Avrupa'nın 1.dünya savaşından önce yaşadığı çalkantıları öncesinde bulunduğu politik durumu ülkeleri tek tek ele alarak inceleyen henry kissinger.Amerika'nın emperyalizmi nasıl kılıfa sokarak tüm dünyaya yaydığını akabinde çin ve japonyanın küçük bir politik özetini geçtiği kaynak niteliğinde yazılmış bir kitap.
Siyasi Tarihe ilgi duyan herkesin özellikle okuması gerektiği bir kitap. Henry Kissinger bu kitabı tarihsel araştırmalarına ve bizzat yaşadıklarına dayanarak kaleme almıştır. Ona göre Dünya ısrarla düzen arayışında olsa da gerçek anlamda bir Dünya düzeni hiç var olmadı. Günümüzde düzen olarak kabul edilen sistem neredeyse dört yüzyıl önce Batı Avrupa'da Almanya'nın Vestfalya bölgesinde öteki kıtaların ya da uygarlıkların çoğu katılmadan bir barış konferansında tasarlandı. Yaşadığımız dünyayı her açıdan daha iyi anlamak, bir düzen var mı bu düzen nasıl oluşturuldu ve bunda öncü ülkelerin payı nedir sorusunu merak ediyorsanız bu kitaba şans vermelisiniz.
Diplomasi öğrenmek için okunması gereken ilk kitaplardan, ve gerçekten de filler tepişirken diğer ülkelerin dolayısı ile milyonlarca insanın kapalı kapılar ardında birileri istedi diye ne acılar çektiğini kolay bir şekilde anlayabileceğiniz, çok öğretici bir kitap.
Dünya DüzeniHenry Kissinger · Boyner Yayınları · 2016257 okunma
Benim nezdimde, bu müthiş bir kitaptır ve kesinlikle okunması gerekir. Tabi, tarihi bilgi altyapısı ve açık bir zihinle. Kissinger’ı şeytani bir karakter, Amerika’yı kökten aç gözlü emperyal bir devlet olarak görme eğiliminde olanlar için elbette bu kitap süslü bir Amerikan propagandası, bir kılıfına uydurma olarak değerlendirilebilir. Ama bana göre bu, dünyayı siyah beyaz, biz ve onlar olarak görmeye meyilli akılların yapacağı yüzeysel ve basit yorumlardır ve yapıcı analizler üretmekten acizdir. Sırf bu satırları yazıyorum diye Amerikancı ilan edilebileceğim bir ortam mevcut zira. Amerika her ne kadar hataları ve Kissinger tarafından da bizzat onaylanan ikircikli tavırları olan bir süper güç olsa da dünya düzeni üzerinde ki etkisi çok önemlidir ve kesinlikle daha iyi anlaşılması gereken bir toplum, devlet ve politika yapma yapısına sahiptir. İnsanlık tarihinin acımasız tiranları, despotları, sömürgeci güçleri düşünüldüğünde elbette Amerika haklı çıkmaz ancak bunlara nazaran demokrasi ve özgürlük hedefini ister kılıf, ister ideal bir amaç olarak gündeme yerleştirmiş olan bir güç olarak diğerlerinden ayrışır. Ne kadar hesap hataları nedeniyle züccaciye dükkanına giren bir fil misali ciddi bölgesel yıkımlar yaratmış olsa da. İkinci dünya savaşı ve onu izleyen süreçte yeniden yapılanma konusunda önemli rolleri olmuştur.
Bütün bunların ötesinde bu kitap hızlı değişimlerin yaşandığı günümüzde düzenin kaosa ve şiddete kaymadan nasıl sürdürülebileceğine ve yeni düzenin nasıl tanımlanacağına ilişkin kaygıları içermektedir asıl olarak. Ve tecrübelerimiz göstermektedir ki bu kaygı son derece haklı bir kaygıdır. Sırf önyargı içeren sebepler yüzünden böyle bir adamın birikimlerini toptan gözardı etmek büyük bir ideolojik körlüktür. Zira sözde adalet isteyen gruplar mağlupken
Eski abd diş işleri bakanı henry kissenger, dünya düzeni adlı eseri ile vestfalyadan başlayarak kurulan düzenleri incelemiş. En iyi bildiği işlem çıkar matematiği olan insanoğlunun düzen konusunda ki yeteneklerinin uygulamadaki hallerine kendi deneyimlerinde de yer vererek dönem dönem incelemiş. Şeriattan cumhuriyete demokrasiden özgürlüğe baskın devletten güç dengesine bir inceleme sunan yazar günümüze de ışık tutmuş. Günümüz abd propagandalarının temellerinin oluşmunu bir kılıfla aktarmış. Bir abd güzellemesi de yapmıştır. Her ne kadar düzen arzusundan bahsetse de bunun ne kadar zor olduğunu istemeden de olsa anlatmış. Düzenin, İyi niyetli insanlarla ortak payda da buluşup savaş köpeklerini tasmaya vurup oluşucağından bahseden yazar denge de bile güce değinmiştir. Kısacası güçlünün borusunun ötmesine denge diyeceğiz
Günümüze ışık tutmak için iyi başucu kitabı olan dünya düzeni ninin okunmasını tavsiye ederim
Dünya DüzeniHenry Kissinger · Boyner Yayınları · 2016257 okunma
Henry Kissenger'in 2014 yılında yayımlanan kitabını Türkçeye Sinem Sultan Gül çevirmiş ve Mayıs 2016'da Boyner Yayınları tarafından yayımlanmış.
Kitap 9 bölüme ayrılmış. Bunlar sırasıyla: Avrupa: Çoğulcu Uluslararası Düzen - Avrupa Güç Dengesi Sistemi ve Sona Erişi - İslamcılık ve Ortadoğu - ABD ve İran - Asya'nın Çeşitliliği - Bir Asya Düzenine Doğru - İnsanlık Adına Hareket Etmek - ABD - Teknoloji, Denge ve İnsan Bilinci
Dünya Düzeni adlı kitapta Kissenger, bir dünya düzeni olup olmadığı sorusuna cevaplar arıyor. Bu zamana kadar bir dünya düzeni var mıydı? Ya da ona yaklaşan çeşitli antlaşmalar oldu mu? Soruları eşliğinde Avrupa'da bunun izlerini arıyor. Almanya'nın Vestfalya bölgesinde ve Vestfalya konferansları ve antlaşmalarından günümüze uzanan birlik oluşturma, düzen kurma yolu hakkında bilgiler veriyor. Neler yapıldı ya da yapılmadı? Günümüz bakış açısından geçmiş değerler sorgulanabilir mi? 2 Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan Avrupa Birliği olarak adlandırılan bu yapı, düşman kardeşleri nasıl birleştirdi gibi kısa bilgilerle durum anlatılıyor. Ayrıca farklı coğrafya da birlik oluşturma çalışmaları hakkında da bilgiler veriyor.
İslam Dünyası ile düzen arayışları üzerine düşüncelerini paylaşmaya devam ediyor. (öncelikle bir önceki Vestfalya kısmı iyi anlaşılmalı ki bu ve daha sonraki kısımlar daha iyi anlaşılabilsin).
Bu kitap bana çok derin gelmedi. Belki benim yoğun kitap okuma zamanıma denk geldiği için böyle düşünmüş olabilirim. Lakin Çin kitabı oldukça iyiydi. Burada biraz düz anlatım ve uluslararası ilişkilerde okuyanlar için, önbilgilendirme türünde bilgiler gibi geldi. Özelde ABD'nin haliyle sert söylemlerden kaçınıp yumuşatılmış yorumlarıyla ABD'nin dolaylı resmi görüşünü satır aralarına yansıtmaya çalışmış gibi
Dünya düzeni İle ilgili yazılmış en iyi kitaplardan birisi diye bilirim. Dili gayet akıcı. En önemli özelliği dünya siyasetini sadece Avrupa merkezli olarak görmemesidir. Avrupa, İslam coğrafyası, Osmanlı, İran, Çin ve ABD ayrı ayrı irdelenmiştir. Bunun yanında kitap bölümlerden oluşması da ayrı bir akıcılık katmıştır. Diğer yandan kendisinin aktif siyasetin içindeki tecrübelerini de hissediyorsunuz. Eleştirilecek tek yanı modern sistemin başlangıcını vestfalya barışı ile başlatmış olmasıdır. Keyifle okunacak ve okunması gereken bir kitap olarak görüyorum.
Dünya DüzeniHenry Kissinger · Boyner Yayınları · 2016257 okunma
Tek dünya düzeni arayışlarından bahsederek, bir de bizimkini görün bakalım insancıklar temalı kitaptır... Okumak gerekir...
Hayatta hiç bir şeyin raslantı sanılmaması gerekir...
Dünya DüzeniHenry Kissinger · Boyner Yayınları · 2016257 okunma
Dünya tarihi boyunca yaşanılması kaçınılmaz olan yaşanmış çatışmalar, devrimler ve değişimler üzerine ve bu çatışmalara sebep olan aktörlerin politikaları hakkında yüzeysel olarak incelemede bulunan yazarın günümüz dünyasına bu olayların yansımasını da ustaca yorumlaması okuyucunun hareketleri yorumlamasında yardımcı oluyor. Bazı olay ve durumların yorumlanmasında tarafsızlık olup olmadığını sorguladığınız oluyor. Örneğin Arap Baharı hakkında ortaya çıkan değişim ve devrim hareketlerinin yorumlanması kısmında. İleriye yönelik gerçekleşme potansiyeli yüksek olan politikaları da kitabına eklemiş. Artık sistemi anlamak ve analiz etmek şahsım adına bundan sonra daha kolay olacak.
Kissenger, bu eserinde bir dünya düzeni olup olmadığının sorusuna cevap arıyor. Bu güne kadar bir dünya düzeni olup olmadığını Ya da ona yaklaşan çeşitli süreçler var miydi sorusunu soruyor ve bu soru eşliğinde Avrupa'da bunun izlerini arıyor. 2 Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan Avrupa Birliği olarak adlandırılan yapının düşman kardeşleri nasıl birleştirdiğini ve ayrıca farklı coğrafya da birlik oluşturma çalışmaları hakkında da bilgiler veriyor. İslam Dünyası ile düzen arayışları üzerine düşüncelerini paylaşmaya devam ediyor. Kitap 9 bölümden oluşuyor. Bunlar sırasıyla: Avrupa: Çoğulcu Uluslararası Düzen - Avrupa Güç Dengesi Sistemi ve Sona Erişi - İslamcılık ve Ortadoğu - ABD ve İran - Asya'nın Çeşitliliği - Bir Asya Düzenine Doğru - İnsanlık Adına Hareket Etmek - ABD - Teknoloji, Denge ve İnsan Bilinci Dünya Düzeni.
Dr. Henry Alfred Kissinger
Babası Louis Kissinger (1887-1982) bir öğretmendi. Annesi Paula (Stern) Kissinger (1901-1998) bir ev kadınıydı. Kissinger bir kardeşi (Walter Kissinger) vardı. Soyadı olan Kissinger onun büyük-büyük-büyükbabası Meyer Lob tarafından 1817 yılında kabul edilmiştir. Bir genç olarak, zamanında ülkenin en iyi takımlarından biri olan SpVgg Greuther Fürth'ün genç takımında oynadı. 1938 yılında Nazi zulmünden kaçan ailesi New York'a taşındı. Kissinger, orada Alman Yahudi göçmen topluluğunun bir parçası olarak üst Manhattan Washington Heights bölümünde liseye gitti. George Washington Yüksek Okulu'nda ilk yıl sonra, gece okula başladı ve gün boyunca bir tıraş fırçası fabrikasında çalıştı. Lise sonrasında, Kissinger muhasebe eğitimi için New York City Kolejine girdi.
Harvard Üniversitesi öğretim üyesi olduktan sonra 1969 - 1975 yılları arasında başkanın ulusal güvenlik danışmanı, 1973 - 1977 yıllarında ise ABD'nin 56. dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır. Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Rusya arasındaki yumuşama politikasını geliştirmiş, bunun sonucunda 1972 yılında SALT I antlaşması imzalanmıştır. Aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında ilk resmî ilişkileri kurmuştur. Amerika Birleşik Devletleri'nin 1969 - 1970 yılarındaKamboçya'yı bombalamasını desteklemesine karşın, Vietnam sorununu çözüme götürmedeki üstün katkılarından dolayı 1973 yılında Nobel Barış Ödülü'ne lâyık görülmüştür. Mekik Diplomasisi yöntemiyle 1979 yılındaİsrail ile Mısır arasında da diplomatik ilişki kurulmasına katkıda bulunmuştur.