Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çin Kaynakları ve Uygur Kitabelerine Göre

Uygur Devletleri Tarihi ve Kültürü

Gülçin Çandarlıoğlu

Uygur Devletleri Tarihi ve Kültürü Gönderileri

Uygur Devletleri Tarihi ve Kültürü kitaplarını, Uygur Devletleri Tarihi ve Kültürü sözleri ve alıntılarını, Uygur Devletleri Tarihi ve Kültürü yazarlarını, Uygur Devletleri Tarihi ve Kültürü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eski Türkler'in başlıca gıda maddesi et idi. En çok at ve koyun eti yenirdi. Türkler çok erken zamanlarda ihtiyaç dolayısıyla konserve et yapmayı öğ­renmişlerdi. İhraç bile ediyorlardı. En ünlü Türk içkisi kısrak sütünden yapı­lan kımız idi. Sebze pek yenilmezdi. Sütlü darı, peynir, yoğurt bozkırın ana gıda mad­deleri idi.
Sayfa 44 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
Türk savaş usulünün iki önemli özelliği vardı. Sahte ricat ve pusu. Süvari birlikleri kaçıyor gibi geri çekilirler, çekilirken ok atmaya devam eder, düş­manı üzerlerine çekerlerdi. Arazinin istenilen yerine kadar ilerleyen düşman burada pusu kuranlar tarafından çembere alınarak yok edilirdi. Türkler'in ba­şarıyla kullandığı bu usule Türk yurdunun adından dolayı “Turan Taktiği” denilmiştir.
Sayfa 42 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
Reklam
Etmişti..
Bozkır Türk devletlerinde daimi bir devlet meclisi (danışma kurulu) vardı. Meclise eski Türkler'de toy denirdi. Yılda bir kere genel kurul toplantısı yapılırdı. Bu toplantı sırasında ordu teftiş edilir. Hayvan sayımı yapılır. Memleket meseleleri hakkında konuşulurdu.Bozkır Türk devletlerinde inanç ve vicdan hürriyeti de daima mevcuttu. Türk inanç felsefesi soy,dil ve din yönlerinden insanları birbirinden ayırmaya elverişli değildi.Din işlerini dünya işlerinden ayrı tutmak ve mahalli kültürlere dokunma­ma geleneği İslam Türk devletlerinde de devam etmişti.
Sayfa 40 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
İl (Devlet)
Eski Türk topluluklarında kişiler özel mülkiyete ve ferdi hukuka sahiptir­ler. Özel mülkiyet haklarının ve hürriyetin en güzel örneğidir. Bozkır Türk devletlerinde öyle bir hürriyet havası vardı ki, en küçük bir aile bile başlı başına bir il sayılabilirdi. Bu teşkilat sayesinde birliğe dahil boylar birbirinden kolayca ayrılabiliyor istenilen yerde yeniden îl’i kurabili­yorlardı. Bozkırlı Türk devletlerinde sadece otlaklar ve yaylaklar devlet ma­lı idi. Buralardan faydalanan sürü sahiplerinden alınan vergilerle ilin ortak ihtiyaçları karşılanırdı.
Sayfa 39 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
Türk toplumunda kadın, erkek eşit haklara sahipti. Tek kadınla evlenme yaygındı. Kadın cemiyette saygı görürdü. Ata biner, ok atar, top oynar, hatta güreş gibi ağır sporlar yapardı. Cemiyetin çekirdeği olan ailenin yapısı dev­letin bütün kuruluşlannı etkilemektedir.
Sayfa 38 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
Bozkır kültürünü göçebe kültürü ile karıştırmamak gerekir. Bozkır (Türk) kültürü at ve demir üzerine kurulmuştur. Göçebelerin hayatında at birinci planda görülmez. Demire ise pek çok göçebe kavim kültüründe rastlanmaz.Bugün batılı ilim adamları da bozkır kültürünün ilk Türkler tarafından or­taya konulduğunu kabul eder. Tarıma değil besiciliğe elverişli olan bozkır sayesinde Türkler o devrin sürat aracı atı evcilleştirmiş, hayvan yetiştirmiş, ata binen ilk kavim olmuştur.
Sayfa 37 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
Reklam
Turfan Uygur devleti 1209’da Cengiz Han'a bağlanıp, 1368’e kadar Mo­ğol idaresinde varlıklannı sürdürdüler. Barçuk İdikut adamlarıyla birlikte Cengiz ordusunda görev almış, zaferler de payı olmuştur. 121'de Cengiz Han’ın kızı Al-Hatun ile evlenip damat olmuştur.Bugün de Doğu Türkistan Uygur özerk bölgesi olarak yaşamaktadırlar.
Sayfa 36 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
Sarı Uygurlar siyasi olarak 940’dan sonra Hıtay (Ki-tan, Liao)ların 1028’den sonra Tangutların, 1226’dan sonra Cengiz devletinin nüfuz sahası içinde idiler. Bugün halen kuzeybatı Çin’de yaşamaktadırlar.
Sayfa 35 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
Kürebir (Uygur Nazırı,Hu Tegin dönemi)
Kürebir Hu Tegin’in ölümüne sebep olup yerine Ho-sa Tegin’i getirdiği zaman baş şehrin dışında bulunan Uygur generali Külüg Baga bu hadiseye çok kızdığı için bizzat 100.000 Kırgız süvarisini idare ederek Uygurlara sal­dırdı. Uygurları büyük bir mağlubiyete uğrattı. Ho-sa Tegin’i ve Kürebir’i öldürdü. Uygurların Kağanlık otağını da yaktı. Her şey sona erdi. Uygur boyları kaçarak etrafa dağıldılar. Tarihin en büyük katliamlarından biri olan bu baskınla Uygurlar küçüklü büyüklü, kadınlı erkekli kılıçtan geçirildiler.Bu suretle Kırgızlar Moyen-Çor ve Kutlug Bilge zamanında uğradıkları Uygur taarruzlarının intikamını korkunç bir şekilde almış oldular.
Sayfa 33 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
821 tarihi Uygur tarihinin önemli bir dönüm noktasıdır. Bu tarihten sonra Uygur sarayında türlü entrikalar, suikastlar birbirini takip eder. Bu karışıklık içinde Uygurlar’ın siyasi kudretleri süratle zayıflamağa başlar. Kün Tengride Ülüg Bulmış Alp Küçlüg Bilge Kağan, Uygur Kağanlığının iç durumunu düzeltmek için samimi olarak gayret göstermiştir. Bilhassa Uygur -Çin mü­basebetlerine büyük önem vermiştir.
Sayfa 31 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
22 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.