Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ulemanın Soru Sorma Yöntemi

Abdulfettah Ebu Gudde

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
78 syf.
8/10 puan verdi
·
30 saatte okudu
Kitap güzel, isim kötü
Bu kitapta Abdulfettah Ebu Gudde hoca soru sormanın ne zaman caiz olduğunu, ne zaman kerih görüldüğünü ve bu konuda önümüze çıkan hadis ve ayetlerin manalarını açıklıyor. Bunun için hadisler ve bunların büyük muhaddislerden tarafından şerhlerini naklediyor. Kitabın asıl ismine binaen Türkçe çevirinin ismi de “Selefin Soru Sorma Yöntemi” olsaydı daha iyi olurdu. Ulema denildiğinden sanki ilim ehlimin nasıl soru soracağı açıklanıyormuş gibi bir düşünceye kapılabilir insan. Lakin konu soru sormaktaki ayrıntılardan ziyade, genel anlamda hangi soru çeşitlerinin sorulmaması gerektiğini ve hangilerinin sorulabileceği hakkındadır. Bunu göz önünde bulundurduktan sonra, bu da hocamızın diğer eserler gibi çok faydalı bir eser. Allah ona rahmet eylesin.
Ulemanın Soru Sorma Yöntemi
Ulemanın Soru Sorma YöntemiAbdulfettah Ebu Gudde · 202131 okunma
Reklam
78 syf.
8/10 puan verdi
·
6 saatte okudu
Bu risale üzerine çok güzel cümleler kuracağımı ve bununla birlikte birkaç eleştiri yapacağımı da peşinen belirtmek isterim. Lakin eleştiri kısmı müellif Ebû Ğudde rahimehullah'a değil, tercümeyi yapan mütercim ve yayınevi için olacak. Bu seferlik eleştiriden başlamak daha doğru olacaktır diye düşünüyorum. Risalenin Arapça orijinal ismi "Menhecu's Selefi Fi's Suâli Ani'l İlm" yani "Selef'in İlme Dair Olan Sorularda İzlediği Yol" şeklinde tercüme edebiliriz. Yayınevinin tercüme ettiği şekli(Ulemânın Soru Sorma Yöntemi), risalenin muhtevasını çok daha farklı şekilde düşünmeye itiyor okuyucuyu. Daha ilk sayfalarda bu durumu hissettim ve rahatsız oldum... Müellif rahimehullah'ın bir dergide yazdığı makaleye yaptığı çokça eklemelerle telif edilen bu risale, öncelikle 2 Sahâbî'den "soru sorma"yla alakalı gelen 2 rivayeti vermiş ve bu rivayetlerin tahricini(sahih kaynaklardaki yer ve sıhhati) yapıp yorumlarını belirterek nasıl anlaşılması gerektiğini açıklamıştır. Sonrasında ise Kuran ve Sünnet ışığında, sorulması ve sorulmaması gereken sorular, cevap verilmesi ve verilmemesi gereken sorular, Selef âlimlerinin gereksiz ve yersiz sorulara verdiği cevapları çokça rivayetlerle naklederek tamamlıyor. İstifadeli bir risale, gerek müellif rahimehullah'ın ve gerekse mütercim hanımefendinin eklediği dipnotlar da çokça istifade edilecek bilgiyi bizlere sunmuş oluyor. Allah teâlâ Abdulfettah Ebû Ğudde rahimehullah'a tekrar tekrar rahmet eylesin, himmetini üzerimizde cârî eylesin.
Ulemanın Soru Sorma Yöntemi
Ulemanın Soru Sorma YöntemiAbdulfettah Ebu Gudde · 202131 okunma
78 syf.
·
Puan vermedi
Ulemaca soru sormak
Birkaç ay evvel okuyup bitirdiğim beni yormayan, farkındalık kazandıran bir kitap oldu ki, yazarın diğer kitaplarını da okumam gerektiğini düşündüm. Bu kitaptan özetle aldığım öğreti; olmamış, olması muhtemel olmayan, zorlama, sormuş olmak(konuşmak) için kesinlikle soru sorulmaması ve bunun mümin kişiye zarar verdiği oldu. Hatta malum insan bilmediğinden sorumlu değildir, bu yaklaşımıyla kendine yeni zorluklar yükleyebileceğine de değinilmiş. Kitaptaki kıssalarda bazı alimlerin hoşlanmadıkları bu gibi sorulara, "Bilmiyorum, şeytanın düğününe katılmadım.", "Her ilmi öğrendin, bu mu kaldı?" gibi söylemlerle tepkileri de gösterilmiş.
Ulemanın Soru Sorma Yöntemi
Ulemanın Soru Sorma YöntemiAbdulfettah Ebu Gudde · 202131 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.