Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ulemanın Soru Sorma Yöntemi

Abdulfettah Ebu Gudde

Ulemanın Soru Sorma Yöntemi Gönderileri

Ulemanın Soru Sorma Yöntemi kitaplarını, Ulemanın Soru Sorma Yöntemi sözleri ve alıntılarını, Ulemanın Soru Sorma Yöntemi yazarlarını, Ulemanın Soru Sorma Yöntemi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Allah İmam Şabi'ye rahmet etsin, kendisi şöyle diyordu:"İlim üç karıştır.Bir karışını elde eden bununla kibirlenir ve hepsine ulaştığını zaneder.İki karış elde eden kendini küçümser ve hiçbir şeye ulaşmadığını anlar.Üç karışa ise kimse erişemez!"(Edebü'd-Dünya ve'd-Din,Maverdi,s.81)
Elfû elfû Amin ...
Selam vermek ve ihtiyaçlarını söylemek için bana mektup yazmayı ihmal etme.Allah bize,iyi bir akıbet ve temiz bir hayat nasip etsin.
Reklam
Boş ve gereksiz sorular
Her hangi bir amelle ilgili olmadığı ve kişi bundan sorumlu tutulmadığı için bilinmesi de gerekli değildir.
Bize Mâlik,İbn Şihab'dan anlattı ve şöyle dedi:Rasulullah (sallallâhü âleyhi ve sellem)"Kişinin kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terk etmesi Müslümanlığının güzelliğindendir."Zamanı geldiğinde sorunun cevabını zaten öğreneceksin.
İmam Şabi'ye sorulan şey de boş ve gereksiz sorulara örnektir.Bir adam geldi ve 'İblis'in karısının adı ne?"diye sordu. O da "Ben onların düğününe katılmadım"diye cevap verdi.
Reklam
Sorulmaması ve Cevaplanmaması Gereken Sorulara Örnekler
Gerçekten de -mümkün ve insanların arasında meydana gelen şeylerden olduğu sürece- olmamış meselelerin olmuş farz edilmesi fıkıh talebesi için mutlaka gerekli bir husustur. Hatta bu, ilmin özü ve ruhudur. Fıkhın kitap ve sünnet gölgesinde Müslüman alimler tarafından karşılıklı çalışılan bir ilim olduğu dönemlerde, olması mümkün meseleler olmuş sayılır ve hükümleri söylenirdi. Fıkıh bu şekilde yazıya geçirildi ve öncekilerin rivayetleri bu şekilde ezberlendi.
Sorulmaması ve Cevaplanmaması Gereken Sorulara Örnekler
Bunlar da cevap verilmemesi gereken boş ve gereksiz sorulardandır. Cibril yeryüzüne nasıl indi? Peygamber sav onu hangi surette gördü? Beşer suretinde melek olarak kaldı mı kalmadı mı ? Cennet ve Cehennem nerededir? Kıyamet ne zaman? İsa as'ın nüzulü ne zaman? İsmail mi yoksa İshak mı daha üstündür? Hangisi kurban edilmiştir? Fatıma Âişe'den üstün müdür değil midir?
Sorulmaması ve Cevaplanmaması Gereken Sorulara Örnekler
İmam Şabi'ye sorulan şey de boş ve gereksiz sorulara örnektir. Bir adam geldi ve "İblis'in karısının adı ne?" diye sordu. O da "Ben onların düğününe katılmadım" diye cevap verdi.
el-Hassü ale't-Ticarati ve's-Sınaati ve'l-Amel kitabında altıncı rivayette Abdullah b. Ahmed b. Hanbel'in öğrencisi Ebu Bekir el-Hallal'dan şu söz gelmiştir: "Münekkid Ebu Yahya Zekeriya b. Yahya bana haber verdi ve dedi ki: Ebu Abdullah'a: Ben ücretli olarak çalışmaktayım. Anne babam kendime ait bir dükkan açmamı istiyorlar, dedim. O da: Dükkan al; cenaze olur, hasta olur, dedi. Ben: Yaptığım meslek zor bir iş, bir de ortak gerekir. Yani o iş o şekilde pek yürümez dedim. O da şöyle dedi: O zaman ücretli çalışmaya geri dönersin. Bu, son derece öz ve gerçekten açık bir sözdür. İmam Ahmed bu sözle şunu kastetmiştir: Ticarette kendi işinde çalışıyorsan cenazelere katılabilir, hastaları ziyaret edebilir ve bu tarz teşvik edilen salih ameller işleyebilirsin. Fakat eleman olduğun zaman bunları yapamazsın. Çünkü ücretini saatlik olarak almaktasındır.
Reklam
78 syf.
8/10 puan verdi
·
6 saatte okudu
Bu risale üzerine çok güzel cümleler kuracağımı ve bununla birlikte birkaç eleştiri yapacağımı da peşinen belirtmek isterim. Lakin eleştiri kısmı müellif Ebû Ğudde rahimehullah'a değil, tercümeyi yapan mütercim ve yayınevi için olacak. Bu seferlik eleştiriden başlamak daha doğru olacaktır diye düşünüyorum. Risalenin Arapça orijinal ismi "Menhecu's Selefi Fi's Suâli Ani'l İlm" yani "Selef'in İlme Dair Olan Sorularda İzlediği Yol" şeklinde tercüme edebiliriz. Yayınevinin tercüme ettiği şekli(Ulemânın Soru Sorma Yöntemi), risalenin muhtevasını çok daha farklı şekilde düşünmeye itiyor okuyucuyu. Daha ilk sayfalarda bu durumu hissettim ve rahatsız oldum... Müellif rahimehullah'ın bir dergide yazdığı makaleye yaptığı çokça eklemelerle telif edilen bu risale, öncelikle 2 Sahâbî'den "soru sorma"yla alakalı gelen 2 rivayeti vermiş ve bu rivayetlerin tahricini(sahih kaynaklardaki yer ve sıhhati) yapıp yorumlarını belirterek nasıl anlaşılması gerektiğini açıklamıştır. Sonrasında ise Kuran ve Sünnet ışığında, sorulması ve sorulmaması gereken sorular, cevap verilmesi ve verilmemesi gereken sorular, Selef âlimlerinin gereksiz ve yersiz sorulara verdiği cevapları çokça rivayetlerle naklederek tamamlıyor. İstifadeli bir risale, gerek müellif rahimehullah'ın ve gerekse mütercim hanımefendinin eklediği dipnotlar da çokça istifade edilecek bilgiyi bizlere sunmuş oluyor. Allah teâlâ Abdulfettah Ebû Ğudde rahimehullah'a tekrar tekrar rahmet eylesin, himmetini üzerimizde cârî eylesin.
Ulemanın Soru Sorma Yöntemi
Ulemanın Soru Sorma YöntemiAbdulfettah Ebu Gudde · 202132 okunma
Zeyd b. Sabit (radiyellahu anh) kendisine bir şey sorulduğu zaman "Bu oldu mu?" diye sorar, "Hayır" denildiğinde "Olmadığı sürece sormayın" derdi.
Sayfa 64 - Takdim YayınlarıKitabı okudu
Resulullah (aleyhisselam) şöyle buyurdu: "Müslümanların içinde günahı en büyük olan, haram olmayan bir şeyin hükmünü sorup da haram kılınmasına sebep olan kimsedir."
Sayfa 62 - Takdim YayınlarıKitabı okudu
Ömer (radiyellahu anh) şöyle dedi: Problemli soruları terk edin. Bunlar gerçekleştiği zaman Allah onlara hükmedecek ya da tefsir edecek birilerini zaten gönderir.
Sayfa 59 - Takdim YayınlarıKitabı okudu
Mühim...
Ahmed b. Hayyan el-Katıî şöyle dedi: Ebu Abdullah'ın -Ahmed b. Hanbel- yanına girdim ve "kireç suyuyla abdest alabilir miyim?" diye sordum. "Onu sevmem" dedi. Yani caiz olmayacağını kastetti. "Baklanın suyuyla abdest alabilir miyim?" dedim. "Onu sevmem" dedi. Sonra kalktım. Bir de baktım ki Ebu Abdullah elbisemi tutuyor. "Mescide girince ne okunur?" diye sordu. Sustum. "Mescidden çıkarken ne okunur?" dedi, yine sustum. Sonra şöyle dedi: "Git de bunları öğren!"
Sayfa 58 - Takdim YayınlarıKitabı okudu
64 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.