Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ve.. Tanrı Türk'ü Yarattı

Tuncer Gülensoy

Ve.. Tanrı Türk'ü Yarattı Gönderileri

Ve.. Tanrı Türk'ü Yarattı kitaplarını, Ve.. Tanrı Türk'ü Yarattı sözleri ve alıntılarını, Ve.. Tanrı Türk'ü Yarattı yazarlarını, Ve.. Tanrı Türk'ü Yarattı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkler millet olarak "ülke"lerine ve "halk"larına çok önem vermişlerdir. Bu önemi belirtmek için de il ve kün kelimelerini kullanmışlardır. İl [=El) (=halk). kün (=ulus, millet) demektir. Ülkenin düzeni, refahı, adaleti, kut'u, bayındırlığı hep o ülkede yaşayan halk içindir. O halk ülkesinin kut'u için yaşar, üretir, türetir, ülkesi için savaşır ve gerektiğinde ülkesi için ölür.
"Söğüt gibi, içi çürüyen, kovuklaşan her ağaca" küwij, "dallarından yay, kamçı, değnek yaptığımız ağaca" kürt deriz.
Reklam
Günümüzde "1. Devlet idaresinde güç, yaratıcılık ve yetki bakımından sahip olunan üstün güç, 2 Mutluluk; 3. İlahi bir kaynaktan gelen rahmet, bereket" anlamlarını ile ifade edilen kut, ata Türklerimizin değer verdiği bir kelime idi ve "kut, uğur, devlet baht, talih, saadet" anlamlarına gelirdi.
Eski Türkler Güneş, ay ve yıldızları "kutsal" saymışlar. Gök gürültüsü, şimşek ve yıldırım için adaklar adamışlar, kurbanlar kesmişler. Kök Tengri adında bulunan "kök" sözcüğü "yüceliği ve ululuğu" ifade ediyormuş. Orta Asya'da yaşayan Türk kavimlerinin inancına göre Tengri (Tanrı; Arapçada Allah) "tek" ve "yaratıcı"dır. Onun için kendisine kurban sunulan en kutsal varlık, "tam bir iktidar sahibi" olan Kök Tengri'dir.
İnsanın ruhi ve fiziki yapısının mükemmelliği, evrende var olan düzenin yansımasıdır.
Anlatılan rivayetlere göre Türkler'in ilk atasının adı Apa Eçe imiş. Apa Eçe, yada taşı ile yağmur ve kar yağdırabiliyor, rüzgâr estirebiliyormuş. Biri Yaz Tanrısı'nın, biri Kış Tanrısı'nın kızı olan iki kadınla evli imiş. Bunlardan birisi dört çocuk doğurmuş. Bu çocuklardan birisi Ak Kuğu olmuş. Diğer çocuklardan birisinin adı Türk (/T'u-kü-e) imiş. Türk, "Ateş"i icat etmiş ve kardeş çocuklarının soğuktan korunmalarını sağlamış. Türkler'in Apa Eçe dediği kişiye Çinliler A-Pang-pu (l-çi-ni-şi-tu), İslâm kaynakları da Abulça (Abulca, Amulca, Olcay [=Yafes]) derlermiş.
Reklam
Kök Türk atalarımız zamanında ölen kişinin cesedi yakılır, külleri toprağa gömülürmüş. Başka Türk kavimlerinde de ölen kişinin cesedini dört sırık üzerine kurulan bir askıya koyarak bırakırlarmış. Sanırım o ceset akbaba, kartal, sungur ve kuzgun gibi kuşlar tarafından yenmekte idi!
Tepik (Ayak Topu) Oyunu "Tepik", Kaşgarlı Mahmud atamızın XI. yüzyılda yazdığı Divânü Lugâti't-Türk adlı eserinde de kaydet tiği gibi, kurşun (<kurguşun) dökülerek yapılmış bir yuvarlağın etrafına keçi kılı sarılmış bir toptur. En az yedişer kişiden oluşan iki takım tarafından oynanan bu oyunda, bu topu karşılıklı kurulan kalelere atmak esastır. Kızlar da erkeklerle birlikte oynayabilirler. Bugün bütün dünyayı saran ve İngilizce "football" (=ayak topu) denilen bu oyun eski Türkler'den kalmadır. Hatta ingilizlerin at üzerinde, sopalarla küçük bir topa vurarak oynadıkları oyunun da bizim atalarımızın oynadıkları "çögen" (>Farsça: çevgân) adlı oyundan kopya edildiğini tarihi belgeler kaydeder.
Kur'an-ı Kerîm'de Yaratılış
(10) "Şüphesiz ki, sizi yeryüzünde yerleştirdik, Orada sizin için geçim imkanları yarattık.Ne kadar az şükrediyorsunuz. (11) Şüphesiz ki, sizi yarattık, sonra size şekil verdik. Sonra meleklere, " Adem'e secde edin" dedik . Derhal secde ettiler. İblis hariç. O, secde edenlerden olmadı. *A'raf sûresi(10/11)
Sayfa 108 - Bilge-Kültür SanatKitabı okudu
53 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.