Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ütopya Sözleri ve Alıntıları

Ütopya sözleri ve alıntılarını, Ütopya kitap alıntılarını, Ütopya en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Her şeyi incelikle ele alıp olabildiğince az yanlış yapmak zorundasınız. İnsanoğlu kusursuz olana kadar hiçbir şey mükemmel olmayacaktır_ ki çok uzun yıllar boyunca da olabileceğini ümit etmiyorum.
Freud'un gece düşünün ilk basamağı olarak tanımladığı gündüz düşlerine getirdiği ütopyacı kimlikle çağdaşlarından ayrılan Bloch'a göre gündüz düşleri, açıklıkları itibarıyla anla­şılabilirliği; geneli ilgilendiren arzu imgeleri itibarıyla da ileti­şilebilirliğiyle dışsal bir suret ortaya koyan arzu imgeleriyle es­tetik olarak yükseltilmiş, hayal kırıklığından uzak bir dünyanın suretini temsil etmektedir.
Sayfa 194 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Reklam
[Zizek’e] göre ideoloji, taşınmayan gerçeklikten kaçmak için inşa ettiğimiz rüya benzeri bir yanılsama değildir; en temel boyu­tunda, gerçeklikliğin kendisi için bir destek işlevi gören bir fan­tezi kurgusudur. Daha açık bir ifadeyle ta­nımlamak gerekirse ideolojinin asıl işlevi, bireylere gerçeklikten kaçılacak bir nokta sunmak yerine, toplumsal gerçekliğin ken­disini travmatik, gerçek bir çekirdekten kaçış olarak sunmasıdır.
Sayfa 157 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Baudrillard, bi­reylerin tüketim nesnelerini tüketmekten çok bunların ardına gizlenen imgeleri, idealleri, fantezileri, yani en genel anlamıyla özledikleri ama ulaşamadıkları yaşam biçimlerini tükettiklerini savunmaktadır. Somut tüketim ürünlerinin ardında yatan, ger­çekte somut bir varlıkları olmayan bu tüketim imgeleri, rek­lamlar aracılığıyla cazibe merkezleri haline getirilerek medya aracılığıyla kitlelere sunulmaktadır. Ortaya çıkan bu yeni tü­ketim tarzı, toplumsal yaşamın bütün yönleriyle başkalaşması­na yol açtığı gibi eski burjuva toplum kültürünün temel daya­naklarını da baştan sona değiştirmektedir. Bu yeni toplumsal oluşum uyarınca bireyler, çoğunlukla reklamlara ve medyaya verdikleri tepkilerle kendi kimlik ya da benliklerini inşa etmek­tedirler.
Sayfa 146 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Gerçeklik, arzumuzun gerçeğini maskelememizi sağlayan bir fantazi kurgusudur, diyen Lacancı fantezi tanımına göre ideo­lojik fantezi, rüyayla gerçeklik arasındaki karşıtlıkta fantezinin gerçekliğin tarafında olduğu şeklindeki teze dayanır.
Sayfa 157 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Mutluluk imgesi, bireyin ancak kendi varoluş uzanımda olanla algılanabilir. Çünkü bireysel yoksun bırakıl­mışlıklarının kefareti, siyasal düzlemde özgürleşim projesinin temelini oluşturur.
Sayfa 133 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Reklam
Çok güncel bir tespit.Hatta kendi zamanından çok bizim zamanımıza uygun.
Adomo ve Horkheimer'a göre kültür endüstrisi çağın­da sistem, bireye bedensel anlamda özgürlük vaat ederken, aynı zamanda onu ruhsal anlamda esaret altına almaktadır.(…) Zevk almak eşittir düzen tarafından onaylanacak davranışlar sergile­mek olmuş, bu süreçte birey de farkında olmadan bir tür ola­rak ancak kültür endüstrisinin varlığıyla gerçeklik kazanır hale gelmiştir. Bu fikrin özünde anlatılmak istenen, günümüzde her bireyin bir diğerinin yerine geçebilerek onu ikame edebilecek olmasıdır. Böylece özgünlüğünü yitiren modem özne, kop­yalanabilme ve çoğaltılabilme özelliği kazanarak nesneleşme­ye başlamıştır.
Sayfa 232 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Sistem sayesinde bireye sunulan ölümsüzlük vaadi insanlık değil, meta­lar için düşünülmüş bir ölümsüzlüğün vaadi olmaktadır. Meta­nın fetiş karakteri de bir bilinç kavramından ziyade, diyalektiğin özelliği gereği bilincin üretiminde rol oynayan bir kavramdır. Öyle ki bilinç ya da bilinçdışılığın, metanın fetiş karakterini bir düş/fantezi olarak oluşturup ortaya koyabilmesi, bilincin ya da bilinçdışılığın da aynı ölçüde metanın fetiş karakterini arzular ve korkar oluşuna bağlıdır ve gücünü bu karşıtlıktan almaktadır.
Sayfa 116 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Bloch'un ütopik işlev olarak tanımladığı umut ilkesini, Jameson ütopyacı dürtü olarak tanımlar. Ütopyanın, tek tek me­tinlerin toplamından daha fazlası olduğunu söyleyen bu bakış açısına göre yaşamda, kültürün içinde geleceğe yönelik her şeyi yöneten oyundan mite, ikonografiden teknolojiye, mimariden eğlenceye, mizahtan bilinçaltına kadar her şeyin içinde ütopyacı bir dürtü bulunur. Burada temel mesele umut etmektir. Ütop­ya, temelde ütopyacı çizgide ya da ütopyacı dürtüde var olur. Ütopyacı çizgi, sistematik olarak kurgulanır; devrimci siyasal pratiği ve onunla birlikte varolan edebi türdeki uygulamaları kapsar. Ütopyacı dürtü ise fikirsel olup her yerde ve muğlak­tır.
Sayfa 320 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Lacan'ın gerçek tanımına göre, top­lumsal evrenin gerçekliği, arzunun gerçeğini bastırma temelin­de bir yanılsamadan ibarettir.
Sayfa 158 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
77 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.