için çalkalanıyorsunuz. Alışılmadık bir konu tüm yönleriyle ele alınmaya çalışılmış. Bu da konuyu biraz zedelemiş. Tüm bunlarla beraber dini, daha doğrusu hristiyanlık ile ilgili öğelerin bolluğu da tarafsızlığa biraz gölge düşürmüş. Halbuki bu konuda özellikle doğuda bir çok mistik ve görüş bolluğu var. Buraya hiç girilmemiş. Max Pickard ile başladık ve onunla bitirdik. Ne Max Pickard'mış ama dedirtti bir yerde artık. Belli ki yazarımız Max Pickard'dan fazla etkilenmiş ve bunu yansıtmaktan da geri durmamış. Kitabın adı Sessizliğin Tarihi ancak, Batı'daki Sessiziliğin Tarihi olsa daha yerinde olacakmış. Ne huysuz bir inceleme oluyor. Okuması kolay. Bunun yanında, fikir edinmesi de. Fakat, evrensel bir mevzunun, kısmen yerel (veya yanlı) ele alınması, araştırmaların sadece Batı orjinli olması, kimi değinilen noktaların aşırı -ama aşırı- yüzeysel kalması, Fransız odağında gereğinden fazla takılı kalması...gibi sebeplerden dolayı kitabı pek beğenmedim. Hatta "ama siz gene de okuyun" diyemeyeceğim. Böyle bir tavsiyeye istinaden okusaydım, -bir daha tavsiye alınmadan önce düşünülmesi gerekenler- listesine o tavsiyeyi vereni yazardım. Ha bu konuda kaynak bulmak zor. Bu konu ilgi alanınıza giriyorsa, okuyun. Ama bu neymiş bakayım...diyorsanız, üstteki paragraf geçerli. Demiş olayım.
Sessizliğin Tarihi
Sessizliğin TarihiAlain Corbin · Kolektif Kitap · 202189 okunma
Reklam
115 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Sessizlik her insan için ilk hatıradır. Belki de çoğumuzun gürültülerden yorgun düştüğünde kaçıp saklanacağı sığınağın 'sessizlik' olması bu yüzden.. 'Evrensel bir mezarda yaşam belirtisi olabilecek bir sesi boşu boşuna arıyorum.' diye yazıyor sayfaların birinde.. Gürültü mezarlık, sessizlik yaşam kaynağı.. Ya da, algılayamadığımız uzamların enginliği sessizliğin yoğunluğuyla açığa çıktığından, bir ses' e olan ihtiyaç... Günümüz gürültülerin uğultusunda kendimizi duyabileceğimiz tek yer olan sessizlikten korkan çoğunluk... Durup düşünüyorum; kendinden mi hoşnutsuz, düşünmekten mi yoksa şeylerin gerçekliği mi ürküten insanı da bu yüzden sessizliğe olan nefret? 'Görsel imge konuşan sessizliktir.' diye yazmış M. Picard, insana sözden evvelki varoluşu anımsatır, belki de acizliği, ifade edemeyişleri...Kim bilir. Ne olursa olsun, sessizlik daima yanıbaşımızdadır: İki kişi konuşurken üçüncü sessizliktir, konuşanları dinler. Gün sonunda kulaklarımızı sessizlikle yıkarız... 113 sayfalık kitabın bende bıraktığı sessizliğe saygı duydum. Okundu, sessizce öpüldü. Felsefe rafının ilk sırasında yerini aldı.
Sessizliğin Tarihi
Sessizliğin TarihiAlain Corbin · Kolektif Kitap · 202189 okunma
115 syf.
·
Puan vermedi
·
26 saatte okudu
“ ye n i l m i ş t i m , düşünmeyi de konuşmayı da sürdürmenin bir gereği yoktu. oturup olacakları sessizce bekleyecektim."
Anton Çehov
Anton Çehov
söylemiyle Başlamak istedim, kendimce inceleme, me "Duy bu ince gürültüyü, akıyor; sessizlik bu. Dinle, hiçbir şey duyulmazken ne duyduğunu dinle" "Fransa’nın yaşayan en önemli tarihçilerinden biri kabul edilen
Alain Corbin
Alain Corbin
gürültünün mekândan uzaya her yeri işgal ettiği bu çağdan hareketle, sessizliğe eğitici bir değer atfedilen, konuşmanın nadide görüldüğü çağlara bakıyor. Sessizlik sesin yokluğu değil de meditasyonun bir koşulu olarak çıkıyor karşımıza, tefekkür ve derin düşünüş olarak; sözün tezahür ettiği içsel bir yer olarak..." Farklı bir yolculuğa çıktık yine.. Suskular bile çoksey anlatır duyabilene.. Duydun mu? Duyabşlmen için okumalısın..
Sessizliğin Tarihi
Sessizliğin Tarihi
Sessizliğin Tarihi
Sessizliğin TarihiAlain Corbin · Kolektif Kitap · 202189 okunma
115 syf.
8/10 puan verdi
·
16 saatte okudu
"Sessizliğin tarihi " bu cümleyi duyduğum da nasıl bir şey ola ki şu sessizlik üstüne tarih yazıla? Diye bir işkillendim. Açıkçası daha psikolojik veya bir nevi şiddet, bastırılma gibi bir şey bekliyordum(21. Yy insanı olduğumun kanıtı) . Lakin kitap beklediğimden daha şamil çıktı. Yazar Sessizliği muhtelif vechelerden ele alıp bunu yaparken de edebiyat, sanat, felsefe, din ve doğal olarak tarihten beslenmiş. Çok ta güzel olmuş. Daha önce sessizliğin bilmediğiniz veyahutta düşünmediğiniz bir mahalline muhakkak tesadüf edersiniz kitapta. Belki kitaptaki (aşırı yorum olarak alınabilecek) tek taraz yazarın Fransız olmasından mütevellit bu alıntılanan ve beslenilen kaynakların ekseriyetinin de fransız metinleri olması. Elbette hepsi oldukça kaliteli metinler lakin alışık olmayınca( yabancı olunca) insan hafif bir dışarıda kalmışlık, dışardan bakmışlıkta hissetmiyor değil. Lakin öznesi insan olan metinler sonuçta yani bu "dışarıdanlık" ortak paydada ne kadar olabilirse o kadar işte.
Sessizliğin Tarihi
Sessizliğin TarihiAlain Corbin · Kolektif Kitap · 202189 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.