2 Mart 2026
Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık

2026 9. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2026 22:17
Uçurum, Serhat Kaya tarafından yazılmış, insanın iç dünyasını ve suskunluklarını anlatan etkileyici bir romandı.Kitapta Mateo Viento karakteri üzerinden, bir insanın yaşadığı acılar, kayıplar ve içinde sakladığı duygular ele alınıyor. Eserde en önemli tema “susmak”tır. Federico García Lorca’nın sözüyle de vurgulandığı gibi, susmak insan için ağır bir yük olarak gösterilmiştir. Mateo’nun hayatındaki suskunluklar, onun iç dünyasındaki çatışmaları ortaya koyuyor. Yazar, sadece bireysel bir hikâye anlatmakla kalmadan,içerisinde tarihler değişse de günümüze kadar devam eden diktatör rejim ve baskılardan da dem vuruyor. Ben Türk bir yazar tarafından,İspanya’nın tarihi, rejimi ve coğrafik yapısından bu kadar detaylı bilgi ve araştırma içeren bir edebi eser yazılmasını çok gurur verici buldum.Başarılarının devamını diliyorum… Ve gerçekten Lorca’nın da söyledi gibi susmak en ağır zincirdir. Zincirlerimizi kırmak ümidiyle…
2026 6. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2026 01:12
Uçurum konu itibariyle bir dönemin İspanya'sında insanların yaşadıklarını konu alıyor. Franco dönemini anlatıyor açıkçası. Franco döneminde İspanya'nın insanlara dar gelmesi, bazılarının aileleriyle Arjantin'e göçmeleri. Sırf nefes alabilmek ve özgürlük için bunların hepsi. Kitap politik bir roman gibi görünsede baş kahramanımız Mateo'nun başından geçen sevinç ve hüzünlerden oluşan psikolojik bir roman aslında. Çaresizlik, bazen umut, suskunluk, bazen liderlik, yalnızlık, kayıplar... Her türlü duyguyu beraber yaşadık. Ne yazsam eksik kalacak biliyorum. Kitaptan çok etkilendim diyebilirim. Oturup biraz gülüp biraz ağlamak istiyorum. Tebrikler Serhat Kaya. Yine baş yapıt olabilecek bir kitap yazmış. Bekleme Odası ve Uçurum harikulade iki kitap. Oliver Nathan ve Mateo Viento hiç unutamayacağım karakterler oldu. Kitaptaki olay örgüsü kaneviçe işlemesi gibi Serhat Kaya tarafından işlenmişti. Okudukça örgünün yani olayların içindeydik. Bir okur olarak söyleyebilirim ki keyif aldım. Psikolojik romanları çok severim. Kalemini okumak bana keyif verdi. Kitaptaki betimlemelere bayıldım. Cümleleri okudukça düşünüp bakakaldım diyebilirim. Bütün bunların altında zeki ve kıvrak bir zeka yatıyor söyleyeyim. Bu okuduğum yedinci kitabı. Gün geçtikçe yaş alıyor pardon, yok yok gün geçtikçe profesyonelleşiyor kalemi. Kitaplarınızı herkese tavsiye ediyorum. Ustam önünüzde saygıyla eğiliyorum.
Çok katmanlı karakter dünyası: UÇURUM
2026 1. kitabı
Bazı romanlar vardır, okurken değil, bittikten sonra içinize çöker. Uçurum benim için tam olarak öyle bir roman oldu. En çok etkilendiğim şey, Serhat Kaya’nın kurduğu o çok katmanlı karakter dünyası oldu. 10’un üzerinde karakterin kendine has dünyası ayrı ayrı işlenmişti. Ve hiçbiri yalnızca bir “karakter” değil; her biri bir dönemin yükünü omuzlayan, suskunluklarıyla konuşan, kırılgan ama dirençli insan parçalarından yapılmış hayat kolajlarıydı. Özellikle bazı ana karakterlerin derinliği ve taşıdığı ağırlıklar, sayfalar ilerledikçe insanın içine işliyor. Romanın Franco dönemi anlatımı ise sadece tarihsel bir arka plan değil; adeta yaşayan, nefes alan bir baskı atmosferi. O dönemin karanlığı, korkusu, sindirilmişliği o kadar sahici ki… Ama asıl çarpıcı olan şu: Bu anlatı geçmişte kalmıyor. Okurken insan fark ediyor ki, anlatılan yalnızca bir ülkenin tarihi değil; bugün hâlâ dünyanın farklı yerlerinde, farklı biçimlerde varlığını sürdüren baskıcı düzenlerin yankısı. Roman, bunu bağırmadan, didaktik olmadan, sadece göstererek hissettiriyor. Yaklaşık 300 sayfa olmasına rağmen, elimden bitirmeden bırakamadığım nadir kitaplardan biri oldu. Her bölümde biraz daha derine çekildim; her sayfa bir sonraki için bir çekici zorunluluk yarattı. Bitirdiğimde ise içimde anlamlı bir boşluk kaldı; iyi edebiyatın bıraktığı o tanıdık boşluk. Abartarak değil, içtenlikle söylüyorum, bu roman, son yıllarda değil, ömrüm boyunca okuduğum en etkileyici 5 romandan biri diyebilirim. Uçurum, insanın içindeki sessiz yaralara, toplumların görünmeyen baskılarına ve tarihin bugüne uzanan gölgelerine tutulmuş güçlü bir ışık. Okunmalı demek yetersiz kalır… Bu kitap, hissedilmeli ve birkaç kez okunmalı. Serhat Kaya Uçurum
UçurumSerhat Kaya · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık · 202611 okunma
Ruhu ağrıyan herkesin okuması gereken bir roman: Uçurum
2026 1. kitabı
Üzerine çok şey söylemek istediğim bir roman oldu Uçurum ama daha okumamış olanlar için metni de açık etmek istemiyorum. Serhat Kaya'nın Uçurum'u aslında hemen hemen her insanın yüreğinde hep var olan bir uçurum. Yazarın bu kitabı, güçlü metaforlar ve kendine has anlatım diliyle kurguladığı, benimse bugüne kadar kendisinden okuduğum kesinlikle en iyi kitap ama hissettiklerim bununla da sınırlı değil. Uçurum'u okumamış olanlar için belki biraz fazla abartılı gelecek ama bu kişisel düşüncem, Uçurum öyle bir roman olmuş ki tam bir dünya klasiği tadında. Franco döneminin gölgesindeki İspanya'yı fon alarak anlatıma başlayan eser, aslında sabit bir coğrafyadan çok, her insanın iç dünyasındaki duyguları ve karanlıkları hem ustalıkla hem de umutlu olmayı, pes etmemeyi okurun bilinçaltına bir sihir gibi aktarıyor. Romanın arka kapağında yer aldığı için söyleyebilirim, ana karakter Mateo Viento'nun yıllarca sustuğu her şeyi – annesini, babasını, ülkesini, aşkını, öğrencilerini, denizdeki dostunu – susturuşu üzerinden, hepimizin taşıdığı derin boşluklara cesurca dokunuyor Uçurum Roman, baskı rejimlerinin toplumları sindiren o evrensel dilini de çok yerli yerinde kullanıyor: korku, suskunluk, ihanet rüzgarları eserken yazar hep direnmenin yanında duruyor. Serhat Kaya burada sadece bir tarihi dönem anlatmıyor; insanla vicdanı arasındaki son mesafeyi, o uçurumun kenarında durup, birçok şeyi yeniden ve daha sağlıklı düşünme iradesini resmediyor. Ama bu olurken, ana karakterin yaşamına son mu vereceğini, yoksa yaşmaya devam etmeyi mi isteyeceğini son sayfaya kadar asla anlayamıyorsunuz, ki ben bunun sürükleyiciliğine hayran kaldım. Okurken altını çizdiğim yelerden biri olan “asıl uçurum, düşmek değil, düşerken elini tutacak kimsenin olmamasıdır” gibi cümleler akışın öyle bir
UçurumSerhat Kaya · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık · 202611 okunma
Yazarın adı büyük olsa, Uçurum Dünya Edebiyatında Klasik Olur.
2026 1. kitabı
Bazı romanlar vardır; adını ilk kez duyduğunuz bir yazarın elinden çıkmış olsa bile, sayfaları çevirdikçe sanki çok eski, hatta çok köklü bir edebî geleneğin devamını okuyormuşsunuz hissi verir. Uçurum , benim için tam da böyle bir kitap oldu. Daha ilk bölümden itibaren yalnızca bir hikâyeye değil, insan ruhunun en kırılgan eşiklerine davet ediliyorsunuz. Serhat Kaya’nın daha önce Bekleme Odası ve Nadide Adalet romanlarını da okudum ve beğendim, özellikle Nadide Adalet'ten etkilenmiştim ama bu kitap başka bir seviyede, gerçekten çok üst düzeydi. Yazarın kurduğu atmosfer, bana yer yer Dostoyevski’nin karakterlerinin vicdan azabını; yer yer Albert Camus’nün varoluş karşısındaki sessiz çığlığını hatırlattı. Özellikle iç monologlarda hissedilen o ağır ama berrak bilinç hâli, Dostoyevski’nin ruh çözümlemeleriyle akraba bir derinlik taşıyor. Öte yandan romanın politik arka planla kurduğu mesafe ve insanı tarihsel baskının ortasında yalnız bir varlık olarak ele alışı, çok sevdiğim Camus’nün soğukkanlı ama yakıcı anlatımını çağrıştırıyor. Hatta kimi sahnelerde doğa ile insanın kaderini iç içe geçiriş biçimi, iddia ediyorum, Ernest Hemingway’in yalın ama sarsıcı anlatım lezzetine göz kırpıyor. Yazar bilerek mi yaptı bilmiyorum ama kitapta ile-ve gibi bağlaçlar neredeyse yok gibiydi, koca kitabı bu şekilde nasıl yazabilmiş, hayranlıkla hayret ettim. Bence bu türden tüm detaylara bakınca, Uçurum'un dünya edebiyatındaki büyük damarlarla aynı kaynaktan beslenen özgün bir ses olmasıyla karşı karşıyayız. Yazarın bir başka başarısı, dramatik olanı büyütmeden, trajediyi ajite etmeden, karakterlerini insan kalmaya zorlamasında. Mateo mesela; yalnızca bir dönemin mağduru değil, korkan, susan, bekleyen ve tam da bu yüzden gerçek olan bir insan. Roman boyunca “uçurum” metaforu sadece fiziksel
UçurumSerhat Kaya · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık · 202611 okunma
Yaşı artık 70’e yaklaşan emekli bir öğretmen olarak...
2026 1. kitabı
Uçurum, ilk bakışta tarihsel arka planı güçlü bir politik roman gibi görünüyor ama özünde insan psikolojisinin derinliklerine inen bir karakter çözümlemesini de beraberinde sunuyor bence. Romanın en çarpıcı tarafı, dramatik bir noktadan, sanki bir sinema filminin final sahnesinden geriye doğru, en başa kadar adım adım açılan yapısı. Yazarın bu tercihi, hikâyeyi sıradan bir kronolojik anlatının ötesine taşıyor ve okurken zihinsel bir kazıya davet ediyor gibi gelmişti. Eser, Franco dönemi İspanyası’nın baskı atmosferini oldukça titiz bir tarihsel bilinçle yansıtıyor. Ancak metin, sürekli tarihsel bilgi aktarımına yaslanarak ilerlemiyor; bireyin iç dünyasındaki kırılmaları merkeze alıyor. Sürgün, kayıp ve ideolojik şiddet yalnızca dışsal olaylar olarak anlatılmamış; karakterin kimliğini parçalayan dinamikler olarak işlenmiş ve ben en çok bunu sevdim. Romanın diğer güçlü yanlarından biri, baba-oğul ekseninde kurulan duygusal miras ve cesaret sorgulaması yaptırıyor olmasıydı. Bir kuşağın direnişi ile sonraki kuşağın suskunluğu arasındaki gerilim, dramatik yapının temelini oluşturuyor. Tam bu noktada yazar, kahramanını idealize etmiyor; aksine onun zayıflıkları üzerinden insani bir derinlik kuruyor. Bu da karakteri gerçek ve kırılgan kılıyor. Serhat Kaya romanlarında bunu sıkça görüyoruz zaten; karakter ne yerin dibine sokuluyor, bunalımla boğuluyor ne de göklere çıkarılıyor, hep kararında ve hayatın olağanlığına paralel bir tonda kalmayı başarıyor. Zaten öyle olmasa, sanatçı ve edebiyatçı kimliğini çok takdir ettiğim Zülfü Livaneli gibi bir ustanın bu neslin en iyilerinden diyerek işaret ettiği bir yazar olarak anılamazdı. Metnin dilini yer yer şiirsel, yer yer sert ve yalın buldum. Özellikle uçurum metaforu, roman boyunca yalnızca fiziksel bir mekân değil; ahlaki,

Serhat KayaYazar · 4 kitap
1982'de İstanbul Cihangir'de doğdu. Beşiktaş Lisesi’nden mezun olduktan sonra 2001’de İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’na girdi ve Uğur Yücel’le tanışmasıyla birlikte Eski Yeşil Kabare’ sahnesi başta olmak üzere 658 kez sahneye çıktı. Serhat Kaya, 2005 yılında ünlü perakende markası Bernardo ailesine katılarak 7 yıl Saha Yöneticilikleri ve Eğitim Uzmanı görevlerini sürdürmüş, Pdr Group TMI Türkiye bünyesinde Yönetim, İletişim ve Eğitmenlik branşlarında uzmanlaşmıştır. Ülkemizdeki önemli firma ve markalar için; yönetim, strateji, satış, pazarlama, cam ve markalaşma konularında ve çeşitli projelerde Yönetim Danışmanlığı yapan Serhat Kaya, 2012 yılından itibaren 30’den fazla üniversite ve 65’in üzerinde Şehir Belediyesi konferansına davet edilerek “Farkediş” isimli kişisel gelişim programını ve "Marka Olmanın Alametifarikaları" seminerlerini 235.000’den fazla insanın katılımıyla geniş kitlelerle paylaşmıştır. 2018'de Yeniden Sen, 2020’de Umursama ve Azad, 2022’de Azınlıkta Kaldık ve 2023 yılında yayımlayan Renkli Rüyalar isimi beş kitabı bulunan ve 2024’te İtibar isimli yeni romanını yayımlayacak olan Serhat Kaya, Down Türkiye Derneği gönüllü üyesidir.