Viking Efsaneleri

2018
Lilith Yayınevi

2020 249. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2020 16:49
Vikingler ya da Norslar, İskandinavyalı korsan ve tüccar kavimlerdir. Aslında "Viking" veya "Nors" bir millet adı değildir; Danlara, Norveçlilere, İsveçlilere ve diğer İskandinavlara kim olduklarına bakmaksızın verilen isimdir.
İnceleme
·144 syf.·
2024 17. kitabı
Bu kitap okul çıkışlarında set halinde uygun fiyata satılan ama sonradan alındığına pişman eden meşhur kitaplardan biri. Ama ben efsanelerin hikayeleştirilmesini okumayı çok sevdim. Vikings dizisini de yeni izlemiş olarak bahsi geçen bazı olayların ve coğrafyaların örtüştüğünü okumak güzeldi. Vikingler elbette maceracı ve yağmacı bir topluluk. Vahşetten ve kandan çekinmiyorlar. Yeni diyarlar keşfetmeyi çok seviyorlar. Ki bazı özellikleriyle Moğol ırkına benzetilebilir bence. Sonuç olarak hızlıca bir günde bitirdiğim, okurken de keyif aldığım bir kitap oldu. İskandinav edebiyatı , özellikle de mitolojisi araştırmaya değer.
2025 312. kitabı
Viking mitolojisine ve eski İskandinav hikâyelerine olan ilgim nedeniyle Jennie Hall’un Viking Efsaneleri adlı kitabını büyük bir merakla okumaya başladım. Ancak ne yazık ki kitap, beklentilerimin oldukça altında kaldı. Viking efsanelerinin destansı ve heyecan dolu dünyasını keşfetmeyi umarken, çoğu zaman kendimi sıkılmış hissederken buldum. Evet, yazarın dili sade ve anlaşılır; bu açıdan metin özellikle genç okuyucular için erişilebilir. Ama iş anlatıya gelince, beklediğim epik olaylar, güçlü çatışmalar ve karakter derinliği neredeyse hiç yoktu. Hikâyeler yüzeysel geçilmiş, olaylar hızlıca anlatılmış ama duygusal ya da dramatik bir yoğunluk hissedilmiyor. Efsane dediğimizde akla gelen büyük savaşlar, kahramanca mücadeleler ya da unutulmaz karakterler burada pek yer bulamıyor. Kitap, mitolojinin büyüleyici atmosferini yansıtmakta oldukça zayıf kalıyor. Belki genç yaş grubu için basit bir tanıtım niteliğinde olabilir, ama mitolojiye gerçekten ilgi duyan bir okur için oldukça yavan bir deneyim. Açıkçası ben kitabı bitirirken zorlandım ve beni içine çekmeyi başaramadı.