Aralık 2022
Mona Şiir
Sıralamalar

2025 53. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2025 07:58
Işık Öğütçü ’nün Unutma kitabı, sade diliyle geçmişle bugünü buluşturma çabasında bir şiir yolculuğu sunuyor. Şiirlerinde duygular net, bu da kitabı herkesin kendinden bir parça bulabileceği bir sıcaklığa taşıyor. Ancak ben şiirlerde daha derin bir katman, içe dokunan bir yankı aradım ve bunu tam anlamıyla hissedemedim. Yine de Öğütcü’nün duyguyu doğrudan ve samimi biçimde aktarma niyeti hissediliyor. Unutma, derinliğinden çok içtenliğiyle hatırda kalan bir kitap olmuş. Bazı şiirler okuru sarsmaz, sessizce yanına oturur. Unutma ’nın dizeleri de tam olarak bunu yapıyor.
Hayatın içinden geçerken
2022 130. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2022 18:56
Orhan Kemal'in oğlu, Işık Öğütçü'nün kaleminden unutma şiir kitabının özetiyle geldim. Bunu ilk kez onu izlemeye dinlemeye canlı olarak dinleme imkanı bulduğum Yıldız Teknik Üniversite'sinde Orhan Kemal Bereketli Topraklar Üzerine adlı etkinlik ile katılım sağlayarak hem onu hem de Orhan Kemal 'i dinlemiş oldum. Babasını anlatırken gözlerinden yaşlarının gelmesiyle benimde gözyaşlarım akmıştı. Çünkü onunla aynı acıya ortaktır, aynı acıyı paylaşıyorduk. Ben Annemi Çok Sevdim Orhan Kemal'di babam Sevgi dolu çileli bir adam Yaşamını paylaşan anam Ben annemi hep sevdim. (Syf:12 ) En son gittiğim tüyap kitap fuarında iken yazarına ilk baskısı olan bu kitabını imzalattırmış olmanın mutluluğuyla kitabı 1 saatte okuyup bitirdim. İmza koleksiyonuna bir yenisi daha eklenmişti. Kitabın ilk sayfasında şiir kitabın ismini almış olduğu unutma diye başlar. Esasında bize yapılan iyilikler ve fedakarlıkları unutmamak gerekiyor oluşunu bir kez daha bu şiirle hatırlamış olduk aynı zamanda annesinin bir çok yerde geçmiş olması benimde anılarımı özlemlerimi ve hasretimi hep zinde tuttu. Unutma Seni dünyaya getiren anneni, Gecesini gündüzüne katıp, Başında nöbet tutanı, Hasta olduğunda içi yananı. (Syf:7) Sahiden de kimse anne gibi olmaz. Annenden daha fazla hiçbir kimse seni sevemez. Ve hasta olduğun anlarda senin için gözyaşları dökecek insanın adıdır, anne. Bu da benim yorumum olsun. Kendine has üslupla kaleme almıştır. Kitap kısa öz anlaşılır, yalın, sade bir dille yazılmış olup, içinde anne özlemi hasreti aşk savaş vs bir kaç tema ile harmanlanmıştır. Özlemi anlatıyordu, hem sevdaya hem güzel yarınlara olan özlemini şiiriyle dile getirmiştir.
Şiir
2025 8. kitabı
öncelikle bu kitaba denk gelme hikayemi anlatmak istiyorum. geçen haftalarda bir gün arkadaşlarımla cihangir'de dolaşıyorduk ve tamamen tesadüfi orhan kemal müzesine denk geldik. girmek istedim tabii ki ve yandaki kitap satma noktasında bir adamla karşılaştık tabii benim cahilliğim kim olduğunu bilmiyordum. bu kitabını gösterdi ben de yeni tanımadığım yazarlar okumayı sevdiğim için almak istedim. sonra kitabı imzalarken söyledi orhan kemal'in oğlu olduğunu. uzunca muhabbet ettik ve çok keyifliydi. ayrıca orhan kemal'in bir mektubunda içerden çıkınca kendisine bisiklet alacağı yazıyordu, arkadaşım sordu gerçekten de almış.
Duygu ve Düşünce
2026 23. kitabı
Derinlikten ziyade saf duyguların yansıtıldığı şiirleri içeriyor. Dil; konuşma dili, kafiye ve rediflerle örülmüş. Okurken bazı şiirlerde eğleneceksiniz eminim ki :)
2022 160. kitabı
Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü'yle kitap fuarında tanıştım. Kitabı yeni çıkmıştı o zaman, imzalı bir şekilde aldım. Kitap bir şiir kitabı. İçinde en fazla 10 mısra var. Genel tema aşk üzerine ama arada kendine yönelik şiirleri de var, onları okumak oldukça eğlenceliydi. Bir çırpıda bitecek bir eser, çok da derinliği olduğunu söyleyemem. Benim favori şiirim Bir Çocuk olmuştu. "Dün bir çocuk öldü, Sahilde bir başına. Umutları, hayalleri, Oyuncaklarına hasret, Baktık sadece ona, Ölen insanlıktı aslında..." (sf: 28)

Işık ÖğütçüYazar · 9 kitap
1889 Doğumlu, hukukçu, 1920-1923 Yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Kastamonu Milletvekili, Pozantı Cephesi’nde Kuvayi Milliye’de görevli, kısa süreli Adalet Bakanı, İstiklal Mahkemesi Reisi, gazeteci-yazar, parti kurucu başkanı, İstiklal Madalyası sahibi Abdülkadir Kemali Öğütçü’nün torunu. 1914 Doğumlu, Nâzım Hikmet’in yakın arkadaşı, roman, öykü, tiyatro, senaryo, şiir, düz yazılar olmak üzere elli dört eseri bulunan Türkiye’nin gerçekçi-toplumcu edebiyatçısı Orhan Kemal’in oğlu olarak 1 Kasım 1957 Cuma günü dünyaya geldi. Annesi Kolaşin-Karadağ (Yugoslavya) göçmenidir. Lakapları Muşoviç’tir. Dört kardeşin en küçüğüdür. İlkokulu üç ayrı okulda okudu: Unkapanı, Cibali İlkokulu; Fatih, Hırka-i Şerif ve Basınköy, Basınköy İlkokulu’dur (1964-1969). Yeşilköy Ortaokulu’na 1969-1970 öğretim yılında kayıt yaptırdı. 2 Haziran 1970 de ortaokulun birinci sınıfındayken babasını kaybetti. Liseyi, 50.Yıl Yeşilköy Lisesi’nde 1975 yılında bitirdi. İTÜ- Kimya Fakültesi-Kimya Mühendisliği bölümüne 1977 yılında kayıt yaptırdı. Üniversite yıllarında Kenter Tiyatrosu’nda oyun izlemeye gelenlere kitap sattı. Hem okuyup hem çalışan bir insan olarak hayatın gerçeklerini tanımaya başladı. İlkokul sıralarında tanıştığı ticareti yaşamı boyunca sürdürdü. 1982 Yılında “Kimya Mühendisi” olarak mezun oldu. Aynı yıl kimyasal maddeler satışı ve ithalatı yapan özel bir firmada satış sorumlusu olarak çalıştı. 1984 Yılında kendi firmasını kurarak kimyasal maddeler satışı, ithalatı ve mümessilliği ile uğraştı. 1988 Yılında yurtdışına yönelik olarak, şirketlerle ilgili iş enformasyon çalışması yapan şirketi kurdu, geliştirdi ve yönetti. Türk ekonomisinin sağlıklı büyümesi için yabancı ülkelerdeki ihracat sigorta kuruluşlarıyla işbirliği yaptı. Türkiye’de yatırım yapmalarını sağladı. FEBIS ve Coface Creditalliance gibi kuruluşlara üye oldu. 2000’li yıllarda şirketini ailesine devretti. 2000 Yılından itibaren babası ile ilgili açtığı “Orhan Kemal Müzesi”yle Türk edebiyatının gerçekçi-toplumcu ustası Orhan Kemal’i gelecek kuşaklara taşımak, tanıtmak için uğraş vermekte, üstadın yurtdışında da okunması için kitaplarını dış ülkelerde yayınlatmaktadır. Orhan Kemal’i yurtdışında en çok kitabı çevrilen ikinci yazar mertebesine ulaştırdı. Orhan Kemal’in edebiyat yolculuğunu araştıran çalışmaları içinde, “Yazmak Doludizgin”, “Abdülkadir Kemali Bey’in Anıları”, “Önemli Not!” ve “Zamana Karşı Orhan Kemal” isimli dört adet kitap ve babasıyla ilgili CD / VCD hazırladı. “Toksöz 1924” isimli yeni kitabını hazırladı ve diğer kitap araştırmalarını sürdürmektedir. Orhan Kemal’in, “Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl” ve “Arkadaş Islıkları” yapıtlarını tiyatroya uyarladı. Unutulan roman “Yüz Karası”nı bularak yayınlattı. Orhan Kemal ile ilgili sayısız gazete ve dergilerde yazılar yazdı, röportaj verdi. Televizyon programlarına çıktı. Çeşitli fuar, üniversite ve okullarda konferanslara katıldı. Yaptığı etkinliklerle üstadın tekrar gündeme gelmesini sağladı. Bu çalışmaları hâlâ devam etmektedir. 1972 Yılı’ndan beri devam eden Orhan Kemal Roman Armağanı’nı her yıl düzenlemekte, Türk edebiyatına yeni yazarlar kazandırmaktadır. 2006 Yılı’nda annesini kaybetti. Hafta sonları İstanbul dışındaki yazlık evinin bahçesinde doğayla iç içe olarak toprakla uğraşmakta, burada bulunan köpeğini, kuşları ve diğer yaşayan canlıları korumaktadır. Eşi kimya mühendisidir. Üniversiteye giden bir kızı bulunmaktadır.