Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çin Kaynakları ve Uygur Kitabelerine Göre

Uygur Devletleri Tarihi ve Kültürü

Gülçin Çandarlıoğlu

Uygur Devletleri Tarihi ve Kültürü Sözleri ve Alıntıları

Uygur Devletleri Tarihi ve Kültürü sözleri ve alıntılarını, Uygur Devletleri Tarihi ve Kültürü kitap alıntılarını, Uygur Devletleri Tarihi ve Kültürü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
742-43 senelerinde Gök-Türklerin hakimiyeti altında bulunan Karluk, Basmıl ve Uygur oymakları Gök-Türk kağanı Ozmış’ı mağlup edip öldürdü­ler.Gök-Türk devleti ortadan kalkınca Basmılların idaresinde yeni bir kağan­lık kuruldu.Uygurlar sol (doğu), Karluklar sağ (batı) yabgulugu teşkil ettiler. 744 senesinde Uygur Yabgusu Basmıl kağanını mağlup ederek kendini kağan ilan etti. Kutlug Bilge Kül “Kağan” ünvanını aldı. Bu suretle hür Uy­gur Kağanlığı kurulmuş oldu.
Sayfa 12 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
Çin kaynaklarının kayıtlarına göre Kuzey Çin’de önce isyancıların, son­ra da Uygurların yağmaları neticesinde, elbise yapmağa kumaş bulamayan halk kağıt kullanmış. Hatta klasikleri bile elbise yapanlar olmuştu.Bögü Kağan’ın Çin’e yaptığı yardımların karşılığı olarak imparator Tai- tsung ona teşekkürname ve pek çok hediyeler verdi. Bundan başka her sene 2.000 ailenin geliri Kağan’a gönderilecekti.
Sayfa 17 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
Reklam
Bögü Kağan Uygurların bozkır adetlerini bırakıp medeni olmalarını arzu ediyordu. Bunun da Mani diniyle mümkün olabileceğine inanıyordu. Halbuki,763 yılından itibaren etkisini önemli ölçüde hissettiren Mani dini, Uygurları zayıflatan en büyük amil olmuştur. Uygurları hareketsizliğe, et yememeğe, insan öldürmemeğe teşvik eden bu din onları gevşetti ve cesaretlerini köreltti. Maniheizm bir tüccar ve şehirli dinidir. Onun savaşçı ruhları gevşettiği doğrudur. Fakat sonradan Uygurların ilim, sanat ve edebiyattaki ilerlemelerine olan faydası da inkar edilemez.
Sayfa 21 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
Etmişti..
Bozkır Türk devletlerinde daimi bir devlet meclisi (danışma kurulu) vardı. Meclise eski Türkler'de toy denirdi. Yılda bir kere genel kurul toplantısı yapılırdı. Bu toplantı sırasında ordu teftiş edilir. Hayvan sayımı yapılır. Memleket meseleleri hakkında konuşulurdu.Bozkır Türk devletlerinde inanç ve vicdan hürriyeti de daima mevcuttu. Türk inanç felsefesi soy,dil ve din yönlerinden insanları birbirinden ayırmaya elverişli değildi.Din işlerini dünya işlerinden ayrı tutmak ve mahalli kültürlere dokunma­ma geleneği İslam Türk devletlerinde de devam etmişti.
Sayfa 40 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
İl (Devlet)
Eski Türk topluluklarında kişiler özel mülkiyete ve ferdi hukuka sahiptir­ler. Özel mülkiyet haklarının ve hürriyetin en güzel örneğidir. Bozkır Türk devletlerinde öyle bir hürriyet havası vardı ki, en küçük bir aile bile başlı başına bir il sayılabilirdi. Bu teşkilat sayesinde birliğe dahil boylar birbirinden kolayca ayrılabiliyor istenilen yerde yeniden îl’i kurabili­yorlardı. Bozkırlı Türk devletlerinde sadece otlaklar ve yaylaklar devlet ma­lı idi. Buralardan faydalanan sürü sahiplerinden alınan vergilerle ilin ortak ihtiyaçları karşılanırdı.
Sayfa 39 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
Şimdi de hızla Araplaşıyoruz.
Uygurlar gün geç­tikçe isteklerini arttırıyorlar, memurlar karşı gelmeğe cesaret edemiyorlardı.Bunlardan bir kısmı Çinli elbisesi giyip Çinli hanımlarla evlendiler. Yani Çinlileştiler. Bu da Uygur Kağanlığının gerilemesinin en önemli sebeplerin­den biridir. Bögü Kağandan itibaren Kağanlar sarayda oturmağa başladılar.Kadınlar makyaj yapmağa, güzel giyinmeye başladılar. Alışkanlıklar değiş­ti. Eskiden erkeği ile harbe giden kuvvetli Uygur kadını yumuşamağa başla­dı.Eskiden Uygur adetleri çok iyi idi. Kağanla nazırlar arasında fazla fark yoktu. Harbe beraber giderlerdi. Savaşa çıktıkları zaman daima zafer kaza­nırlardı.
Sayfa 20 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
Reklam
Kutlug Bilge Kağan’ın başlıca icraatı Karluk kabilesinin isyanını bastır­ması, Tibetlilerin ellerini Doğu Türkistan’dan çekmeye mecbur etmesi, ve büyük Kırgız zaferi idi. Bilhassa Turfan bölgesine ve Doğu Türkistan şehir­lerine büyük önem vermiş ve gelecekte Uygurları göçüp yerleşecekleri ye­ni yurtlar hazırlamıştı.
Sayfa 26 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
Sarı Uygurlar siyasi olarak 940’dan sonra Hıtay (Ki-tan, Liao)ların 1028’den sonra Tangutların, 1226’dan sonra Cengiz devletinin nüfuz sahası içinde idiler. Bugün halen kuzeybatı Çin’de yaşamaktadırlar.
Sayfa 35 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
821 tarihi Uygur tarihinin önemli bir dönüm noktasıdır. Bu tarihten sonra Uygur sarayında türlü entrikalar, suikastlar birbirini takip eder. Bu karışıklık içinde Uygurlar’ın siyasi kudretleri süratle zayıflamağa başlar. Kün Tengride Ülüg Bulmış Alp Küçlüg Bilge Kağan, Uygur Kağanlığının iç durumunu düzeltmek için samimi olarak gayret göstermiştir. Bilhassa Uygur -Çin mü­basebetlerine büyük önem vermiştir.
Sayfa 31 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
İlk zamanlarda Töles boylarının müşterek bir reisleri yoktu. Göçebe ol­dukları için bir yerde devamlı oturmuyorlardı. Ata binmede, ok atmada üzerlerine yoktu. Toprakları verimsiz olduğu için atları az, koyun ve sığırları çoktu. Selenga, Orhun ve Tola nehirlerinin kıyılarında oturan bu oymaklar, Gök Türk devleti kurulunca, onların hakimiyetini tanıdılar. Baykal gölünün güneyindeki bozkırlarda iç işlerinde serbest olarak yaşadılar. VII. asırda Gök-Türkler Çinlilere yenilince Töles birlikleri de dağıtıldı.
Sayfa 11 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
22 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.