Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Spinoza Metafiziği ve Siyasetin Gücü

Yaban Kuraldışılık

Antonio Negri

Yaban Kuraldışılık Gönderileri

Yaban Kuraldışılık kitaplarını, Yaban Kuraldışılık sözleri ve alıntılarını, Yaban Kuraldışılık yazarlarını, Yaban Kuraldışılık yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
doğal hakkın transan­dantal devrinin eleştirisi, iktidarın hukuksal kökeninin eleştirisi. Sorun tebaa (subditus) ve yurttaş (civis) arasındaki farkla ortaya ko­nur (III:l). Bu fark standart doğal hak doktrininde, saf birlik olgu­ sunu üstbelirleyen sözleşme yoluyla dolayımlanır ve düzenlenir. Spi­noza'da ise, sözleşmenin kendisi de bireyci tanımlaması gibi çoktan elenmiştir. Burada sözleşmenin elenişi pozitif bir işlev görür. Birey­den genele geçiş, Spinoza' da ilkesel olarak reddedilir. Geçiş kolek­tif bir biçimde gerçekleştirilir. Öyleyse bu, insanların sahip olduğu hakların devri değil, insanların kolektif kuruluşudur.
Sayfa 320Kitabı okudu
Filozoflar, Altın Çağ'a özlem duyup ütopya ticareti yaparlar: faydasız ve zararlı bir meş­guliyet. İkinci analitik eğilimi ise "politikacılar" temsil eder. Bilimlerini insan doğasının deneyimleri üzerine dayandırmaya ça­lışırlar ve böylelikle kendilerini büyük oranda teologlarla ve onların politikayı ahlaka tabi kılma talepleriyle çekişirken bulurlar. Fakat bunları bilgelikten ziyade kurnazlıkla yaparlar. "Politikacıların, po­litika hakkında yazma konusunda filozoflardan daha başarılı olduğu şüphe götürmez. Onlara deneyimleri rehberlik ettiğinden, pratikle çelişen hiçbir şey öğretmeyeceklerdir." Fakat pratik doğrusal değil­dir; kendinde ve kendiliğinden özgürleştirici bir şey değildir. Kriz salt pratiğe dönüşün bir işareti değildir, pratik sorununu kendinde taşır. Öyleyse, politikacılar krizin aşılmasını temsil etmezler; tam da krizin en şiddetli ifadesidirler.
Sayfa 306Kitabı okudu
Reklam
Spinoza'da varoluş uzamdır, bir parçalar çoğulluğu ve her şeyin ötesinde nedensel bir mekaniz­madır. Kipin varoluşu çoğulluktur, belli bir hareket ve durakla­ma ilişkisince tanımlanan bir parçalar bütünlüğüdür.
Sayfa 253Kitabı okudu
Talihin belirsiz nimetlerine duyulan aşırı arzunun cazibesine kapılmış insanlar, deliliğin ve fanatizmin tuzağına düşüp kendilerini hükümdarın mutlak iktidarına bırakır.
Sayfa 220Kitabı okudu
Özgürleşme geçiştir; geleceği önceden sezdiği için değil, bugüne nüfuz ettiği ve can verdiği için. Özgürleşme bir ihtiyaçtır; aktüel kılınan ve bugüne can veren.
"Barış sadece savaşın yokluğu değil, tinin gücünden filizlenen bir erdemdir".
Reklam
Burjuva tahakkümünün bütünlüğüne tabi kılınmış bir bilim yaratmak için, Machiavelli'den Makyavelizmi, Marx'tan Marksizmi türettiler; tıpkı pek başarılı olamadıkları Spinozizm gibi.
Kim insan zihninin zayıflığını belagatla ve kurnazca kınamayı biliyorsa, o kişi Tanrı'ya yakın sayılır.
Masum birinin isyanından daha güçlü, etik dinginlik ve rasyonel ölçünün karşı saldırısından daha taşkın bir şey yoktur.
Talihin belirsiz nimetlerine duyulan aşırı arzunun cazibesine kapılmış insanlar, deliliğin ve fanatizmin tuzağına düşüp kendilerini hükümdarın mutlak iktidarına bırakır.
Reklam
Özgürlük -ama gerçek olanı, tam olanı, sevdiğimiz, yaşadığımız ve uğruna öldüğümüz özgürlük- dünyayı doğrudan ve dolaysızca kurar. Çokluk, yasayla değil, kurucu süreçle dolayımlanır. Ve de özgürlüğün kuruluşu, her zaman için devrimcidir.
Spinoza, kuraldışılıktır. Spinoza'nın, o ateistin, lanetlinin, on altıncı ve on yedinci yüzyılın diğer devrimci yenilikçileri gibi, kendini parmaklıklar ardında bulmamış ya da kazığa bağlanıp yakılmamış olması sadece tek bir anlama gelebilir: Onun metafiziği, o zamana kadar iyice oturmuş olan antagonist bir kuvvet ilişkisi kutbunu etkin bir şekilde temsil eder.
Politik ve dini otoriteler çokluğun özgür ifadesini bastırdıkça, güç sürekli olarak iktidara güdümlenmektedir.
33 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.