Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bebek ve Çocuk Uyku Sorunlarına Bilimsel ve Duyarlı Çözümler

Uyanış

Melis Keşan

Uyanış Sözleri ve Alıntıları

Uyanış sözleri ve alıntılarını, Uyanış kitap alıntılarını, Uyanış en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Uyku eğitimi vermek bebeğiniz ilk adımlarını atarken ellerini tutmamakla, kreşin ilk günü ağlayarak onu henüz güvenmediği bir ortam ve kişilerle bırakmakla, daha ilk lokmalarını yerken tüm yemeğini kendi kendine yemesini beklemekle, denize ilk girdiğinde yüzmesini ummakla aynı tecrübe. Gelişim güvenle, düzenli bir süreçte ve ebeveyn desteği ile olunca sağlıklıdır. Uyku sorunlarının bebeklerle değil; erken dönem çocuk uykusuna dair algımız, aile ruh sağlığı ve zor tecrübeleri beraber aşmakla ilgili altyapımızla çok daha fazla alakası var. İhtiyacımız olan uyku sorunlarına merakla bakmak, bütünsel olarak ele almak, davranışların altında yatan ihtiyaçları duymak. Bebeklerin hislerine, ne kadar çok şeyi anladıklarına ve anlattıklarına güvenmemiz, onlara her zaman empati ve saygı ile yaklaşmamız gerekli.
Sayfa 194Kitabı okudu
Oyy, annem
Benim gözümden bakar mısın uykularıma, anne? Kalbinle bakarsan, senden daha iyi kimse göremez beni.
Reklam
Ebeveynlik hakkında en zor konunun, kişinin kendisine en çıplak hâli ile bakması ve belki de yıllardır halı altına süpürdüğü yüzleri ile karşılaşması olduğunu söyleyebilirim.
Sayfa 108Kitabı okudu
Bebekler için…
Sakinleşmenin kalbinde, bir yetişkin tarafından anlaşılmanın ve kabul görmenin yattığına yürekten inanıyorum.
Sayfa 119Kitabı okudu
röportajda "The Essential First Year" kitabını yazan Dr. Penelope Leach de şunları eklemiştir: "Bir bebeği yeterince ağlatırsanız uyuyacaktır ve yeterince üst üste gece bunu yaşarsa, artık bebeğiniz ağlamaya gerek duymayacaktır. Stres hormonlarının zararını bir kenara bırakarak, insanların bebeklere 'iletişim kurmaya zahmet etmemeleri gerektiğini öğretmek istediklerine inanmak gerçekten zor."
Reklam
“Ne yaparsam uyur?” sorusundan önce “Neden uyku sorunu var?” sorusu sorulmalı ve her zaman bu sorunun cevaplarına göre ihtiyaçlar karşılanmalı.
Sayfa 142Kitabı okudu
Bebeğin ağlaması, bağırması, hareketlenmesi dışarıdan, “öfkelendi” gibi görünse de bunlar çoğu zaman aslında kaygı veya korku duygusuna karşılık bir savunma halidir. Aynı şekilde itme, yay yapma, kafasını çevirme, ebeveyne “git” deme ve ayaklandıysa uzaklaşma gibi hareketler de kaçma halleridir. Çok yüksek strese karşı da tepkisiz, yüz ifadesiz durma-kalma ise donma ile verilen bir savunma tepkisidir. Hepsinde de önemli olan, bu tepkilerinin onun sinir sisteminin algısı olmasıdır. Biz yetişkinler için son derece güvenli olan bir durum (sert yüz ifadeli akrabayı ziyaret), bir bebeğin algısında son derece yüksek bir tehdit durumunu tetikleyebilir (bu adam bana saldıracak!)
Sayfa 103Kitabı okudu
Her ne yaşamamız gerekiyorsa benden kaçmadan, kendinden kaçmadan, en zor anımda bile yanımda olacağını bilerek yaşamaya ihtiyacım var.
Çocukluklarında zor durumlar veya zor ilişkiler içinde büyümüş yetişkinler kendileri ebeveyn olduklarında, çocuklarıyla yaşadıkları zor durumlarda self-regülasyonlarını, empatiyi ve duyarlı ebeveynliklerini korumakta güçlük çekebilirler. Çocuklarını veya onlarla yaşadıkları kimi anları tehdit/tehlike/stres kaynağı olarak algılarlar ve kendi savunma sistemleri devreye girer - yüksek öfke ve şiddet içinde büyümüş bir ebeveynin, çocuğunun yüksek sesle ağlamasından veya öfkeli yüz ifadesinden yoğun tetiklenmesi gibi. Sonuç olarak, içinde oldukları durumla, çocuğun ihtiyaçları ve duyguları ile bağlantı kopar. Ebeveyni artık o anda alt beyni yönetiyordur. Üst beyin fonksiyonları (mantık, neden-sonuç ilişkisi, problem çözme…) devre dışı kalır. Bu durumun çocukta yansıması da onun durumu tehdit olarak algılayıp savunma sistemlerini devreye sokması şeklinde ilerler. Dışarıdan bakıldığında uyumsuz, huzursuz ve öfkeli davranışlar sergilemesi şeklinde olur. Çocuğun bu durumu da ebeveyni daha çok tetikleyeceğinden, bir kısır döngü yaşanır. Dışarıdan bakıldığında, son derece zorlanan bir çocuk ve en az onun kadar zorlanan bir ebeveyn görürüz. Self-regülasyonda zorlanma sadece çocukluk yıllarındaki gelişime bağlı olmaz. Bazen son derece sağlıklı bir ortamda büyümüş bir ebeveynin yaşadığı travmatik bir tecrübe (ölüm, hastalık, doğal afet gibi), bazen de çocukla alakalı bir durum da ebeveynin normal koşullarda sahip olacağı sağlıklı ebeveynliği sergilemesini engelleyebilir.
Sayfa 111Kitabı okudu
Reklam
Kimselere benzemeye çalışmadan, kendimizden fazlasını beklemeden. Biz böyle yaşadık, kimseyi örnek almadan ve kimseye örnek olmadan.
Sen yepyeni, senden çok başka, bu zamana ait bir insan yetiştiriyorsun.
Her güne aynı günü geçirmek üzere uyandım.
Uykular hayatın aynası. Her çocuğun uykusu onun özgün hikayesi içinde gerçekleşiyor; o kişiye özel bir altyapının üstüne yaşadığı ilişkiler, olaylar ve ortam ile şekilleniyor. Uyku sorunlarına bu kapsamda derinlemesine ve bütünsellikle bakamanın çözüme ulaşmaktaki yegane yol olduğuna, her çocuğun bu saygı, şefkat ve değeri hak ettiğine yürekten inanıyorum.
Ayrılık kaygısı yaşayan bebeklerin gece uyanma sayılarının daha fazla olduğu ortaya çıkarılmıştır.
32 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.